Európában Magyarország vezeti a COPD halálozási listát

Kövessen minket!

A világon egyre gyakoribb halálokká váló COPD-re van megoldás - ez az üzenete az idei COPD Világnapnak.

Európában Magyarországon halnak meg a legtöbben COPD-ben a lakosság számához viszonyítva, és a becslések szerint több mint félmillió magyart érint ez az elhallgatott betegség. Pedig a COPD felismerésével és kezelésével lehetőség nyílik arra, hogy a betegek állapota jelentősen javuljon, és meghosszabbodjon a várható élettartam. Az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezéséhez mintegy 50 ország csatlakozott, hogy 2009. november 18-án felhívják a figyelmet a COPD betegségre.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kimutatásai szerint több mint 250 millió embert érint a COPD világszerte, és ez a betegség felelős az elhalálozások 5 százalékáért. Ez azt jelenti, hogy a világon minden órában 250 ember meghal a COPD miatt. Maga a betegség több embert öl meg évente, mint a tüdőrák és a emlőrák összesen. Ráadásul ez az egyetlen olyan haláloki tényező, amely egyre gyakoribb, a szakemberek becslései szerint 2030-ra a harmadik vezető halálokká válik, az agyvérzés és a szívinfarktus után. A WHO úgy véli, hogy a COPD-s halálesetek száma az elkövetkező tíz évben a tízszeresére növekszik majd. Bár a COPD egyre növekvő arányban fordul elő a fejlődő országokban, Európában sem ismeretlen, hiszen az európai felnőttek több mint 10 százalékában mutatható ki a légúti áramlás akadályozottsága. Az Egyesült Államokban a becslések szerint 11,2 millió felnőtt szenved COPD-ben. Magyarországon pontos epidemiológiai adatok nincsenek, de a becsült betegszám 500 ezer főre tehető. A Központi Statisztikai Hivatal halálozási adatait tekintve kitűnik, hogy Európában a lakosság számához viszonyítva nálunk halnak meg a legtöbben COPD következtében. A betegek többsége nem tud betegségéről, a becslések szerint a magyar COPD-sek 20 százalékát diagnosztizálják.

A COPD hosszú ideig alattomosan pusztítja a tüdőt, de panaszt többnyire csak akkor okoz, ha a légzési teljesítmény közel fele már elveszett! Leggyakrabban a tartós köhögés, köpetürítés és fulladás miatt keresi fel a beteg orvosát. További tünetek még a nehézlégzés, a kilégzéskor időnként sípoló hang, a fáradékonyság és a terhelhetőség csökkenése. Súlyos esetben a fulladás oly mértékű, hogy a beteg munkaképtelenné válik, nehezére esik a mozgás és a hétköznapi teendőit sem tudja elvégezni. Mindezek a tünetek a betegeket depresszióssá és enerválttá tehetik, ebben az állapotban pedig a legtöbb COPD-s gyakorlatilag képtelen bármilyen életmódbeli változást véghezvinni saját érdekében. A betegek tünetei és általános állapota súlyos terhet ró a családtagokra is.
A COPD-sek általában akkor kerülnek szakemberhez, amikor a betegség már előrehaladott állapotban van, gyakran a légzőképesség fele, vagy nagyobb része már elveszett. A betegek kezelése komoly terheket ró a nemzetgazdaságokra is. A COPD kapcsán évente Európában 4,7 milliárd eurót költenek járóbeteg ellátásra, 2,9 milliárd eurót fekvőbeteg ellátásra és 2,7 milliárd eurót gyógyszerekre.

Az idei COPD Világnap legfontosabb üzenete, hogy a COPD betegségre van megoldás.

Leszokás a dohányzásról

Leszokás a dohányzásról
A Magyar Tüdőgyógyász Társaság vezetője, Prof. Dr. Somfay Attila ezzel kapcsolatban elmondta: "Sajnos a legtöbb COPD-s beteg nem tud arról, hogy beteg a tüdeje, vagy ha már diagnosztizálták nála a betegséget, akkor sem tesz semmit, hogy az állapota javuljon. A betegek többsége már évtizedek óta dohányzik, így ha a kezelés folyamán első lépésként a cigaretta azonnali megvonását javasoljuk, többnyire reménytelen vállalkozásnak érzik a gyógyulást.

Szerencsére ma már léteznek olyan programok és kezelések, amelyek enyhítik a tüneteke és segítenek a dohányzásról való lemondásban. A fulladást csökkentő hörgőtágítókkal, a mellkas feszülését mérséklő légzőgyakorlatokkal és a fokozatosan bővülő dinamikus tréningprogramokkal elérhető, hogy a beteg energiája visszatérjen, könnyebben mozogjon és el tudja látni alapvető hétköznapi feladatait. Ezek a pozitív változások pedig új motivációt keltenek a betegben, ami által lesz ereje ahhoz, hogy lemondjon a dohányzásról. A legfontosabb célunk az, hogy minél több COPD-s beteg forduljon szakemberhez, ahol a diagnózishoz elengedhetetlen egyszerű légzésfunkciós vizsgálatot elvégzik, terápiás tervet készítenek és szükség esetén a rehabilitációs kezelést is elérhetővé teszik. Így már néhány hét után érzékelhető a javulás.
Természetesen fontosnak tartjuk, hogy a nagyközönség megismerje ezt a halálos kórt, mert a COPD megelőzhető. Ha valaki figyel saját maga és családtagjai életmódjára, elkerülheti ezt a veszélyes betegséget."
Mindent jól tud a köhögésről?

VideóRendelő: Igaz, hogy este 6 után már nem szabad enni?

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+4, +9 °C
Minimum:
-2, +4 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt gyakran lesz erősen felhős az ég, rövid napos időszakok lehetnek.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag