A kiszáradás meglepő okai

Amire nem is gondolunk
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

gyógyszerszedés, kiszáradás, progeszteron, ösztrogén, vízhajtó, prediabétesz, hormonális hatások

Elég a testünkben található víz 1 százalékát elveszítenünk ahhoz, hogy fizikailag és lelkileg is rosszul kezdjük érezni magunkat. Természetesen vannak egyértelmű okai az enyhe kiszáradásnak, mi azonban néhány olyat gyűjtöttük össze, amelyekre ritkábban gondolunk.

A cukorbetegség, illetve a prediabétesz, különösen abban az esetben,ha diagnosztizálatlan és kezeletlen, könnyen kiszáradáshoz vezethet. A vérben ugyanis annyira megnő a glükózkoncentráció, hogy a szervezetünk igyekszik megszabadulni ettől, méghozzá a fokozott vizeletkiválasztással. Ha pedig nem pótoljuk a folyadékot, annak súlyos következményei lehetnek a koncentrációs zavaroktól a vesebetegségekig.

A hormonok, elsősorban az ösztrogén és a progeszteron is befolyásolhatják azt, hogy mennyi folyadékra van szükségünk. A hölgyeknek éppen ezért érdemes valamivel több vizet inniuk, különösen a menstruáció előtti és alatti héten. A különösen erős vérzéssel járó ciklus is felboríthatja a szervezet vízháztartását, akárcsak a várandósság. A terhes kismamáknak egyébként is több folyadékra van szükségük, hiszen a szervezetükben keringő vér mennyisége is megnő, és a szoptatós anyukáknak is fontos eleget inni ahhoz, hogy ne száradjanak ki (és elegendő tejük is legyen).

Sok gyógyszernek (például vérnyomáscsökkentőknek) lehet vízhajtó mellékhatása, ezért mindenképpen érdemes elolvasni a szedett gyógyszereink tájékoztatóját. Szintén a kiszáradás veszélyével jár együtt, ha a gyógyszerek hányást, hasmenést okoznak mellékhatásként.

A kiszáradásnak több oka lehet (Fotó: Europress)

A kiszáradásnak több oka lehet (Fotó: Europress)


Nemcsak gyógyszereknek, hanem gyógynövényeknek és étrend-kiegészítőknek is lehet vízhajtó hatása. A legismertebbek a pitypang, a petrezselyem, a zeller és a vízitorma.

A stressz, különösen a hosszan tartó, nemcsak a hangulatunkat befolyásolja, de az állandó nyomásnak hormonális hatásai is vannak. A stressz miatt egy aldoszteron nevű hormon szintje is növekszik, mely többek között a szervezet folyadékháztartására is hatással van. A hosszan tartó stressz miatt a mellékvese kimerülhet, "elfáradhat", emiatt az addig termelt hormonok (így az aldoszteron) szintje is hirtelen lecsökken, ami felborítja a folyadékháztartást. A következmény pedig a kiszáradás, az erős szomjúságérzet.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag