A 40 feletti szülésnek is van előnye

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Illés Attila

  HáziPatika.com

szülés, veszélyeztetett terhes

Egyre később vállalnak gyermeket a nők, ami a modern kórházi lehetőségek mellett is megnöveli a komplikációk esélyét a magzatra és az anyukára nézve egyaránt. Lehet azonban pozitív hozadéka is annak, ha az áldott állapot negyven év felett éri az embert.

Gyermekvállalás tekintetében hatalmas paradigmaváltás ment végbe az elmúlt évtizedekben. A demográfiai aranykornak minősülő Ratkó-korszak derekán, 1954-ben még szó sem esett népességfogyásról, a születések száma 12%-kal magasabb volt az elhalálozásnál. A tendenciát először az abortusz hazai legalizálása, a gyermektelenségi adó eltörlése, illetve az 1956-os forradalom utáni emigrációs hullám együttes hatása törte meg, majd 1977-től kezdődött a máig is tartó lejtmenet a gyermekvállalási kedvet illetően. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt évtizedben 1,2-1,3 között ingadozott az egy nőre számított termékenység. Még a bevándorlók számával (a növekvő kivándorlási kedv ellenére hazánk még mindig befogadó ország, szemben például Romániával vagy Litvániával) együtt is elérhetetlennek tűnik a népesség középtávú fennmaradásához szükséges 2,1-es érték.

Otthonszülés 40 felett, biztosítékkal

Korábban nem tapasztalt dinamikával emelkedett a gyermeket vállaló anyák átlagos életkora is. Számtalan oka van, hogy egyre kevesebb nő vállalja az anyaságot fiatalon. A házasságtól az élettársi kapcsolatok felé mozdult az együttélési trend, a posztgraduális és doktori képzésekkel kitolódott a tanulási időszak, illetve egyre több nő töri át az üvegplafont, és jelenik meg magas pozíciókban, melynek eléréséhez szintén hosszú évek munkája szükséges. A KSH szerint 1990-ben az első gyermeket átlagosan 23 évesen vállalták a nők, míg 2009-ben 29,5 évre csúszott a várandóssági korátlag. Bár az orvostudomány rohamtempóban halad afelé, hogy a biológiailag ideálisnak tartott életkor felett se legyen veszélyben a szülő kismama és a magzat, a kései babavárás számos kockázattal jár még mindig.

Dobó Csaba és felesége, Dobó Anna esete azért is különleges, mert a kórház helyett az otthonszülést választották. "Háromgyerekes nagycsalád vagyunk, a két kisebbet - a jelenleg 9 éves fiamat és 7 éves lányomat - feleségem 40 év felett szülte, de a hagyományos úttól némileg eltérő módon, így a felkészítés is más volt" - mondta el a HáziPatika.com kérdésére az apuka. Az otthonszülést egy speciális felkészítés előzte meg, amelyben nem csak az anyának, de az apának is kulcsszerep jutott - előkészítette a vizet, gumilepedőt és masszázsolajat, valamint várta a szülésznő és a bába instrukcióit. "Mindkét szülés problémamentesen zajlott, viszonylag gyorsan és gyönyörűen. Lakásunk a szegedi klinikától alig száz méterre volt, így még egy esetleges komplikációtól sem igen tartottunk, hiszen az orvosi segítség nagyon közel volt. Természetesen felvettük a kapcsolatot egy szülésznővel a klinikán, akit tájékoztattunk mindenről" - mesélte a pár.

Tanácsos hónapokkal előre tervezni

"Egyre több negyven feletti terhes kismama fordul hozzánk, az idén startolt CSOK több párnak is meghozta a kedvét a második, vagy harmadik gyerekhez. Sajnos a legtöbbször csak akkor találkozunk velük, amikor már megállapított várandósság van, pedig a felkészítést még előbb kellene megkezdeni" - nyilatkozta portálunknak Szatmári Bernadett védőnő. Mint mondta, az optimális az lenne, ha már a tervezett szakaszban, legalább három hónappal a teherbe esés előtt felvennék a kapcsolatot, így ugyanis jobban elő tudnák segíteni azt, hogy minden rendben menjen a várandósság hónapjaiban, illetve a nagy pillanatkor.
Egyre később vágnak bele a nők az anyaságba

Egyre később vágnak bele a nők az anyaságba

Már 35 év felett veszélyeztetett terhesnek számít a kismama, innentől pedig kiemelten fontos, hogy a várandósság minden szakaszát nyomon kövessék. Negyven feletti gyermekvállalásnál már nagyobb a különféle, kromoszómákat érintő rendellenességek (Down-szindróma, Edwards-kór, Patau-szindróma) kialakulásának kockázata, jelentősen nő a terhességi cukorbetegség kialakulásának esélye, nagyobb százalékban kell alkalmazni császármetszést, illetve a vetélés kockázata is emelkedik. A védőnő hangsúlyozta: lehetőség van OEP által finanszírozott genetikai vizsgálatot kérni, illetve az esetleges rendellenességeket már az anya véréből is ki tudják szűrni. Az utóbbi vizsgálat már önköltséges, és elérheti a 170-200 ezer forintot is. Államilag támogatott, ám sokkal kockázatosabb alternatívája a magzatvíz-mintavétel, ám ezekkel viszonylag ritkán élnek a kismamák a védőnő tapasztalata szerint.
A tudatos életmód, egészségmegőrzés kiemelten fontos a szakember szerint, ebből a szempontból viszont a negyvenhez közeledő kismamáknak van egy nagy előnyük: a stabil háttér és a nagyobb élettapasztalat. "Úgy tapasztaljuk, hogy a negyvenhez közeledő, vagy azt elhagyó kismamák sokkal tudatosabbak a húszéveseknél. Szigorúbban betartják az előírásokat és jobban odafigyelnek az apróbb részletekre" - magyarázta Szatmári Bernadett. Hangsúlyozta ismét: veszélyeztetett korban még a tervezett terhesség előtt legalább három hónappal tanácsos felvenni a kapcsolatot egy védőnővel, hogy baba és mama számára is az ideális körülményeket teremthessék meg.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag