Amit a myomáról tudni kell

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  weborvos.hu

Mit is jelent ez az elnevezés? A myoma a méh mindig jóindulatú izomdaganata, mely a méh megnagyobbodását okozza. A nők tudatában a myoma elnevezés és a méh műtéti eltávolítása szorosan összekapcsolódik. Ennek alapja az, hogy a nőgyógyászati műtétek igen nagy részét myoma miatt végzik. Azt lényegesen kevesebben tudják, hogy a myoma nem jelenti a feltétlenül műtét szükségességét. Operálni csak akkor kell, amikor a myoma kétökölnyinél nagyobb, vagy ha gyorsan növekszik. Ezekben az esetekben néhány év elteltével ha ritkán is, de előfordulhat rosszindulatú elfajulás. Szükséges a műtét akkor is, ha a megnagyobbodott méh súlyos vérzési zavarokat okoz, vagy nyomja a hasi szerveket, például a hólyagot vagy a végbelet. Az esetek túlnyomó többségében az észlelt myoma csak rendszeres ellenőrzést igényel.
Amennyiben operálni kell, a myoma eltávolításának módját nem a műtéti technika, hanem a myoma formája, jellege határozza meg. Ha a myomás göbök a méh falában a hasüreg felé kiemelkednek és a nő fiatal, szeretne még szülni, abban az esetben lehetőség van a konzervatív myoma műtét elvégzésére, ami ez esetben csak a göbök eltávolítását jelenti, maga a méh érintetlenül visszamarad.
Ilyen műtét után kifejezetten javasoljuk a mielőbbi gyermekvállalást, mert a myoma néhány év után nagy valószínűséggel kiújul.
Abban az esetben, amikor a göbök nem a méh felszínén, hanem annak falában helyezkednek el, és ezért maga a méh növekedik meg túlzottan, valóban csak a myomás méh eltávolítása jöhet szóba. Sajnos ez a gyakoribb. Ha a myomás göbök a méh üregének irányába növekednek, meg lehet kísérelni a göbök eltávolítását hysteroscopiával (méhüreg tükrözés). A méhet hasmetszésen át, vagy hüvelyi úton vehetjük ki. A hüvelyi műtét lényegesen kevésbé terheli meg a beteget, rövidebb a kórházi tartózkodás, valamint a gyógyulási idő. Ezért ha a myoma nem nő túl nagyra (férfiökölnyinél nagyobbra), és mobilis, akkor általában a hüvelyi úton való eltávolítást választjuk.
Az utóbbi években a myomák műtéti ellátásában a laparascopos (hastükrözéses) technikát is alkalmazzuk. Leggyakrabban a laparascopiával kombinált hüvelyi méheltávolítást végzik. Ezek az eljárások Magyarországon még nem nagyon elterjedtek.
2007-07-10 14:57
Forrás: Weborvos Dr. Hartman Gábor

Kapcsolódó cikkek

Foglalj orvost!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag