A leggyakrabban félrediagnosztizált betegségek

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

Lyme-kór, migrén, tünetek, diagnózis, stroke, PCOS, petefészekrák, tüdőembólia, fibromyalgia, pánikroham

Az amerikai orvosok minden évben mintegy 12 millió pácienst diagnosztizálnak félre különböző okok miatt. De milyen diagnózisoknál kell visszakérdeznünk és gyanakodnunk? Az alábbiakban az öt leggyakrabban rosszul diagnosztizált betegségről olvashat.

Ha pánikrohamokat diagnosztizáltak nálunk, gyanakodhatunk tüdőembóliára

...azaz egy olyan vérrögre, amely a tüdőn kívül alakul ki, de a véráramon keresztül a tüdőbe jut, ott problémákat okoz a keringésben, és légzési nehézségekhez vezet. Ennek következtében szorongás is kialakulhat, mivel szervezetünk érzékeli a vérrögöt, és többféleképpen reagál erre - légzésszámunk növekedhet, szívverésünk felgyorsulhat, légszomjat és tüdőtájéki fájdalmat tapasztalhatunk, ezek pedig egy pánikrohamnál is ugyanúgy előfordulhatnak.

Ha a diagnózis fibromyalgia, Lyme-kórra gyanakodhatunk

A Lyme-kór a betegségek kaméleonja, igen gyakran szokták félrediagnosztizálni, mivel az erre jellemző igen tipikus, kokárdaszerű kiütés csak a páciensek kb. felénél jelentkezik, másoknál fejfájás, ízületi fájdalom, agyi köd, remegése és tarkófájdalom tapasztalható ezek helyett.

Az orvosok sem ismerik fel

Megmagyarázhatatlan fájdalom, rejtélyes tünetek jelentkezésekor azt reméljük, hogy a háziorvosunk segíthet. Azonban néhány kór még rajtuk is kifog. Nézzük, melyek ezek!

A fibromyalgia tünetei között a fejfájás, izomfájdalom, kimerültség és az arcbőr érzékenysége tekinthető igen jelentősnek - a felmérések szerint ezeket pedig az esetek nagy részében összekeverik: a fibromyalgiás diagnózisok 30-40 százaléka Lyme-kór.

Ha rendszertelen perimenopauzát diagnosztizáltak, gyanakodhatunk policisztás ovárium szindrómára (PCOS)

Okozhat rendszertelen menstruációs ciklust a stressz vagy a közelgő menopauza, de ha mindehhez testszőrünk is elkezd nőni és hízunk is, a probléma gyökerét a PCOS okozza. Ez az endokrin rendszerünket érintő betegség a gyermekszülésre képes nők kb. 8 százalékánál jelentkezik, és egyben ez felelős a meddőségi problémák mintegy 70 százalékáért is. Az is gondot okozhat, hogy a PCOS tünetei hasonlíthatnak a prediabéteszre, azaz a cukorbetegséget megelőző állapotra. A túlsúly ugyanis inzulinrezisztenciát okozhat, ennek hatására több androgén hormon termelődik, emiatt pedig a szervezet képtelen rendesen időzíteni a menstruációs ciklust.

Az orvosok igen komoly betegségeket is félrediagnosztizálnak

Az orvosok igen komoly betegségeket is félrediagnosztizálnak

Ha a diagnózis migrén, gyanakodhatunk stroke-ra

A migrént gyakran kíséri úgynevezett migrénaura, amely miatt foltokat látunk, vagy végtagjaink bizseregni kezdenek- ezek a tünetek pedig stroke-nál is jelentkeznek. Mind a migrént, mind pedig a stroke-ot az agyi keringéssel kapcsolatos problémák okozzák. A különbséget úgy lehet a legjobban felmérni, hogy megfigyeljük, a tünetek mennyi ideig tartanak (a stroke gyorsan alakul ki, a migrén sokkal lassabban), a beteg hány éves és milyen egészségi állapota volt korábban.

Ha gluténérzékenységet, IBS-t vagy hólyaggyulladást diagnosztizáltak nálunk, petefészekrákra gyanakodhatunk

A petefészekrákot gyakran nem diagnosztizálják pontosan, mert tünetei annyira nem specifikusak, épp emiatt tartják csendes, lappangó betegségnek. Az erre jellemző puffadás, alhasi fájdalom és vizelési inger olyan tünetek, amik miatt a petefészekrák összetéveszthető a hólyaggyulladással, az IBS-sel, de akár a gluténérzékenységgel is.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Aranyosi Ervin
életviteli tanácsadó, nevetés terapeuta
Kérdezek tőle

Szakértőink által már megválaszolt kérdések:Kérdezzen Ön is!

30058

További életviteli tanácsadó magánrendelésekért kattintson!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag