A férfi illata: kiszagolják a macsókat a nők

Peteéréskor csak a tesztoszteron számít
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

ovuláció, tesztoszteron, peteérés, párválasztás

A legújabb kutatás szerint a termékenységük csúcspontján lévő nők a tesztoszterontól duzzadó férfiak illatát részesítik előnyben.

A peteérés bizonyítottan befolyásolja a nők párválasztási preferenciáit. A menstruációs ciklus termékeny szakaszában lévő nők például előnyben részesítik a férfiasabb tulajdonságokat, például a mély hangot vagy a férfias arcvonásokat, amelyek a tesztoszteron hormonnal állnak összefüggésben. Más kutatások pedig azt mutatták, hogy a nők a magasabb korizolszinttel rendelkező férfiakhoz vonzódnak, mert ez erősebb immunrendszerre utal.

A LiveScience internetes hírportálon közölt kísérletben a kutatók azt vizsgálták, hogyan változik a nők szexuális illatpreferenciája a férfiak tesztoszteron- és kortizolszintjétől függően. A férfi önkénteseket arra kérték, hogy viseljék ugyanazt a pólót két egymás utáni éjszaka, és ez idő alatt ne használjanak illatanyagot tartalmazó szappanokat vagy dezodorokat, ne fogyasszanak alkoholt, ne dohányozzanak, ne egyenek fokhagymát, vöröshagymát és más erős illatű élelmiszereket.

Ezután női önkénteseket kértek fel arra, hogy szagolják meg a férfiak pólóit, és 1-től 10-ig terjedő skálán értékeljék az illat kellemes, szexi és intenzív természetét. A nők emellett kérdőívet is kitöltöttek menstruációs ciklusuk aktuális szakaszával, illetve az esetlegesen használt hormontartalmú fogamzásgátló szerekkel kapcsolatban. A kutatók a férfiak nyálmintái alapján határozták meg az alanyok tesztoszteron- és kortizolszintjét.Az eredmények azt mutatták, hogy a menstruációs ciklusuk legtermékenyebb szakaszában lévő nők a magasabb tesztoszteronszinttel rendelkező férfiak illatát találták a legvonzóbbnak, ezeket a pólókat értékelték a legszexibbnek és legkellemesebbnek. A magasabb kortizolszinttel rendelkező férfiak illatát azonban nem részesítették előnyben. Ha pedig a kutatók nem vették számításba a nők termékenységét, egyik hormon szintje sem befolyásolta a férfiak illatának vonzerejét.

A pézsmaillatú testszagért részben az androsztenol vegyület felelős. A férfiak sokkal többet termelnek ebből az anyagból, mint a nők, és a kutatók szerint a tesztoszteronszint ezeknek a molekuláknak a termelésével állhat összefüggésben. Amennyiben valóban így van, a kísérletben részt vevő nők ezekre a finom illatjelzésekre reagáltak.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag