A pályán kellett újraéleszteni a focistát

Szívrohamot kapott, de teljesen felépülhet
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

szívroham, újraélesztés, infarktus, defibrillátor

Fabrice Muambának, az angol Bolton Wanderers játékosának mindössze 5 százalék esélye volt a túlélésre, miután egy tétmérkőzésen ájultan esett össze - ám a profi újraélesztésnek hála, teljes felépülésre számíthat.

Kívülről nézve talán úgy tűnhet, hogy a sportoló a puszta szerencsének köszönheti életét, hiszen a pályán elszenvedett szívroham sokaknál végzetes következményekkel jár. Bár az egész Nagy-Britannia imádkozott Muambáért, valójában a legoptimistább szurkolók sem hitték el, hogy túlélheti. A 24 esztendős futballista ma viszont már tudja: nem csupán a szerencsén múlott a sorsa.

"A szakszerű elsősegélynyújtás mentett meg. Szívroham esetén nem beszélhetünk mázliról. Ha nincsenek körülötted a megfelelő emberek a megfelelő időben, ennyi volt és kész. Már nem lennék itt, ha nem élesztenek újra rögtön, miután összeestem" - nyilatkozta a fiatal játékos, aki nem győzi hangsúlyozni, milyen hálás ezért.

Muamba múlt héten a legnagyobb brit elsősegély-szervezet, a St. John Ambulance Elsősegély Díjátadójának díszvendégeként mesélt a saját esetéről. Az elismerést tavaly alapították, hogy minél szélesebb nyilvánosság előtt ismerjék el azon hétköznapi hősök munkáját, akik elsősegélynyújtással életet mentettek.

Amikor a Bolton Wanderers játékosának szíve megállt, az orvosok berohantak a pályára, s azonnal megkezdték CPR betűszóval is jelzett szív-tüdő újraélesztést: levegőt fújtak a szájába és pumpálták a mellkast a vérkeringés biztosításáért. Ezt követően háromszor sokkolták testét defibrillátorral, eredménytelenül. A mentőautóban viszont, ahol 12 további kísérletet tettek az elektromos impulzusok segítségével történő újraélesztésre, végre dobogni kezdett szíve.

Fotó: AP/SITAA következő hónapokban pedig világossá vált, hogy agykárosodás nélkül úszta meg az esetet. Ez egyértelműen annak köszönhető, hogy másodperceken belül érkezett a segítség. Muamba pacemakert kapott, hogy a szívrohamhoz vezető ritmuszavar a továbbiakban ne okozzon gondot, s emiatt vissza kellett vonulnia a hivatásszerű futballtól.

"Ez az incidens hangsúlyozza az elsősegély fontosságát a mindennapokban. Mivel a televízió élőben mutatta a drámát, milliók látták, milyen lényeges az időben történő beavatkozás. Ráadásul mindenki számára könnyen elsajátítható tudással lehet megmenteni mások életét, tehát talán többekben ért meg az elhatározás, hogy megtegyék az első lépést az elsősegély-tanulás felé" - mondta Sue Killen, a St. John Ambulance elnöke.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag