Hogyan történik?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Emlőszűrés: A mammográf egy speciális röntgenkészülék, amelyet az emlő jóindulatú és rosszindulatú daganatos betegségeinek kimutatására használnak.
A vizsgálat során az emlőt rá kell helyezni egy röntgenlemezre. Ezután az asszisztensnő egy másik lemezzel összenyomja, lelapítja a mellet. Ez kellemetlen, fájdalmas lehet. Ha a mellek érzékenyek, egy órával a kivizsgálás előtt be lehet venni enyhe fájdalomcsillapítót.
Az emlőkről két-két felvétel készül. A radiológus lelete tartalmaz minden, a normálistól való szerkezeti eltérést, s azt, hogy az felveti-e rosszindulatúság gyanúját. Javasolhat egyéb vizsgálatokat (általában az emlő ultrahangvizsgálatát), vagy kiegészítő, más irányú, célzott, nagyított röntgenfelvételt.
Különösebb előkészületre nincs szükség, de a terhességet jelezni kell a vizsgálat előtt. A terhesség első három hónapja alatt a fejlődő magzat különösen érzékeny a röntgensugár okozta károsodásokra. Az alkalmazott, úgynevezett lágysugárzás nagy része elnyelődik az emlőben, ezért a vizsgálat indokolatlan gyakori ismétlése kerülendő. A sugárterhelésen kívül egyéb veszélye, szövődménye nincs.
Méhnyakszűrés: A rendszeres vizsgálatok akár nyolcvan százalékkal is csökkenthetik a betegség előfordulását, a halálozás pedig szinte minimálisra szorítható vissza. A méhnyakszűrés teljes nőgyógyászati vizsgálatból áll, amelynek része a méhnyak felszínéről vett minta citológiai vizsgálata. Ennek során a méhnyakról mintát (kenetet) vesznek. Itt nincsenek idegvégződések, ezért a művelet elvben fájdalommentes.
Vastagbélszűrés: A vastag- és végbélrák hosszú idő alatt fejlődik ki, és ez alatt, ha nem is állandóan, bizonyos rendszerességgel vérezget. A fejlődő daganatnak ezt a tulajdonságát használják ki azok a módszerek, amelyek a rejtett bélvérzés székletbeli kimutatásán alapulnak.
A szűrésnek a már kialakult vastag- és végbélrák mellett a még jóindulatú polipok felismerése is célja. Ezek a módszerek kis székletmintából a vér hemoglobinjának a kimutatására épülnek.
A legtöbbször használt eljárás a székletvizsgálat. Ez egyelőre a háziorvosnál kérhető, de hamarosan a patikákban is kapható lesz egy mintavevő készlet.
Pozitív esetekben a székletvizsgálatot a vastagbéltükrözés követi. Ennek során a végbél és a vastagbél teljes felszínén keresik a vérzésforrást, vagy a szűkült bélszakaszokat, polipokat, rosszindulatú daganatokat, nyálkahártya-gyulladást, kifekélyesedést. A vizsgálat közben mód van szövettani mintavételre vagy egész polipok eltávolítására is.
A beavatkozás során az orvos egy kolonoszkópnak nevezett, kb. 160 centiméter hosszú, hajlékony eszközzel dolgozik, amelyben üvegszálas optika továbbítja a fényt, illetve a végül tévéképernyőn megjelenített képet. Az eszköz mozgásához szabad térre van szükség, ezért az orvos a kolonoszkóp egyik csatornáján levegőt fúj a vastagbélbe.
Az eszközt a - rendszerint oldalán fekvő - páciens végbélnyílásán át vezetik be a vastagbélbe, és lassan, óvatosan haladva általában eljutnak vele a vastag- és vékonybél találkozásáig.
Az előkészítés lényege a vastagbél lehetőség szerinti teljes kitisztítása. Így a beavatkozást rendszerint éhgyomorra végzik. A vizsgálat, különösen akkor, amikor a vastagbél kanyarulatain kell az eszközt átjuttatni, görcsös hasi fájdalommal járhat. A levegőbefújás feszítő érzést okozhat. Van, ahol a kolonoszkópiához fájdalomcsillapító, vagy kábító hatású injekciót kap.
A tükrözés egyébként a daganatos elváltozások több, mint nyolcvan százalékát képes kimutatni.
Ami a vizsgálathoz szükséges
A behívólevél, amin felszólították a szűrésen való megjelenésre.
A taj-kártya.
Ha van, akkor az utazási utalvány szelvénye, mert azt a szűrőállomáson láttamoztatni kell.
Mi van, ha a lelet pozitív...
Első lépésben nem "pozitív" leletről beszélünk, hanem "nem negatív"-ról. Ez azért fontos, mivel az esetek nagy részében más szempontból is meg kell vizsgálni a pácienst. Tehát a visszahívás az csak ritkán jelent pozitív leletet. A vastagbélszűrés esetében a visszahívási ráta hat százalék körül van, és a visszahívottak közül körülbelül ugyancsak hat százaléknál találnak rákos elváltozást.
Az emlőszűrésnél a visszahívást követően újabb mammográfiás, illetve ultrahangvizsgálatot végeznek. Amennyiben tovább kell menni, akkor az adott elváltozásból vékony, vastag tűs vagy sebészi mintavétel történik szövettani vizsgálatra. Ennek az eredménye határozza meg a végső diagnózist. Az akkreditált emlőszűrő állomásokon mammológusból, onkológusból, sebészből és onkoradiológusból álló, úgynevezett "emlőteamek" dolgoznak, amelyek minden pozitív esetben az érintettet végigvezetik egészen a gyógyulásig.
A méhnyakrákszűrésnél a visszahívás után ellenőrző vizsgálat következik. Az egyértelműen pozitív esetekben jön a műtét, amivel eltávolítják a méhnyakcsatorna egy rétegét. Ennek szövettani elemzése határozza meg a további teendőket.
A vastagbélszűrésnél a nem negatív esetekben teljes vastagbéltükrözés következik.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag