Ha köhögéskor becsurran, inkább tornázzon!

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A stresszinkontinencia elnevezés nem a hétköznapi értelemben használt, sokak által nap mint nap átélt stresszre vonatkozik, hanem arra, hogy a vizelettartási nehézség nevetésre, tüsszentésre, köhögésre, vagyis hasűri nyomásfokozódásra következik be.

Közismert tény, hogy az inkontinencia szerte a világon - így hazánkban is - népbetegségnek számít, elsősorban a nők körében.

Egy epidemiológiai vizsgálat alapján konkrét adatokról is beszámolhatunk. A vizelet-inkontinencia korcsoportonkénti előfordulása a nők körében igen magas: 30 éves kor alatt 40%, 31-40 éveseknél 43%, 41-50 éveseknél 57%, 51-65 éveseknél 68%, és 66 év fölött 61% (INKO Inform 2000. novemberi szám 27.-28. o.).
Az inkontinencia fajtái közül a leggyakoribb a stressz- vagy terhelési inkontinencia.

Mi is az a stressz-inkontinencia?

Az elnevezés nem a hétköznapi értelemben használt, sokak által nap mint nap átélt stresszre vonatkozik, hanem arra, hogy a vizelettartási nehézség nevetésre, tüsszentésre, köhögésre, emelésre, azaz ezen élettani jelenségeket kísérő hasűri nyomásfokozódásra következik be - azaz elcseppen a vizelet.

A vizeletcsepegés ilyenkor az akarattól független. A nők nagy része elsősorban a terhesség és szülés kapcsán, valamint a változó korban észleli először. A tünetek ilyenkor első vagy másodfokú, lényegében kezdeti inkontinenciára utalnak. Oka a gátizomzat alátámasztó, zárófunkciójának meggyengülése, csökkent működőképessége.

Kezelés

A kezdeti inkontinencia korszerű kezelése előterében a fizioterápia áll, azaz nem a műtéti kezelést, hanem a mozgás- és elektroterápiát részesíti előnyben. A gátizom-torna az izmok megerősítésével képezi a gyógyítás, illetve megelőzés alapját. Más a helyzet a súlyosabb formákkal, amikor a vizeletcsepegés akkor is spontán bekövetkezik, ha a beteg csak egyszerű hely- vagy helyzetváltoztató mozgást végez, feláll, leül, járkál, lehajol.

Az alap tornamódszer felfedezője - mintegy 50 évvel ezelőtt - dr. Arnold Kegel amerikai szülész-nőgyógyász volt. Tudományos útmutatásai és a Kegel-gyakorlatok alapján gyógyítanak szerte a világban. Ezek az egyszerű gyakorlatok képezik minden egyéb tornamódszer kiindulópontját, és adják egyben a hatékonyság biztosítékát a stressz-inkontinencia megelőzésében, megszüntetésében és az intim izmok megerősítésében.

A harántcsíkolt izmokból álló medencefenék anatómiai felépítése és a beidegzés élettani alapelvei határozzák meg azt, hogy a gátizmokat akaratlagosan és egységes egészként tudjuk működtetni.

Az agyból vezérelt információt az idegpályák ún. kémiai ingerületátvivő anyagok segítségével továbbítják az ideg-izom találkozási helyéhez, az ún. motoros véglemezhez, esetünkben a medencefenék izomrostjainál találhatókhoz. Minden egyes idegi akció egy-egy izomrostot hoz működésbe. A medencefenék izomzatát hasonlíthatjuk egy egységesen működő, igen rugalmas gumiasztalhoz. A torna lényege ezen egyöntetű ideg-izomműködés és a mozgás maximális megerősítése.
Különböző intimzónát megmozgató tornák léteznek, amelyek közül nem mindegyik alapszik az egyöntetű ideg-izomműködés elvén, de kellő gyakoriság esetén - a tapasztalat legalábbis azt mutatja - valamilyen hatásfokkal mindegyik működik.
A Kegel-gyakorlatok alapján kidolgozott gátizom-torna megfelel a nemzetközileg elfogadott sztenderdeknek, a Semmelweis Egyetem Egészségügy Főiskolai Kar Fizioterápia Tanszéke és a Magyar Gyógytornászok Társaságának szakmai ajánlásának.

Mit várhatunk a gátizomtornától?

A megfelelő gátizom-gyakorlatok végzésével a kezdeti - tehát köhögésre, tüsszentésre, emelésre jelentkező - stressz-inkontinenciától szenvedők már 3-5 hét alatt megszabadulhatnak a vizeletcsepegési tünetektől, a súlyosabb fokúak esetében kizárólag szakorvosi vizsgálat után alkalmazható a torna. Hangsúlyoznunk kell, hogy mind a prevenció, mind a gyógyulási eredmény tartósságát csak a maximális megerősödés elérése és a rendszeres gátizom-torna biztosítja.

Év magánrendelője 2017

Keressük az Év magánrendelőjét!

Ossza megmásokkal is személyes tapasztalait!

Szavazatával wellness hétvégét nyerhet!

Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

31660

Orvos válaszol
Aktuális
Utazás és sport inkontinenciával?Utazás

Utazás és sport inkontinenciával?Döntsük le a tabut és beszéljünk a megoldási lehetőségekről!

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreHétköznapi tevékenység közben is végezhető

Zöldséges sült csirkeRecept

Zöldséges sült csirkeRostdús fogás az egész családnak

Fényvédelem: milyen krémet keressünk?Fényvédelem

Fényvédelem: milyen krémet keressünk?Elmondjuk miért fontos és milyen krémeket érdemes választani

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

Kiemelt téma cikkei

Inkontinencia teszt

Akaratlan vizeletvesztés miatt használ-e betétet, és naponta hányszor cseréli azt?