A Bátor Tábor Alapítvány

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

A Bátor Tábor Alapítványt a gyermek-egészségügy és a gyermekpszichológia területén jártas szakemberek elkötelezett csoportja hozta létre 2001-ben.

A Bátor Tábor élményterápiás programot kínál nyári tábor formájában daganatos, cukorbeteg és egyéb súlyos, krónikus betegséggel élő gyermekek számára.
A program célja komplex terápiás rekreációs programok által a gyermekek önbizalmának növelése, önmagukba és egymásba vetett hitük megerősítése, ezzel gyógyulásuk támogatása, a társadalmi beilleszkedésük elősegítése.

A tábor minden napja az élményekről, a vidámságról szól. A programok között napközben szerepel az evezés, lovaglás, íjászat, kézművesség, tánc, zene, sport, újságírás, színjátszás, majd némi készülődés után este jöhet a casino, táncház, ki-mit-tud vagy a kerti party. A programok lényege, hogy a gyerekek minden tevékenysége sikerélményt nyújt nekik, ezáltal pozitív befolyást gyakorol önértékelésükre, önbecsülésükre, ezt hívják terápiás rekreációnak. A Bátor Tábor ugyanis nem a betegségről, a korlátokról, a fájdalomról vagy a tehetetlenségről szól, sokkal inkább az életről, a lehetőségekről, a mosolyról s az összetartozásról.

A Bátor Tábor csapata a gyermekgyógyászat különböző területein nagy tapasztalattal rendelkező gyermekorvosokból és gyermekpszichológusokból, valamint pedagógusokból és mentálhigiénés végzettségű szakemberekből áll.

A kezdeményezést egy - Paul Newman által húsz évvel ezelőtt alapított - már jól működő amerikai és európai táborhálózat munkája ihlette, velük állandó, komoly szakmai kapcsolatuk van. A 81 éves filmsztár a megálmodója és megalapítója annak a nemzetközi táborszövetségnek (Association of Hole in the Wall Camps), amely a világszerte hasonló filozófiát és célokat képviselő, a súlyos beteg gyerekek életét megszépíteni hivatott, élményekben gazdag programokat kínáló táborok esernyőszervezeteként működik.

A 2001 óta működő Bátor Tábor 2005 óta szintén tagja ennek - az évek folyamán a világ legnagyobb élményterápiás táborcsaládjává fejlődő - szervezetnek: az 5 USA-beli és 1-1 ír, angol, francia, izraeli, olasz és magyar tábort tagjai között tudó szövetség eddig több mint 100 000 súlyos beteg gyermek számára nyújtott esélyt arra, hogy a fájdalmas kórházi kezelések után (vagy közben) megérezhesse, mit is jelent valójában gyermeknek lenni. A világszerte 32 országból fogadott, több mint 40 különböző krónikus betegség egyikében szenvedő (például daganatos, leukémiás, AIDS-es, szívbeteg, cukorbeteg, asztmás, égési sérült) gyerekek táboroztatása évente 7200 önkéntes bevonásával valósul meg. Az egy hetes részvétel a gyerekek és hozzátartozóik számára minden táborban ingyenes.

A magyarországi alapítvány, működésének első évében, 2001 nyarán, 50 daganatos gyermek táboroztatását tette lehetővé. A kezdeményezés már akkor is szíves fogadtatásra lelt mind szakmai mind az érintettek körében. Az önkéntes bázis folyamatos fejlesztésével, és a hazai gyermekgyógyászati központokkal való mind szorosabb együttműködés eredményeként 2006 tavaszáig 700 daganatos, illetve cukorbeteg gyermek részesülhetett a Bátor Tábor nyújtotta rekreációs élményprogramokból.

Az elmúlt öt évben az alapítvány tevékenységét nem csak mennyiségi, hanem minőségi szempontból is a folyamatos fejlődés jellemzi.
2002 nyarától a célcsoportokat és a gyermekek létszámát egyidejűleg bővítettük: három turnusban, 100 onkológiai és 50 cukorbeteg gyereket fogadtunk mintegy 130 önkéntes közreműködésével. 2003-ban és 2004-ben is három váltásban táboroztattunk, több mint 150 gyermek és 150 önkéntes részvételével. A 2005-ös évben, már négy váltásban táborozott 200-200 beteg gyermek és cimbora (önkéntes programtartó).

A sajátos, egyedileg kifejlesztett önkéntes-képzési rendszer garantálja az élménydúsabb és biztonságosabb foglalkozások szervezését, lebonyolítását. 2003 óta az egy hetes nyári táborok hatását évközben havi rendszerességgel klubfoglalkozások erősítik - Kölyök Klub 6-13 éves gyermekeknek, Kamasz Klub a 13 éven felülieknek Budapesten, valamint a debreceni és a pécsi klubok. Télen egy hétvégére nagyszabású Téli Találkozót szervezünk a nyári élmények felelevenítésére.
Az eddigi tapasztalatok alapján mind a szülők, mind a gyerekek lelkesen kapcsolódtak be a szombati foglalkozásokba, melyeket úgy alakítottunk ki, hogy azok a kísérő szülőknek, testvéreknek is izgalmasak, érdekesek legyenek. Ezek a találkozások, az új kötődések, barátságok születése mellett, jó kiindulópontjai lehetnek a szülők közötti önsegítő hálózatnak, a gyerekek egymásba való hitének megerősítésében, hiszen itt hasonló problémákkal küzdő családok ismerhetik meg egymást.
2004-től évente négynapos Családi Tábor is várja a 0-6 éves krónikusan beteg korosztályt és családjukat.
Az alapítvány nemzetközi testvérszervezeteinek munkájába hírességek is bekapcsolódtak.

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag