CIRCADIN 2 mg retard tabletta

CIRCADIN 2 mg retard tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Circadin és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Circadin hatóanyaga a melatonin, ami a szervezet által termelt, természetes hormonok csoportjába tartozik.

A Circadin önmagában adva az 55 éves vagy idősebb betegeknél fellépő, nem kielégítő minőségű alvással jellemezhető ún. elsődleges álmatlanság (legalább egy hónapon keresztül fennálló elalvási vagy átalvási nehézség, vagy nem kielégítő, nem elég pihentető minőségű alvás) rövid távú kezelésére alkalmazható. Az "elsődleges álmatlanság" azt jelenti, hogy az álmatlanságnak nincs konkrét, például orvosi, mentális vagy környezeti oka.


2. Tudnivalók a Circadin szedése előtt

Ne szedje a Circadint

- ha allergiás a melatoninra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Circadin szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

- Ha májbetegségben vagy vesebetegségben szenved. A Circadin hatását májbetegségben vagy vesebetegségben szenvedő betegeken nem vizsgálták. A Circadin szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, mivel annak szedése ebben az esetben nem javasolt.
- Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette arra, hogy bizonyos cukrokra érzékeny.
- Ha korábban arra figyelmeztették, hogy autoimmun betegségben szenved (amelynél a szervezetet a saját immunrendszere "támadja" meg). A Circadin hatását autoimmun betegségben szenvedő betegeken nem vizsgálták, ezért a Circadin szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, mivel annak szedése ilyen esetekben nem javasolt.
- A Circadin hatására álmosnak érezheti magát, ezért legyen óvatos, ha álmosságot tapasztal, mert ez gyengítheti egyes feladatok elvégzésének képességét, például a járművezetést.
- A dohányzás csökkentheti a Circadin hatékonyságát, mert a dohányfüst összetevői növelhetik a melatonin májban történő lebontását.

Gyermekek és serdülők
A gyógyszer 0 és 18 év közötti gyermekeknek és serdülőknek nem adható, mivel a hatást náluk nem vizsgálták, és lehetnek ismeretlen a hatásai. 2 és 18 év közötti gyermekeknek és serdülőknek megfelelőbb egy másik melatonin tartalmú gyógyszer adása - kérjük, kérje ki kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát.

Egyéb gyógyszerek és a Circadin
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ezek közé a gyógyszerek közé tartoznak:
- Fluvoxamin (depresszió és kényszerbetegségek kezelésére), pszoralének (bőrbetegségek, pl. pikkelysömör kezelésére), cimetidin (gyomorpanaszok, például fekélyek kezelésére), kinolinok és rifampicin (bakteriális fertőzések kezelésére), ösztrogének (pl. fogamzásgátló vagy hormonpótló kezelés) és karbamazepin (epilepszia kezelésére).
- Adrenerg agonisták/antagonisták (például az ereket szűkítő egyes vérnyomás-szabályozó gyógyszerek, az orrnyálkahártya duzzanatát csökkentő szerek, vérnyomáscsökkentő gyógyszerek), opiát agonisták/antagonisták (például drogfüggőség kezelésére használt gyógyszerek), prosztaglandin gátlók (például nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek), antidepresszáns gyógyszerek, triptofán és az alkohol.
- A benzodiazepinek és a nem benzodiazepin típusú altatók (altatóként használt gyógyszerek, mint a zaleplon, zolpidem és zopiklon).
- Tioridazin (skizofrénia kezelésére) és az imipramin (depresszió kezelésére).

A Circadin egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
A Circadint étkezés után vegye be. Ne fogyasszon alkoholt a tabletta bevétele előtt, annak bevételekor vagy az után, mert az csökkenti a készítmény hatásosságát.

Terhesség és szoptatás
Ne szedje a Circadint, ha terhes, ha azt gondolja, hogy terhes, ha terhességet tervez, vagy ha szoptat. A gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Circadin álmosságot okozhat. Amennyiben ezt tapasztalná, ne vezessen járművet és ne dolgozzon gépekkel. Ha az álmosság tartósan fennáll, kérje ki orvosa tanácsát.

A Circadin laktóz-monohidrátot tartalmaz.
A Circadin laktóz-monohidrátot (tejcukrot) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette, hogy Ön bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell szedni a Circadint?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A Circadin ajánlott adagja 1 tabletta Circadin (2 mg) naponta, szájon át, étkezés után, az esti lefekvés előtt 1-2 órával. A kezelést ezzel az adaggal legfeljebb 13 hétig lehet folytatni.

A Circadin tablettát egészben nyelje le, ne törje össze vagy felezze el.

Ha az előírtnál több Circadint vett be
Ha véletlenül túl sok gyógyszert vett be, haladéktalanul forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez. A javasolt napi adag túllépésekor álmosnak érezheti magát.

Ha elfelejtette bevenni a Circadint

Amennyiben elfelejtette bevenni a tablettát, még lefekvés előtt vegye be, amint ez eszébe jut, vagy - ezt az adagot kihagyva - várja meg, míg a következő adag esedékessé válik, és a megszokott módon folytassa a gyógyszer szedését.

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Circadin szedését
Semmilyen káros következménye nincs annak, ha a kezelést félbeszakítják vagy idő előtti abbahagyják. A Circadin szedésének befejezése után nem lépnek fel megvonási tünetek.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ha az alábbi súlyos mellékhatások bármelyikét észleli, hagyja abba a gyógyszer szedését, és azonnal forduljon kezelőorvosához:

Nem gyakori: (100 -ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
- mellkasi fájdalom.

Ritka: (1000 -ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- eszméletvesztés vagy ájulás,
- szív eredetű erős mellkasi fájdalom, ún. angina pektorisz,
- szívdobogásérzés,
- depresszió,
- látászavar,
- homályos látás,
- zavartság,
- forgó jellegű szédülés,
- vörösvértestek jelenléte a vizeletben,
- a fehérvérsejtek számának csökkenése a vérben,
- a vérlemezkék számának csökkenése a vérben, ami növeli a vérzés vagy a zúzódás kockázatát,
- pikkelysömör.

Ha az alábbi nem súlyos mellékhatások bármelyikét észleli, forduljon orvoshoz:

Nem gyakori: (100 -ból legfeljebb1 beteget érinthet)
Ingerlékenység, idegesség, nyugtalanság, álmatlanság, szokatlan álmok, rémálmok, szorongás, migrén, fejfájás, levertség (fáradtság, energiahiány), fokozott tevékenykedéssel járó nyugtalanság, szédülés, fáradtság, magas vérnyomás, felhasi fájdalom, emésztési zavar, szájfekély, szájszárazság, hányinger, a vér összetételének megváltozása, ami a bőr vagy a szemfehérje sárgás elszíneződését okozhatja, a bőr gyulladása, éjszakai verejtékezés, viszketés, bőrkiütés, száraz bőr, végtagfájdalom, a változó kor tünetei, gyengeség, szőlőcukor kiválasztása a vizelettel, túl sok fehérje a vizeletben, kóros májfunkciós vizsgálati eredmények és testsúlygyarapodás.

Ritka: (1000 -ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
Övsömör (herpesz zoszter), magas vérzsírszint, alacsony kálciumszint a vérben, alacsony nátriumszint a vérben, kedélyváltozás, erőszakos viselkedés, izgatottság, sírás, stressz tünetek, kora hajnali ébredés, fokozott nemi vágy, rosszkedv, memóriazavar, figyelemzavar, álomszerű állapot, nyugtalan láb szindróma, rossz minőségű alvás, bizsergés, fokozott könnyezés, felálláskor vagy üléskor jelentkező szédülés, hőhullámok, savas gyomornedv visszafolyása a nyelőcsőbe (savas reflux), gyomorprobléma, a szájnyálkahártya felhólyagosodása, nyelvfekély, gyomorrontás, émelygés, hányás, kóros bélhangok, bélgázosság, fokozott nyálelválasztás, kellemetlen lehelet, kellemetlen hasi érzés, gyomorpanaszok, a gyomornyálkahártya gyulladása, ekcéma, bőrvörösség, a kéz bőrének gyulladása, viszkető bőrkiütés, köröm-rendellenesség, ízületi fájdalom, izomgörcsök, nyaki fájdalom, éjszakai lábikragörcs, a hímvessző hosszan tartó merevedése, amely fájdalommal járhat, a dülmirigy gyulladása, fáradtság, fájdalom, szomjúság, nagymennyiségű vizelet ürítése, éjszakai vizelés, a májenzimek szintjének emelkedése, a vér elektrolitjainak kóros szintje és kóros laboratóriumi vizsgálati eredmények.

Gyakorisága nem ismert: (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg) Túlérzékenységi reakció, a szájnyálkahártya vagy a nyelv duzzadása, bőrduzzadás, rendellenes tejelválasztás.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti a https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/ weboldalon. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Circadint tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP.) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25 °C -on tárolandó.. Az eredeti csomagolásban tárolandó a fénytől való védelem érdekében.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Circadin

- A készítmény hatóanyaga a melatonin. Retard tablettánként 2 mg melatonint tartalmaz.
- Egyéb összetevők (segédanyagok): B-típusú ammónium-metakrilát-kopolimer, kalcium-hidrogén-foszfát-dihidrát, laktóz-monohidrát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, síkpor (talkum), magnézium-sztearát.

Milyen a Circadin külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Circadin 2 mg-os retard tabletta fehér- törtfehér színű, kerek, mindkét oldalán domború tabletta.
A kartondoboz 7, 20 vagy 21 tablettát tartalmaz buborékcsomagolásban, vagy pedig egy kartondoboz két buborékcsomagolás csíkot tartalmaz, egyenként 15 tablettával (30 tablettás csomag).
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 21x Törzskönyvi szám: EU/1/07/392/001
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: RAD Neurim Pharmaceuticals
    • Hatóanyag: melatonin
    • ATC: Melatonin
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +10 °C
Minimum: -1 °C

A Nyugat-Dunántúlon egész nap derült idő valószínű, másutt viszont erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, de a legtöbb helyen így is többórás napsütésre lehet számítani. Ez alól az északkeleti megyék lehet kivétel, ott tartósabb lehet a felhőzet. Csapadék nem valószínű. A Dunától keletre megélénkül, a Tiszántúlon olykor meg is erősödik az északi szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 13 fok között valószínű. Késő estére 0 és +7 fok közé hűl le a levegő. Hidegfronti hatásokkal kell számolni az arra érzékenyeknek, lesz viszont sok napsütés, ami segíti a D-vitamin termelődését.