A rendszeretet a jó kapcsolat titka?

Befolyásolja a kapcsolatokat
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

párkapcsolat, rendszeretet, Család, párkapcsolat

Az, hogy ki mennyire szeret rendet tartani, nem csak a párkapcsolatot befolyásolhatja, hanem például a lakótársakkal szemben is konfliktusokat eredményezhet.

Két együtt élő ember - akár szerelmesek, akár csak lakótársak - kapcsolatát nagyban befolyásolhatja a rend iránti igényük. Sarah Riforgiate, a Kansas Állami Egyetem hallgatója épp a méhek és a hangyák tolerancia határértékeiről olvasott, amelynek hatására embereken kezdett kutatásokat végezni. Kiderült ugyanis, hogy amikor két különbözően szorgalmas méh kerül párba, az, amelyik jobb minőségű méz létrehozását igényelné, a másik helyett is elkezd dolgozni. Sőt előfordul, hogy olyannyira pótolja a másik munkáját, hogy halálra fárasztja magát és elpusztul.

Riforgiate ezért diplomamunkáját is ennek a témának szentelte, hogy megállapítsa vajon embereknél is létezik ilyen határérték, és ha igen, milyen hatással van a kapcsolatokra. Azonos nemű szobatársakat vizsgált meg és megállapította, hogy meglepő módon az eltérő értékhatár káros hatással van a kapcsolatokra."Ha különbözőek értékküszöbeink, akkor valószínűbb, hogy alacsonyabb elégedettségi szinten is leszünk. Ez pedig konfliktusokhoz vezethet" - fűzte hozzá Riforgiate.

A kutató azonban azt is hozzáfűzte, hogy ezek a különbségek nem feltétlenül abból fakadnak, hogy a másik például lusta. A férfiak esetében lehetséges, hogy egyszerűen nem veszik észre, hogy takarítani kellene. Ismeretes ugyanis, hogy a férfiak inkább a mozgást veszik észre jobban, míg a nők a színeket és a textúrákat. Vagyis a férfiak nem feltétlenül lustábbak, lehet, hogy csupán biológiai okokból kevésbé érzékelik koszosnak a lakást.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag