Jön a WHO, hogy megnézze az iszapkatasztrófát

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Szakértői csoportot küldött Magyarországra az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azzal a céllal, hogy szakmai támogatást nyújtson a magyar kormánynak az október 4-én kiáradt vörös iszap rövid- és hosszú távú egészségügyi hatásainak a felmérésében. A WHO misszió tevékenysége ezáltal kiegészíti az Európai Unió által delegált szakértői munkacsoport tevékenységét, és arra törekszik, hogy a megtisztítandó területek környezet-egészségügyi kockázatait, továbbá a levegő és a víz szennyezettségéből fakadó rövid és középtávú hatásokat az emberi egészségre felmérje.

Fotó az FN.hu engedélyével

A katasztrófa közvetlen egészségügyi hatásai súlyosak voltak: 9 ember meghalt és több mint 120 ember megsérült az iszapár következtében.
A leggyakoribb esetek, az iszap különösen magas, több mint 12-es PH értékű, lúgos hatásának köszönhető égési sérülések voltak.
A helyi közösségek később is ki lehetnek téve a megszáradt iszapból származó, nehézfémeket tartalmazó poros levegőnek, szennyezett ivóvíznek és ételnek. A magyar hatóságok folyamatosan ellenőrzik az iszapár következtében kialakult egészségügyi helyzetet és meghozzák a jelen szükségállapotnak megfelelő közegészségügyi intézkedéseket.

Miután az iszap elérte a Dunát a múlt hét végén, a szennyeződés további terjedése (Horvátország, Szerbia, Románia, Moldova és Ukrajna felé) nem kizárható. Súlyos rövidtávú egészségügyi kockázatokról jelenleg nem beszélhetünk ezen országok tekintetében, az iszapban tartalmazott nehézfémek okozta szennyeződés közép-, illetve hosszú távú hatása pedig csak bővebb információ birtokában lesz megbecsülhető. A szennyezett por határon túli elterjedése (főleg Ausztria és Szlovákia irányában) egyelőre nem valószínű.
További 150, az ajkaihoz hasonló tározó található a Duna mentén, amelyek folyamatos veszélyt jelenthetnek Magyarország és a környező országok lakosságára és környezetére nézve. A WHO szakértői csoportjának a célja, hogy felmérjék a múlt héten történt iszapkatasztrófa rövid-, közép-, és hosszú távú közegészségügyi hatásait, továbbá hogy ajánlásokat tegyenek a kormány számára további hasonló esetek megelőzése végett.

Tpp

További információk a vörösiszap-katasztrófáról: www.vorosiszap.com

A csoport tagjai nemzetközi, közegészségügyi kockázatelemzésben és kezelésben, nagy gyakorlattal rendelkező szakértők, különös tekintettel a környezeti problémákra, azon belül a vegyszerek által szennyezett ivóvíz kérdésére - olvasható a WHO Magyarországi Irodájának közleményében.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt észak felől átmenetileg csökken a felhőzet, többfelé kiderül az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag