A meditáció lassíthatja a HIV progresszióját

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A CD4+ T limfociták (vagy egyszerűen CD4 T sejtek, a fehérvérsejtek egy fajtája) alkotják az immunrendszer "agyát", a testet ért támadás alatt ők a koordinálók. A HIV vírus ezeket a sejteket támadja meg, így okozva a pusztító AIDS megbetegedést, világszerte körülbelül 40 millió fertőzött emberben. A vírus lassan elpusztítja az összes CD4 T sejtet, legyengítve ezzel az immunrendszert.Az AIDS-es embereknek azonban egy másfajta veszéllyel is szembe kell nézniük - ez pedig a stressz, ami szintén gyorsíthatja a CD4 T sejtek pusztulását. Az Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói megfigyelték, hogy a stresszes HIV pozitív emberekben meditációval megakadályozható a T sejtek pusztulása, lelassítva ezzel a betegség előrehaladását. A tanulmány a "Brain, Behavior and Immunity" c. szaklap internetes kiadásában olvasható. 

A meditációs gyakorlatok során egyfajta fogékonyság alakul ki az adott pillanatban történő dolgokkal kapcsolatban, megelőzve ezzel a múltbéli események, vagy jövőben elképzelt dolgok iránti aggódást. Ennek jótékony hatását - a csökkent stresszt és egészségmegőrzést - már számos esetben tapasztalták. "A tanulmány elsőként utal arra, hogy a meditációs stressz-menedzsment tréningnek közvetlen hatása van a HIV által okozott kórfolyamat lassítására" - mondta David Creswell, a cikk első szerzője, aki kutatóorvos a Kalifornia Egyetem Pszichoneuroimmunológiai Centrumában. "A meditációs program csoport alapú és alacsony költségű terápia, és ha sikerül nagyobb esetszámmal megismételni a kezdeti eredményeket, akkor lehetséges, hogy hatékony kiegészítő kezelés lesz a HIV betegség terápiájában, a megszokott gyógykezelés mellett." 

Cresnell kollégáival egy nyolc hetes meditációs programot hasonlított össze egy egynapos kontroll szemináriummal, 48 etnikailag reprezentatív Los Angeles-i HIV beteg részvételével. A 8 hetes szemináriumi résztvevőknél nem tapasztaltak CD4 T sejt csökkenést, mutatva a meditációs tréning hatékonyságát. A kontroll csoportnál viszont jelentősen csökkent a T sejtek száma az előző kontroll vizsgálathoz képest. Ez a csökkenés karakterisztikus a betegség előrehaladásakor. A kutatók "dózis specifikus" összefüggéseket is találtak az eredményekben. Minél több meditációs gyakorlatot végeztek a páciensek, annál magasabb volt a CD4 T sejtek száma. A kutatók felbátorodtak, hogy a CD 4 T sejtekre gyakorolt pozitív hatás akkor is megmaradt, amikor minden lehetséges befolyásoló faktort kiszűrtek. Mi több, az eredmények attól függetlenül pozitív hatást mutattak, hogy a páciensek részt vettek- e éppen retrovirális gyógyszerkezelésben.

"Természetesen a gyógyszeres kezelés alatt állóknál is mutatkozott a meditáció jótékony, T sejt pufferoló hatása" - mondta Cresnell. Más tanulmányokban is vannak bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a magatartás-, stressz- menedzsment programok hatékonyan ellensúlyozzák az immunrendszer gyengülését. Az elmúlt tíz évben exponenciálisan nőtt a meditációs gyakorlatok száma nyugaton, azonban jelenleg ez az első tanulmány arra vonatkozóan, hogy a meditációnak védő szerepe van a HIV megbetegedésben. A meditáció egészségjavító hatásának nagyobb megértéséhez Cresnell kollégáival jelenleg a stressz csökkentő, mögöttes mechanizmusokat vizsgálja, immunrendszeri, genetikai szempontból valamint agyi leképező technikákkal. "A meditáció stressz csökkentő hatásai a napi stressztől szenvedő embereknél is minden bizonnyal egészségmegőrző hatású, nemcsak HIV fertőzötteknél" - mondta Cresnell. 
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag