Kísérletekben már sikerült lassítani az öregedést

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Gyógyszerek egészen új "osztályával" álltak elő a Scripps Kutatóintézet (TSRI), a Mayo Klinika és más intézmények munkatársai, akiknek egérkísérletekben sikerült lelassítaniuk az öregedés folyamatát, és meghosszabbítaniuk az egészséges állatok életét.

A tudósok által kifejlesztett új gyógyszerosztály átfogó elnevezése "senolytics" (többes számban). Ezek a hatóanyagok állatkísérletekben rendkívül hatékonyan lassították az esendőség (a gerontológiai szakirodalomban ezt a kifejezést angolul is használják: frailty) tüneteit, javították a szívfunkciókat és meghosszabbították az egészséges életet élő egerek életét. Átfogóan tehát az öregedést lassították - írja a Science Daily.
Mindez természetesen még nem jelenti azt, hogy emberekben is ugyanígy hatnának ezek a szerek. Tulajdonképpen az első lépés történt meg a terápia kifejlesztéséhez - mondta munkájukról a TSRI professzora, Paul Robbins, aki Laura Niedernhofer egyetemi docenssel együtt irányította a kutatásokat a floridai Scripps intézetben. Amikor majd azok a "szenolitikus" ágensek, amelyeket most a kutatók kombináltak egymással, klinikai alkalmazásig jutnak, akkor átalakíthatják az eddigi kezeléseket.

Evéssel az öregedés ellen

Tényleg annyira hasznosak az antioxidánsok, hogy mértéktelenül vihetjük be ezeket az anyagokat a szervezetünkbe? Újabb kutatások szerint óvatosnak kell lennünk némelyikkel. Van olyan is köztük, amelyik túladagolva még fokozza is a szabadgyökök keletkezését. Tudjon meg többet, kattintson!

A szenolitikus ágensek bebizonyították a kísérletekben, hogy képesek javítani az öregedés jellemzőin - mondta a Mayo Klinika professzora, James Kirkland. Krónikus betegségek és fogyatékosságok kifejlődését lassíthatják, megelőzhetik vagy akár vissza is fordíthatják. Ráadásul ezt nem egy betegség esetében teszik, hanem különböző kórok és tünetek esetében is hatékonyak lehetnek az új szerek.

Az öregedő (angolul: senescent) sejtek olyanok, amelyek egyszerűen nem osztódnak tovább. Ezek az öregedés során egyre jobban felhalmozódnak. Ha e sejteket elpusztítják, akkor az egészségesen töltött időszak meghosszabbítható - állítják a tudósok az egérkísérletek alapján. Emberek esetében ez óriási jelentőségű fejlemény lenne a kutatók szerint.

A tudósoknak azonban mindenekelőtt azonosítaniuk kellett az elöregedő sejteket, és úgy kellett eltávolítaniuk, megcélozniuk ezeket, hogy a többi sejtet ne károsítsák. A kutatók sejtették már korábban, hogy az elöregedett sejtek ellenállóképessége lehet a kulcsprobléma. A stressz és más károsodások által kifejtett pusztító hatással szembeni ellenállóképességről van szó. És valóban: az elöregedő sejtek, akárcsak a ráksejtek, fokozottan kifejeződő "túlélési hálózatokat" képeznek. Így állnak ellen az apoptózisnak, azaz a programozott sejthalálnak.

E tudás birtokában kezdték el keresni a megfelelő szereket a kutatók, hogy kiiktassák az apoptózist gátló tényezőket az elöregedő sejteknél. Rá is találtak két jelenleg is elérhető összetevőre, a dasatinib hatóanyagú rákgyógyszerre és a quercetinre, ami egy természetes vegyület. Ez utóbbit antihisztaminként gyulladáscsökkentésre szokták használni.

További kísérletezés során kiderült, hogy sejtkultúrákban e vegyületek szelektíven indították be az elöregedő sejtek halálát. A kutatók rájöttek, hogy a két szer különböző területeken hatott jól, de még eredményesebb lehet a kezelés, ha kombinálják őket egymással a terápia során.

Kísérletekben már sikerült lassítani az öregedést

Kísérletekben már sikerült lassítani az öregedéstA kísérletek következő fázisában rájöttek, hogy egerekben az edzettségi állapotot és a szív- és érrendszer funkcióit is javítani voltak képesek. Csökkentették az oszteoporózis (csontritkulás) mértékét és a már említett "esendőség" tüneteit egyaránt. Végeredményben az egerek életét sikerült meghosszabbítaniuk. Az idős egerekben a kardiovaszkuláris (szív- és érrendszeri) funkciók 5 napon belül javultak, méghozzá a szerek akár egyetlen dózisától is.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák: az emberi alkalmazás előtt még további kísérletekre van szükség. A tanulmányban szereplő két szernek ráadásul lehetséges mellékhatásai is lehetnek, különösen hosszabb távú kezelések során. A kutatók mégis optimisták: szerintük az általuk kifejlesztett szereket nem túl gyakran kell majd alkalmazni, így a lehetséges mellékhatások is csökkenthetők.

A kutatás a www.sciencedaily.com oldalon jelent meg.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +34 °C
Minimum:
+13, +21 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a Dunántúlon növekedni, illetve vastagodni kezd a felhőzet, máshol még jellemzően derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag