Ezek a Föld legbefolyásosabb nyelvei

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Melyik a legfontosabb nyelv? Az, amit a leghosszabb ideje használunk? Vagy éppenséggel az, amelyik a legkönnyebben fordítható? Egy nemzetközi kutatócsoport e legutóbbi támpont alapján kezdte el vizsgálni és kategorizálni a nyelveket.

"A Föld számos nyelve közül csak kevés lett népszerű, azaz csak néhány lett annyira fontos, hogy globális nyelvként beszélhessünk róla" - mondta a kutatást vezető César Hidalgo, a Massachusetts Institute of Technology kutatója. A kutatás eredményeit a Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban publikálták.

Így áll össze a memóriánk

A hálózatba rendeződő szavakat egy-egy "varázsszó" ugrasztja elő. A szavak ugyanúgy szerveződnek, mint a szociális média: egy-egy kulcsfigura köré gyűlnek a többiek. Az ilyen "fontos pozícióban" lévő elemek kiemelése az egész struktúrát megzavarja. Tudjon meg többet, kattintson!

A kutatók azt akarták kideríteni, hogy melyek azok a nyelvek, amelyekről a leggyakrabban fordítanak és az egyes nyelvekről (vagy nyelvekre) való fordítások számának becslésével hoztak létre egy hálózatot. A kutatás végeredményét egy interaktív térképen lehet megtekinteni a MIT weboldalán, amelyen azt láthatjuk, mely nyelvek kötődnek egymáshoz. Minél vastagabb egy vonal, annál erősebb kapcsolatról beszélhetünk az adott nyelvek között (annál több fordítás létezik a két nyelv között).

A kutatók első körben olyan szövegeket kerestek, amelyeket több nyelvre fordítottak már: a vizsgálat főként könyvekre, a Wikipédiára és a Twitterre fókuszált. A vizsgálat során 2,2 millió könyvet és azok fordításait vizsgálták meg, összesen több mint ezer nyelven. Ugyanez történt a Wikipedia szócikkeivel is, ahol azt figyelték, az egyes szócikkek milyen nyelveken jelennek meg. A Twitter esetében 17 millió felhasználó összesen 73 nyelven küldött üzeneteit figyelték. Ha egy felhasználó két különböző nyelven - például angolul és franciául - küldött ki üzeneteket, az adatbázisban ezen két nyelv közé egy újabb kapocs került.

A Föld számos nyelve közül csak kevés lett népszerű, azaz csak néhány lett annyira fontos, hogy globális nyelvként beszélhessünk róla

A Föld számos nyelve közül csak kevés lett népszerű, azaz csak néhány lett annyira fontos, hogy globális nyelvként beszélhessünk róla


Ami a végeredményt illeti: az angol nyelv az, amelyről a legtöbbet fordítanak. Az orosz, német és spanyol nyelvek szintén jó információhordozók, de kevésbé, mint az angol nyelv. Hidalgo rámutatott arra, hogy míg az internetes kommunikáció több mint 50 százaléka angol nyelven zajlik, ez nem kultúrával kapcsolatos, hanem mást jelez. Ha az angol az "internet nyelve" és az internet az a kommunikációs platform, amelyen keresztül a legtöbb ember beszél egymással, akkor ez egyúttal azt is jelzi, hogy az angol nyelv milyen hatásos abban, hogy más-más nyelveken beszélő embereket összekössön egymással. Egy központi, globális nyelv pedig nagyobb lehetőséget is biztosít arra, hogy több embert tudjunk megszólítani és befolyásolni.

Ugyanis ha valaki egy jobban kapcsolódó nyelvbe születik, az befolyásolja azt is, hogy mennyire lehet fontos az illető. Több embert egy ismertebb, elterjedtebb nyelven elérve nagyobb népszerűség, sőt, nagyobb pénzügyi siker ütheti a markunkat.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag