A dühös nők férfinak tűnhetnek?

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Egy tanulmány szerint nagyon erősen él az a kép az emberekben, hogy a férfiakat a haraggal, míg a nőket a boldogsággal hozzák összefüggésbe - ennek folyományaként pedig a haragos nőket hajlamosak vagyunk maszkulinnak, azaz férfiasnak látni.

Ez pedig azt jelenti, hogy egy rövid ideig látott ember nemét képesek vagyunk helytelenül definiálni, amennyiben mérges, vagy boldog. A Journal of Vision szaklapban két különálló, de eredményeiket tekintve egymást kiegészítő kísérlet nyomán állapították meg a tanulmány szerzői: az arcfelismerés és főleg a látott archoz társított nem meghatározása esetén az arckifejezés komolyan befolyásolhatja, hogy helyesen vagy helytelenül azonosítjuk a látott személy nemét.

Két különálló vizsgálat során a kutatók úgy vizsgálták a jelenséget, hogy a vizsgálatokban résztvevőktől azt kérték, határozzák meg, melyik nem képviselőit látják, miközben egymás után több arcképet is mutattak nekik. Az egyik csoportban az androgén arcok lefelé konyuló szemöldökkel és összeszorított ajkakkal általában gyakrabban minősültek a résztvevők szemében férfiaknak, míg a mosolygós hasonló arcok nőknek.

A második csoportban ugyanilyen szempontok alapján nem androgén, hanem valódi férfi és női arcokat kellett azonosítani. A résztvevők általában gyorsabban ismerték fel a férfiarcokat, és érdekes módon a haragos arckifejezésű nők nemét tartott a legtovább meghatározni.
Az eredmények alapján a kutatók úgy vélik, az arc egy olyan komplex szociális jeladó rendszer, amelyben egymást átfedik az érzelmi, viselkedési és nemi jelek. 

Dr. Ursula Hess, a Quebeci Egyetem pszichológiai karának munkatársa elmondta: "a tanulmányban összefoglalt eredmények jól mutatják, hogy a harag és a férfiak közötti megfeleltetés, illetve a nőkkel társított jókedv bevésődése olyan erős, hogy azt is befolyásolhatja, milyen neműnek érzékelünk valakit, ha csak felületesen figyeljük."

A kanadai kutató arról is beszámolt, hogy az eredmények ismeretében az sem meglepő, hogy ugyanolyan intenzitású érzelmeket képesek vagyunk felnagyítani, vagy éppen ellenkezőleg, kisebbíteni, amikor azt más-más nemű személy arckifejezésén észleljük - így, például egy férfi esetében a harag jeleit sokkal erősebben érzékeljük. A kutatók további vizsgálataik során azt próbálják meghatározni, milyen más jellemzők, például arcvonások, ráncok befolyásolják az adott jellemzőkkel rendelkező személy érzelmi reakcióinak dekódolását.

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag