Arcüreggyulladás (orrmelléküreg-gyulladás) tünetei és kezelése

Dr. Elek Csaba

 Dr. Elek Csaba

 

Dr. Balogh László

 Dr. Balogh László

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi az arcüreggyulladás, más néven orrmelléküreg-gyulladás?

Az arckoponya csontjaiban üregek (sinusok) helyezkednek el. Feladatuk van a hangképzésben, de olykor csak fejlődési maradványok. Belső felületét csillószőrős mirigyhám borítja. A váladéktermelés és a csillószőrök mozgása segíti elő a szinuszok tisztulását az orrüreg felé. Az arckoponyában található üregek a homloküreg (sinus frontalis), rostasejtek (sinus ethmoidalis), arcüreg (sinus maxillaris), ekecsont üreg (sinus sphenoidalis).

Az arcüregek általában az orrüregben található félhold alakú nyílásba (hiatus semilunaris) nyílnak. Amennyiben a félholdnyílás nyálkahártyája gyulladás következtében beduzzad, az arcüregek elzáródnak. A bennük termelődő folyadék felhalmozódik, és gyakorta elgennyed.

Az arcüreggyulladás (orrmelléküreg-gyulladás) előfordulása

Valamely arcüreg gyulladása szinte mindannyiunk életében bekövetkezik az orrnyálkahártya tartós duzzanata nyomán, mely legtöbbször gyulladásos vagy allergiás nátha miatt következik be.

Az arcüreggyulladás (orrmelléküreg-gyulladás) okai

Az orrnyálkahártya gyulladása természetesen nem minden esetben vált ki arcüreg-gyulladást. Hajlamosító tényezők lehetnek az arcközép-csontok rendellenességei, orrsövényferdülés, orrpolip, stb. Ezek miatt vannak arcüreggyulladásra hajlamos és kevésbé hajlamos egyének. Gyermekkorban általában hajlamosabbak vagyunk az arcüreggyulladásra.

Az elgennyedést általában az orr-garatban normálisan is megtalálható Streptococcus pyogenes, Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus és a Hemophilus influenzae (hemofílusz influenzé) baktériumok okozzák.

Az arcüreggyulladás (orrmelléküreg-gyulladás) diagnózisa

 1. Fizikális vizsgálat : Az orrnyílás feltárásával a félholdnyílás láthatóvá tehető. Gyulladtan duzzadt és vörös, genny csordogálhat belőle. Az arcüregek megkopogtatása a betegnek fájdalmat okoz.

 2. Röntgenvizsgálat : Orrmelléküreg-felvételen az arcüregekben jól látható a folyadéknívó, illetve a nyálkahártya duzzanata. Nagyobb teljesítményű képalkotó eljárások (CT, MRI) szövődményes esetekben (pl. agytályog kimutatásában) lehetnek hasznosak, de a hétköznapi gyakorlatban túl költségesek, általában nem is szükségesek.

 3. Bakteriológiai tenyésztés : Bár a szinuszítiszek kezelése többnyire tapasztalatokon alapul, a gyulladásos izzadmányból végzett bakteriológiai tenyésztés és antibiotikum érzékenység meghatározása hasznos lehet akkor, ha a beteg a gyógyszerekre nem reagál kellően.

Az arcüreggyulladás (orrmelléküreg-gyulladás) tünetei és kórlefolyása

A betegség a nátha megszokott tüneteivel (orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, stb.) kezdődik. Az arcüreg elzáródását feszülő fejfájás jelzi, mely az érintett üreg megnyomására, megkopogtatására fokozódik. Az orrmelléküregekben található begennyedés esetén, főként gyermekkorban és a rostacsontok gyulladása kapcsán, magas láz is jelentkezhet.

Az orrmelléküregek gyulladása leggyakrabban spontán is gyógyuló folyamat. Hatékony kezelés nélkül azonban hetekig is eltarthat, jóval a nátha lezajlása után is okozhat panaszokat. A rostacsontok gyulladása esetén a fertőzés az agy felé is terjedhet!

Az arcüreggyulladás (orrmelléküreg-gyulladás) kezelése

A kezelés célja az orrmelléküregekből a baktériumok kiirtása és a gyulladásos izzadmány szabad lefolyásának biztosítása.
 1. Orrcseppek: Az orrcseppekkel itt nem szabad takarékoskodni. Minél hamarabb megnyílik a félholdnyílás, annál gyorsabban és tökéletesebben gyógyul a betegség. Sajnos az orrcseppek többségének adrenalinszerű hatása van, ami túlzott adagolás esetén az éjszakai nyugalmat megzavarhatja. Ez különösen gyermekeknél lehet kínos. Létezik tengeri sókat tartalmazó orrspray is, mely ilyen mellékhatással nem rendelkezik, azonban ez csak a váladékot lazítja, és a nyálkahártyát tisztítja, de nem lohasztja le. Az orrspray-k korszerűbbek, mint a hagyományos cseppek, mert nagyobb nyálkahártya-felületen és egyenletesebben osztják el a hatóanyagot.

 2. Az arcüreggyulladást orrcseppekkel is kezelhetjük

  Az arcüreggyulladást orrcseppekkel is kezelhetjük

 3. Antibiotikumok: A legjellemzőbb kórokozók antibiotikus érzékenysége alapján a szinuszítiszeket főként kombinált penicillinekkel (amoxicillin+klavulánsav, ampicillin+szulbaktám), korszerű makrolidekkel (azitromicin, roxitromicin, klaritromicin) vagy kefalosporinokkal (például cefuroxim) kezelik. Ezek eredménytelensége esetén, a meghatározott antibiotikum érzékenység alapján, célzott antibiotikus kezelést folytathatnak.

 4. Tüneti gyógyszerek: Olykor láz- és fájdalomcsillapító gyógyszerekre lehet szükség.

 5. Szinusz punkció: Néha szükség lehet a gyulladásos izzadmány vastag tűn keresztül történő lebocsátására is. Ilyenkor az orrmelléküregeket antibiotikumos oldattal mossák át. A gyógyulás szinte órák alatt bekövetkezik.

 6. Műtét: A ma már korszerű, endoszkópos eszközökkel végzett műtétek célja az orrmelléküregekben termelődő váladék akadálytalan lefolyásának biztosítása, ezzel a kiújulások kockázatát csökkentik.

Az arcüreggyulladás (orrmelléküreg-gyulladás) gyógyulási esélyei

Az orrmelléküreg-gyulladások jó prognózisú betegségek, általában szövődménymentesen gyógyulnak. Nagy ritkán előfordulhat azonban, hogy a rostasejt-gyulladás agyi érelzáródást, agyhártya-gyulladást, agytályogot okoz.

Az arcüreggyulladás (orrmelléküreg-gyulladás) megelőzése

A nátha hatékonyan nem megelőzhető betegség. Fontos azonban, hogy elegendő mennyiségű orrcseppel, gyulladásgátló gyógyszerekkel, C-vitaminnal enyhítsük az orrnyálkahártya duzzanatát, ami úgy jelentkezik, mint a közönséges orrdugulás. A kiújulások elkerülésére fontos lehet a hajlamosító betegség gyógyítása. Ma már endoszkópos eszközökkel végzett műtéttel az orrmelléküregek szellőzésén lehet javítani, megelőzve ezzel az orrba nyíló szájadékainak elzáródását.

Hasznos tudnivalók

Kiegészítő kezelésként sokszor alkalmazzák a homloküreg infralámpás melegítését, melytől a nyálkahártya-duzzanat mérséklődését remélik. Sokan kételkednek a módszer eredményességében. A kezelés túlzásba vitele viszont fellobbanthatja a gyulladást.

A kamillateás inhalálás (gyakorta mentollal, eukaliptuszolajjal) hasznos lehet a kivezető rés megnyitásában. Fontos, hogy ne hajoljunk olyan közel, hogy a gőz már égesse a nyálkahártyát. A gyulladás ilyenkor is fokozódhat. Hagyományos módszerekkel történő inhaláláskor fokozott a forrázásos baleset kockázata. Erre főként gyermekeknél legyünk tekintettel. Gyereket sohase hagyjuk magára inhalálás közben, és vigyázzunk nagyon, nehogy magára ránthassa a főzetet. Jelentős láz esetén haladéktalanul forduljunk szakorvoshoz!

láz, magas láz, orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, feszítő fejfájás

Kategória: Fül-orr-gégészeti betegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Arcüreggyulladás (orrmelléküreg-gyulladás) kezelésére!

Aktuális

40 feletti férfi? Ezt vizsgáltassa ki!DIAGNOSZTIKA

40 feletti férfi? Ezt vizsgáltassa ki!A rendszeres szűrővizsgálatok életet menthetnek.

Stroke: az aszpirin a legjobb?STROKE

Stroke: az aszpirin a legjobb?Tényleg használ a népszerű gyógyszer?

Egészséges olajokTÁPLÁLKOZÁS

Egészséges olajokMikor nem bűn a zsiradék?

A tenziós fejfájás okai, tünetei és kezeléseFEJFÁJÁS

A tenziós fejfájás okai, tünetei és kezeléseA leggyakoribb és legenyhébb fejfájás

Nem minden zöldség egészségesZÖLDSÉG

Nem minden zöldség egészségesMire figyeljünk a zöldségesnél?

Kérdése van? Orvosaink válaszolnak!

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Humánmeteorológia

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban kedden délelőtt a sok napsütést legfeljebb kevés gomolyfelhő zavarhatja.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Időjárási frontokTérképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag