Blokkolható a kilökődés

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A veseátültetés ma már rutinfeladata a sebészetnek, de a szervezet azért megpróbálhatja kilökni magából az idegen szervet. A transzplantációk azért is lehettek egyre sikeresebbek, mert ennek kockázata okosgyógyszerekkel ma már nagyban csökkenthető.

A veseátültetés ma már rutinfeladata a sebészetnek, de a szervezet azért megpróbálhatja kilökni magából az idegen szervet. A transzplantációk azért is lehettek egyre sikeresebbek, mert ennek kockázata okosgyógyszerekkel ma már nagyban csökkenthető.

A vese számos életfontosságú feladatot lát el: amikor sok folyadékot fogyasztunk, akkor a vizelet kiválasztásával fenntartja a szervezet folyadék-egyensúlyát, amikor viszont keveset, akkor visszatartja a folyadékot. A felesleges vízmennyiség kiválasztásával, valamint egy renin nevű kémiai anyag előállításával részt vesz a vérnyomás szabályozásában is. A Magyar Vese-Alapítvány tájékoztatójában kitér arra is, hogy ez a szerv számos olyan anyagot termel, melyekkel biztosítja szervezetünk normális egyensúlyi állapotát, és ezzel egészségünk megőrzését. Két perc alatt a teljes vérmennyiség átáramlik rajta, ami lehetővé teszi, hogy ellássa legfontosabb feladatát: azt, hogy az átszúrt vérből a káros anyagcseretermékeket kiválassza a vizeletbe. Nem véletlen tehát, hogy a szerv védelme és gyógyítása érdekében mindent meg kell tenni, ha pedig már menthetetlen, és erre lehetőség van, akkor újat kell beültetni.

Ellenáll a szervezet

A vesetranszplantáció során a beteg általában egy egészséges ember egyik veséjét kapja meg, azt ültetik lágyéki régiójába. A beavatkozás legnagyobb szövődménye mindig a kilökődés, ahhoz pedig, hogy ezt megakadályozzák, a transzplantált betegnek immunrendszerét elnyomó készítményt kell szednie: ezzel lehet csökkenteni a szervezet védekezését az idegen szerv ellen. A kockázat mindig a transzplantáció utáni időszakban a legnagyobb, ilyenkor jelentkezhet a legtöbb probléma: a legtöbb beteg a szervátültetést követő 4-8 hétben átesik egy, vagy több enyhe, vagy mérsékelt fokú kilökődési reakción. Kezdetben lehet, hogy nem jelentkeznek a kilökődés egyértelmű jelei, de közérzetben megfigyelhető kis változásokra is figyelni kell.

Gyógyszeres stoptábla

Ha a kilökődés tüneteit időben felismerik, akkor a folyamat megfelelő gyógyszerekkel sikeresen leállítható. Az enyhe reakciókat általában már a gyógyszeradag emelésével ki lehet védeni, de még a középsúlyos és súlyos kilökődési reakció is blokkolható egy három napig tartó, nagy dózisú kortikoszteroid kezeléssel. Ha ez nem elegendő, vagy a szervezet rövid idő elteltével újra megpróbálja kilökni a szervet, már ennél is hatékonyabb kezelésre van szükség. Az ennek során alkalmazható gyógyszerek skálája ma már igen széles, a készítmények pedig nagyon hatékonyak. Emiatt lehetett elérni azt, hogy mára a betegek csak igen kis részénél alakul ki befolyásolhatatlan kilökődési reakció.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!