Mire jók az okosgyógyszerek?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Ma, amikor már minden "okos" körülöttünk, és nem sci-fibe illő, ha valaki a telefonja digitális asszisztensével társalog, jogos elvárás lehetne, hogy a gyógyítás is olyan legyen, mint például a Star Trek epizódjaiban. Bár sokat kell még tennünk, de mérföldes lépésekkel haladunk ebbe az irányba.

Felületesen szemlélve azt hinnénk, hogy a gyógyítás nem fejlődött annyit az elmúlt évtizedekben, mint például a számítástechnika. A korábbi monstrumokból apró, tenyérnyi számítógépek lettek, mialatt mi még mindig ugyanazokban a kórházakban gyógyulunk.
Ám érdemes más szemmel nézni az orvoslás világára. Vegyük csak például azt, hogy vannak olyan betegségek, amelyek egyszerűen eltűntek a föld felszínéről - ilyen például a fekete himlő, amit oltási programmal sikerült megszüntetni. Jelenleg már csak néhány minta található belőle szigorúan őrzött laborokban. Más betegségeket, ha megszüntetni nem is sikerült, de ma már megelőzhetővé tettünk: jó példa erre a HPV okozta méhnyakrák, amely ellen 2014-ben vezették be Magyarországon is a választható ingyenes oltást.

Számos betegséget pedig egyszerűen kezelhetővé, gyógyíthatóvá változtatott a gyógyszerészek tudománya, gondoljunk csak korábban sok-sok áldozatot szedő cukorbetegségre vagy éppen az AIDS-re, amely mindössze néhány évtizede bukkant fel, mára viszont a fertőzöttek szinte ugyanolyan életet élhetnek, mint egészséges társaik.

Számos betegséget kezelhetővé, gyógyíthatóvá változtatott a gyógyszerészek tudománya

Számos betegséget kezelhetővé, gyógyíthatóvá változtatott a gyógyszerészek tudományaAz innovatív gyógyszerek az elmúlt 30-40 évben számos területen hasonló áttörést tettek lehetővé. A szív- és érrendszeri betegségek, a pszichiátriai kórképek, a daganatos vagy vérképzőszervi megbetegedések, a vírusos fertőzések vagy éppen a pszichiátriai kórképek sokkal nagyobb gondot okoznának ma innovatív gyógyszerek nélkül. Ez természetesen azt is jelenti, hogy az okosgyógyszereknek köszönhetően jelentősen emelkedett a várható életkorunk (akár több évtizeddel is), és ezzel párhuzamosan nőtt az életminőségünk, valamint az egészségesen töltött éveink száma is.

Sajnos még mindig maradt több olyan területe is a gyógyításnak, ahol van még mit tennünk. Jó lenne, ha több tumortípust és hatékonyabban tudnánk kezelni, megoldást találnák például az Alzheimer-kórra, vagy éppen egyes idegrendszeri elváltozásokat gyógyítani tudnánk. Mivel ezek a területek sok embert érintenek, jelenleg is intenzív kutatások folynak olyan új, innovatív termékek, okosgyógyszerek kifejlesztésére, melyek ezeknél a betegségeknél felhasználhatók.

Egyes betegségtípusok, például a TBC, a malária vagy egyes trópusi betegségek esetén azonban a fejlesztés nehézségei vagy a kisszámú érintett miatt a hagyományos gyógyszerfejlesztési modell nem követhető, mivel senki sem invesztálna akár több milliárd dollárt az okosgyógyszerek kifejlesztésébe, amely sosem térülne meg számára. Itt szükség lehet a fejlett országok kormányainak, vagy a nemzetközi szervezetek, esetleg a közadakozás segítségére, hogy új, hatékony vegyületek kerüljenek klinikai kipróbálásra és váljanak gyógyszerré.

"Na jó, de az új gyógyszerek nagyon drágák, és a gyógyszercégek jól megszedik magukat ezeken a betegek pénzén" - hallhatjuk gyakran a kétkedőktől. Valóban, az okosgyógyszerek nem olcsók, mert a kifejlesztésük sem az. Másik cikkükben már írtunk a fejlesztési költségekről, amely elérheti akár az éves magyar GDP egytizedét is egy-egy gyógyszer esetében. A gyártók tehát rendkívül sok pénzt költenek arra, hogy innovatív készítményeket fejlesszenek, és természetes, hogy szeretnék viszontlátni az erre költött pénzüket, haszonnal megfejelve. Hiszen a haszonból, okosan befektetve aztán újabb innovatív készítményeket fejleszthetnek, talán éppen azt, amellyel a mi életünket menthetik meg néhány év múlva.

Miért drágák akkor mégis az innovatív készítmények?

A jelenlegi szabályozás szerint a szabadalmi védettség húsz évig biztosítja a gyártónak a készítmény kizárólagos jogát, ennek lejártával bárki, aki képes rá és megszerzi a szükséges engedélyeket, gyárthatja az adott molekulát.

Mivel a gyógyszerek fejlesztése átlagosan tíz évet vesz igénybe, a szabadalom lejártáig a gyártóknak mindössze újabb tíz évük marad, hogy a fejlesztés, a klinikai kutatások és a gyártás költségeit kitermeljék, és hasznot is termeljenek. Így ugye már mindjárt érthető, miért drágábbak az innovatív gyógyszerek a generikusnál, ahol a gyártónak nem kell fejlesztésre költenie?

Az okosgyógyszerek drágák, de olyat adnak vissza nekünk, amely pénzzel megfizethetetlen: az egészségünket.

Keressük az Év magánrendelőjét!

Ossza megmásokkal is személyes
tapasztalait!

Szavazatával wellness hétvégét nyerhet!

Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Csicseriborsó-levesCsicseriborsó

Csicseriborsó-levesKülönleges finomság, melyet az egész család szívesen fogyaszt

Aranyér és a sportSport

Aranyér és a sportMozogjon a keringéséért!

Van megoldás?Striák

Van megoldás? Mik azok a striák, és mit lehet tenni ellenük?

Természetes bőrápolókBőrápolás

Természetes bőrápolókA 8 legnépszerűbb szépítő növény

A zsíros korpaKorpásodás

A zsíros korpaEgy alattomos fertőzés eredménye

TSH-szintPajzsmirigy

TSH-szintMekkora az ideális érték?

A fogamzásgátló elhagyásának következményeiFogamzásgátló

A fogamzásgátló elhagyásának következményeiOlykor felborul a ciklus és rendszertelenül jelentkezik a vérzés

Tippek

Az innovatív gyógyszerek nagyon jó minőségű, eddig nem kapható készítmények, amelyek a mögöttük álló fejlesztések miatt nevezhetők "okosgyógyszernek".