A kávé a dolgozó nőknek segít, a férfiakat azonban hátráltatja

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Egy friss tanulmány szerint ha a nők jobban akarnak teljesíteni férfi kollégáiknál a munkahelyen, a herbateát erős kávéra kell cserélniük.

A Bristoli Egyetem pszichológusai kimutatták, hogy a koffeintartalmú kávé fogyasztása fokozza a nők teljesítményét a stresszes helyzetekben, a férfiak esetében viszont éppen ellenkező hatást gyakorol. A teremtés koronái elveszítik önbizalmukat, és tovább tart nekik megoldani egy feladatot, ha előtte több csésze kávét ittak. A Journal of Applied Social Psychology szaklapban közzétett eredmények arra utalnak, hogy az ital élesen eltérő hatást válthat ki a két nemre feszült helyzetekben.
A Brit Kávészövetség adatai szerint Nagy-Britanniában az emberek naponta körülbelül 70 millió csésze kávét fogyasztanak. A fekete előnyös egészségügyi hatásai közé tartozik a cukorbetegség, az Alzheimer-kór, a májkárosodás, sőt a köszvény elleni védelem is. A kávéban lévő koffein közismert serkentőszer, amely az agyra hat, így küzdve le az álmosságot és a kimerültséget.

A kutatók azonban azt akarták megtudni, mit tesz a kávé a szervezetünkkel, amikor az amúgy is stresszes helyzetben van, különösen akkor, amikor fontos megbeszélések alatt nagy mennyiséget fogyasztanak belőle. Ennek érdekében 64 férfit és nőt kértek fel, és egynemű párokra osztották őket. Mindegyik pár különböző feladatokat kapott, például tárgyalniuk kellett, kirakós játékot kellett játszaniuk, vagy memóriafeladatokat kellett végezniük. A stressz-szint növelése érdekében azt is közölték velük, hogy nyilvános előadást kell majd tartaniuk feladataikról.

A kutatók ezután koffeinmentes, illetve koffeines kávét adtak a pároknak, és megfigyelték őket a kísérlet alatt. Azt tapasztalták, hogy a férfiak teljesítménye stresszhelyzetben jelentősen visszaesett, ha koffeintartalmú kávét fogyasztottak. Például átlagosan 20 másodperccel hosszabb ideig tartott nekik megfejteni a kirakós játékokat, mint azoknak a férfiaknak, akik koffeinmentes kávét ittak.

A nők viszont koffeinnel átlagosan 100 másodperccel gyorsabban oldották meg ezeket a feladatokat. A szakértők úgy vélik, hogy a kávé a nemekre gyakorolt hatásainak kulcsa abban rejlik, hogy a férfiak és a nők másképp reagálnak a stresszre. A férfiak általában a "küzdj vagy fuss" viselkedést alkalmazzák, míg a nők hajlamosabbak arra, hogy együttműködve próbálják megoldani a problémákat, amit a pszichológusok "gondoskodj és barátkozz" reakciónak neveznek.

A kutatók összegzésükben azt írják, hogy a korlátlan kávéutánpótlás a fontos megbeszéléseken nem feltétlenül jó megoldás - különösen a férfiak szempontjából.
"Elképzelhető, hogy önkéntelenül elszabotálják a stresszes feladatok megoldására kialakuló társulásokat - állítják a kutatók. - Számos olyan jelentős megbeszélésen, ahol katonai vagy egyéb nagy jelentőségű kérdések vannak napirenden, a férfiak dominálnak. Mivel a koffein a legszélesebb körben fogyasztott drog a világon, a nemzetközi következmények megdöbbentőek lehetnek."

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag