Dunaújváros új CT-t venne

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Május 17-én Dunaújvárosra látogat a Richter Egészségváros Program. Mint Dr. Parrag József, a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet orvos-igazgatóhelyettese elmondta, a program már akkor sikeres lesz, ha többen egy-egy lépést tesznek az egészségük megőrzése érdekében.

Az Önök intézménye mekkora területért felelős, hány embert látnak e?

Területi ellátási kötelezettségünk döntően Fejér megye Dunával határos sávját fedi le, de átnyúlik Tolna megye északi és Bács-Kiskun megye nyugati részére is. 133 ezer fő ellátása tartozik a Szent Pantaleon Kórházhoz.

Hány fővel működik a kórház és hány ággyal?

Intézményünkben 877 fő dolgozik. 493 aktív és 188 krónikus ággyal rendelkezünk.

Melyek a legfontosabb, legkiemeltebb szakterületek, osztályok?

Egy osztályt kiemelni nem lehet, hiszen bármilyen egészségügyi ellátás a betegek szempontjából jelentőséggel bír. Intézményünk szakmai palettája igen széles, ezért közel a megyei kórházak szintjén tudjuk ellátni betegeinket. Évente átlagosan 25 ezer fekvőbeteget és közel 600 ezer járóbeteg-gondozását látunk el a nyugat-közép-magyarországi régióból.

Az Önök területén (Dunaújváros), van-e olyan különleges panasz vagy betegségcsoport, ami külön figyelmet érdemel, esetleg gyakoribb az országos átlagnál?

Idősödő városunkban az akut betegellátáson kívül a krónikus betegek ellátását tartjuk fontosnak (magas vérnyomás, cukorbetegség, légző- és mozgásszervi megbetegedés stb.). Ezen betegségek felkutatására, kezelésére, illetve gondozására nagy hangsúlyt fektetünk. Kórházunk a TÁMOP 6.1.2/11/3 "Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok a kistérségekben" megnevezésű pályázaton sikeresen vett részt. A pályázaton elnyert összegből 2013. július 1-jével megnyitottuk az Egészségfejlesztési Irodánkat, melynek célja a Dunaújvárosi Kistérségben élők életmódjának egészségtudatos irányba fordítása, az ezzel kapcsolatos tudásanyag terjesztése és konkrét programok révén egészségi állapotának javítása.

Dunaújváros új CT-t venne (Fotó: Europress)

Dunaújváros új CT-t venne (Fotó: Europress)


Miért tartja fontosnak a Richter Egészségvárost?

Fontosnak tartom a társadalmi felelősségvállalást a lakosság prevenciós szemléletének és az egészségtudatos gondolkodásának kialakítása végett. A Richter Egészségváros Programot a hazai lakosság számára egészségügyi köznevelő szándékkal indították, melyet minden egészségügyi intézmény vállszélességgel támogat, hiszen a magyar lakosság egészségi állapota rossz. Már akkor sikerrel jár a program, ha többen erőfeszítéseket, egy-egy lépést tesznek az egészségük megőrzése érdekében.

Milyen aktivitást, mekkora részvételt vár?

Bízom benne, hogy az egész napos ingyenes esemény széles körben vonzani fogja a város lakosait, illetve a kistérségben élők nagy részét is, hiszen a meghirdetett gazdag rendezvénysorozat minden korosztályt érint.

Kampányoltak, hirdették valahol a rendezvényt?

A programot Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzatával együtt számos fórumon hirdetjük: újságokban, a honlapunkon, Facebookon. A plakátokat, szóróanyagokat kihelyeztük osztályainkon, társintézményekben, háziorvosi rendelőkben.

Mire tervezik költeni az Egészségvárosból befolyó összeget?

A Richter Gedeon Nyrt. által felajánlott alapadomány és a programon részt vevők adománypontjai után járó további bevétel hozzásegíti intézményünket egy, a sürgősségi és a tervezett betegellátás hatékonyabb végzését lehetővé tevő új CT berendezés megvásárlásához, melyért ezúton is köszönetünket fejezzük ki.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban kedden délelőtt a Dunántúlon, illetve keleten több helyen megnövekszik a gomolyfelhőzet, máshol jellemzően derült idő várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag