5 dolog, amit a patikus jobban tud

Merjen kérdezni!
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

gyógyszerész, generikus gyógyszerek, patikus

Senki nem tud annyit a gyógyszerekről, mint a gyógyszerészek - még az orvosok vagy nővérkék sem. Íme, néhány kérdés, amire a patikus garantáltan tud válaszolni.

A gyógyszert felírók sokkal kevesebbet tudnak a gyógyszerekről - a prevention.com olyan tényeket gyűjtött össze, amiben a gyógyszerészek bizonyítottan jobbak.

Az orvosok kézírása

Nem hat a gyógyszer?

Bizonyos gyógyszereknél különösen fontos, hogy például éhgyomorra vegye be, máskor az a gond, hogy a fényérzékeny tablettákat rosszul tárolják. Hét tipp, hogyan bánjon a gyógyszereivel. Tudjon meg többet, kattintson!

Az orvosok kézírása legendásan olvashatatlan. Mivel egy rosszul adagolt gyógyszeres kezelésnek akár végzetes következményei is lehetnek, ezért a patikusok, gyakran felhívják az orvosokat, hogy jól olvasták-e el például a mennyiséget. Ezért sok gyógyszerész támogatja az elektronikus receptkitöltést.

Mi az a generikus gyógyszer?

Generikus gyógyszernek nevezzük azt a készítményt, amely ugyanazokat a hatóanyagokat, ugyanolyan mennyiségben tartalmazza, mint egy már régen engedélyezett, a piacra bevezetett készítmény. Ez utóbbi gyógyszereket nevezik originális vagy referencia készítménynek. A generikus gyógyszerek a referencia készítmény szabadalmának lejárta után jelennek meg a piacon. Hatásukat tekintve mindkét fajta megegyezik, a lényegi különbség az árban mutatkozik meg, a generikus gyógyszerek javára. Ennek oka, hogy nem kellett pénz áldozni a gyógyszer kifejlesztésére.

Ne várjon a gyógyszer felíratásával

Az orvosok elfoglaltak, gyakran nehéz hozzájuk bejutni, de a gyógyszereket, csak ők tudják felírni. Emiatt nem biztos, hogy hozzájuthat a gyógyszeréhez, addig, ameddig be kell azt vennie. Az orvosok és a gyógyszerészek is azt tanácsolják, hogy akkor kérjenek úgy receptet, amikor van még néhány napi adag gyógyszerük.

Senki nem tud annyit a gyógyszerekről, mint a gyógyszerészek

Senki nem tud annyit a gyógyszerekről, mint a gyógyszerészekMerjen kérdezni

Egy jó patikus ismeri a gyógyszereket és automatikusan emlékezetből vagy tapasztalatból tud válaszolni a kérdésekre a gyógyszerekkel kapcsolatban. Tudja mik az adott gyógyszer mellékhatásai, milyen egyéb készítményekkel nem tanácsos együtt szedni.

Ne vásároljon gyógyszert az interneten!

Azért, mert az interneten olcsóbb az adott gyógyszer, esetleg gyorsabban vagy kényelmesebben juthat hozzá, az nem jelenti azt, hogy jól jár. Megeshet, hogy hamisított gyógyszerbe botlik, esetleg olyan készítményt választ, ami nem megfelelő az adott betegségre.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag