Miért ragályos a köhögés?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Most, az influenzás időszak kellős közepén, valósággal hemzsegnek a köhögő, tüsszögő és trombitáló emberek. Egy szakértő szerint azonban nem minden köhögést és krákogást okoz betegség.

"Az emberek nem olyan racionális lények, mint amilyenek szeretnének tűnni. Gyakran elkap bennünket a csordaszellem" - állítja Robert Provine, a baltimore-i Maryland Egyetem pszichológus professzora. "Ásítunk, amikor más ásít. Nevetünk, amikor más nevet. És persze köhögünk is, amikor más köhög." Provine, a kiadás előtt álló Curious Behavior: Yawning, Laughing, Hiccupping and Beyond (Különös viselkedés: ásítás, nevetés, csuklás és egyebek) című könyv szerzője úgy véli, nem sok kutatás készült a köhögés pszichológiailag ragályos elemeivel kapcsolatban, főként azért, mert aki a köhögést kutatja, annak elsődleges célja annak megszüntetése.

"Egyelőre nem tudjuk, mi áll a mimikri hátterében" - magyarázza a szakértő. "Például valami olyan agyi mechanizmussal rendelkezünk, amely amikor érzékeli ezt a hangot, ugyanúgy utánozza, mint a nevetés és az ásítás esetében? Vagy hajlamosabbak vagyunk gyakrabban ellenőrizni a torunkat, és úgy gondoljuk, hogy valami kaparja a torkunkat, ezért köhögnünk kell? A köhögés ragályosságát valószínűleg a fokozottabb önmegfigyelés okozhatja, ami eltér a ragályos nevetés és ásítás esetén tapasztalható reakciótól."

Provine egy teljes fejezetet szentel új könyvében a köhögés témájának. Akkor is köhöghetünk, ha kapar a torkunk, vagy akkor is, amikor fel akarjuk hívni mások figyelmét. A köhögés paralingvisztikai jelzés, sokkal gazdagabb viselkedés, mint azt sokan gondolnák. Provine azt állítja, hogy a köhögés a légutak tisztán tartása révén létfontosságú a túléléshez, és a pislogáshoz hasonlóan egyaránt lehet tudatos és reflexív.

Juan Alonso-Rodriguez, az 55 esztendős seattle-i fotós állítása szerint számtalanszor esett áldozatul ragályos köhögési rohamnak, és ezt másoknál is megfigyelte. "Olyan ez, mint valamiféle szuggesztió" - magyarázza. "Egyféle csordaszellem. Hallom, hogy valaki krákog vagy köhög, amitől nekem is eszembe jut, hogy ugyanezt tegyem. Ezt másoknál is észrevettem, különösen konferenciatermekben. Valaki köhög, megköszörüli a torkát, és nagy valószínűséggel többen utánozni fogják." Annak ellenére, hogy rendszeresen áldozatul esik a tettetett köhögésnek, Alonso-Rodriguezt zavarja a helyzet. "Szerintem nevetséges" - összegzi. "Valaki köhög, és bár nincs semmi a torkomban, mégis úgy érzem, meg kell köszörülnöm a torkomat. Elég nagy ostobaság. Primitívnek érzem magam tőle."
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag