Újból támadnak a kullancsok

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Itt a nyár, egyre többen merészkednek ki a természetbe. Jönnek a napos hétvégék és a friss levegőre, a szabadba vágyunk. Ennél jobbat nem is tehetnénk szervezetünkkel, de a nemkívánatos veszélyekkel is számolni kell. Ezek egyike a kullancstámadás.

A legjobb védekezés a támadás...

...ellen az oltás. Egy-egy kirándulás alkalmával akár 4-5 kullancsot is összeszedhetünk, bár vadcsapások közelében járva ezt jóval meghaladó rekordokról is hallhattunk beszámolókat. Előfordult már, hogy valaki csak egyik lábából több mint 40 kullancsot szedett ki. Természetesen, a megfelelő ruházattal - zokniba tűrt nadrágszárral - és esetleg kullancsriasztó krém használatával valamelyest meg lehet előzni, hogy elárasszák testünket a kullancsok. A megfelelő öltözék egyébként azért fontos, mert a kullancsok nem szeretik a közvetlen napfénynek kitett bőrfelületet.

Ez a védelem azonban nem százszázalékos, az apró rovarok könnyen beférkőznek a ruha alá, és nyálukkal fertőző betegségek kórokozóit bocsáthatják belénk. Ezért nem árt, ha különösen a nagy természetjárók meggondolják a védőoltás beadatását. Az oltással, amely valójában egy oltássorozat, biztos és tartós a védelem.
Hazánkban egy tucat olyan kullancs van, ami az emberre veszélyes. A kullancsok többsége a lombos erdők lakója. Az állatok másfél méteres magasságban, főként a bokrokon és a magas aljnövényzetben élnek, innen mérik be alant "sétáló" áldozataikat. Természetesen nem csak és nem elsősorban az embert, hanem valamennyi melegvérű élőlényt.

Amit a kullanccsal együtt beszerezhetünk

Az igazi veszély azonban a kullancscsípés útján terjedő betegségekben rejlik. A legismertebbek egyike az agyvelőgyulladás, amelynél a fertőzést követő 7-14 nap múlva influenzára emlékeztető tünetek jelentkeznek, majd egy hét után panaszmentes lesz az illető. A betegség második fázisa azonban magas lázzal kezdődik, majd fejfájással, depresszióval, memóriazavarral és heves hányingerrel folytatódik. A betegek tizenöt-húsz százalékánál maradandó szövődményt okoz az agyvelőgyulladás, egy-két százalékuk pedig a leggondosabb kezelés ellenére is meghal. A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás ellen van védőoltás.

A védőoltás csak akkor hatékony, ha megfelelő ellenanyagszint alakul ki az oltottak szervezetében. Nagyon fontos tehát az időben történő védekezés: azaz a kora tavaszi időszakban végzett vakcinálás.
A rendelkezésre álló oltóanyagok egyikével, a hivatalos ajánlásoknak* megfelelően, az alábbi oltási sémák biztosítanak védettséget:


Első oltás Második oltás Harmadik oltás Emlékeztető oltás
Általános séma 0. nap 1-3. hónap múlva 9-12. hónap múlva 3 évvel az 1. oltás után
GYORSÍTOTT SÉMA 0. nap 14. nap múlva 9-12 hónap múlva 3 évvel az 1. oltás után
*A "Johan Béla" Országos Epidemiológiai Központ módszertani levele a 2004. évi védőoltásokról;
Egészségügyi Közlöny LIV. Évfolyam 3. szám 2004. január. 22. 768-785. old
A másik ismert kullancs által terjesztett betegség a Lyme-kór, amely kevés egyértelmű tünetet produkál. A kullancscsípés helyéről kiinduló koncentrikus körökben jelentkező bőrpír korántsem jelentkezik minden esetben. A betegség - amelynek lappangási ideje akár évekig is elnyúlhat - jól gyógyítható antibiotikummal, csakhogy ehhez idejében észre kell venni. A hosszas lappangási idő miatt azonban sokszor sem az orvos, sem a beteg nem gondol rá, hogy az ízületi fájdalmak és egyéb tünetek hátterében egy régi, elfelejtett kullancscsípés állhat.

A megfelelő kezelés mellett is a felépüléshez hónapok szükségesek. Az agyhártyagyulladás védőoltás-sorozattal kiküszöbölhető, ám a Lyme-kór ellen még nincs védőoltás.

Riogatás vagy valós veszély?

Magyarország erdős, ligetes területein a kullancsveszély az elmúlt években növekedett. A korábbi évek adataiból kiderül továbbá, hogy hazánkban is gyakoribbá vált a kertes házak udvarán történt kullancscsípés.

Ne várja meg a kullancsokat, előzze meg a bajt: keresse fel háziorvosát, és kérje tanácsát a kullancsok által terjesztett agyhártyagyulladást (FSME) megelőzési lehetőségeiről!
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32442

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag