A meditáció lassíthatja a HIV progresszióját

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

A CD4+ T limfociták (vagy egyszerűen CD4 T sejtek, a fehérvérsejtek egy fajtája) alkotják az immunrendszer "agyát", a testet ért támadás alatt ők a koordinálók. A HIV vírus ezeket a sejteket támadja meg, így okozva a pusztító AIDS megbetegedést, világszerte körülbelül 40 millió fertőzött emberben. A vírus lassan elpusztítja az összes CD4 T sejtet, legyengítve ezzel az immunrendszert.Az AIDS-es embereknek azonban egy másfajta veszéllyel is szembe kell nézniük - ez pedig a stressz, ami szintén gyorsíthatja a CD4 T sejtek pusztulását. Az Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kutatói megfigyelték, hogy a stresszes HIV pozitív emberekben meditációval megakadályozható a T sejtek pusztulása, lelassítva ezzel a betegség előrehaladását. A tanulmány a "Brain, Behavior and Immunity" c. szaklap internetes kiadásában olvasható. 

A meditációs gyakorlatok során egyfajta fogékonyság alakul ki az adott pillanatban történő dolgokkal kapcsolatban, megelőzve ezzel a múltbéli események, vagy jövőben elképzelt dolgok iránti aggódást. Ennek jótékony hatását - a csökkent stresszt és egészségmegőrzést - már számos esetben tapasztalták. "A tanulmány elsőként utal arra, hogy a meditációs stressz-menedzsment tréningnek közvetlen hatása van a HIV által okozott kórfolyamat lassítására" - mondta David Creswell, a cikk első szerzője, aki kutatóorvos a Kalifornia Egyetem Pszichoneuroimmunológiai Centrumában. "A meditációs program csoport alapú és alacsony költségű terápia, és ha sikerül nagyobb esetszámmal megismételni a kezdeti eredményeket, akkor lehetséges, hogy hatékony kiegészítő kezelés lesz a HIV betegség terápiájában, a megszokott gyógykezelés mellett." 

Cresnell kollégáival egy nyolc hetes meditációs programot hasonlított össze egy egynapos kontroll szemináriummal, 48 etnikailag reprezentatív Los Angeles-i HIV beteg részvételével. A 8 hetes szemináriumi résztvevőknél nem tapasztaltak CD4 T sejt csökkenést, mutatva a meditációs tréning hatékonyságát. A kontroll csoportnál viszont jelentősen csökkent a T sejtek száma az előző kontroll vizsgálathoz képest. Ez a csökkenés karakterisztikus a betegség előrehaladásakor. A kutatók "dózis specifikus" összefüggéseket is találtak az eredményekben. Minél több meditációs gyakorlatot végeztek a páciensek, annál magasabb volt a CD4 T sejtek száma. A kutatók felbátorodtak, hogy a CD 4 T sejtekre gyakorolt pozitív hatás akkor is megmaradt, amikor minden lehetséges befolyásoló faktort kiszűrtek. Mi több, az eredmények attól függetlenül pozitív hatást mutattak, hogy a páciensek részt vettek- e éppen retrovirális gyógyszerkezelésben.

"Természetesen a gyógyszeres kezelés alatt állóknál is mutatkozott a meditáció jótékony, T sejt pufferoló hatása" - mondta Cresnell. Más tanulmányokban is vannak bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a magatartás-, stressz- menedzsment programok hatékonyan ellensúlyozzák az immunrendszer gyengülését. Az elmúlt tíz évben exponenciálisan nőtt a meditációs gyakorlatok száma nyugaton, azonban jelenleg ez az első tanulmány arra vonatkozóan, hogy a meditációnak védő szerepe van a HIV megbetegedésben. A meditáció egészségjavító hatásának nagyobb megértéséhez Cresnell kollégáival jelenleg a stressz csökkentő, mögöttes mechanizmusokat vizsgálja, immunrendszeri, genetikai szempontból valamint agyi leképező technikákkal. "A meditáció stressz csökkentő hatásai a napi stressztől szenvedő embereknél is minden bizonnyal egészségmegőrző hatású, nemcsak HIV fertőzötteknél" - mondta Cresnell. 

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag