A Lyme-kórról - képekkel

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Vannak betegségek, melyeknél sok múlik azon, mennyire gyorsan reagálunk: a Lyme-kór is ilyen. Akár a kullancs eltávolításáról, akár az első észlelt tünetek és az orvoshoz fordulás között eltelt időről van szó, cselekedjünk hamar.

A Lyme-kór okozója a Borrelia burgdorferi nevű baktérium, melynek vektorai a szarvasokon előforduló kullancsok (főként az Ixodes scapularis és az Ixodes ricinus). Azaz a kullancsok viszik át a baktériumokat egyik testből a másikba, így végső soron ők felelősek a betegség terjedéséért.

Mivel állunk szemben?

A kullancsok okozta megbetegedések közül Európában és Észak-Amerikában a Lyme-kór a legelterjedtebb. A betegség nem halálos, és minél korábban nyakon csípik, annál hatékonyabban, és annál kevesebb szövődménnyel kezelhető. Gyakorlatilag, ha időben történik a diagnózis és a gyógykezelés, tünetmentesen gyógyul.

Tünetek

A Lyme-kór tünetei igen változatosak, és több szervrendszert - a mozgásszerveket, a bőrt és az idegrendszert is érinthetik. Nem mindig kifejezettek, ezért gyakran csak a gyanú áll fenn az orvosban, melyet végül laboratóriumi tesztek tesznek bizonyossággá. Megkülönböztetünk korai tüneteket: ha valaki már ezek észlelésénél orvoshoz fordul, és megfelelő kezelést kap, valószínűleg minden gond nélkül gyógyul.

Kokárdaszerű bőrpír Kép forrása: Wikipedia Commons


  • Legjellegzetesebb az ún. céltábla- vagy kokárdaszerű bőrpír (erythema migrans) megjelenése a bőrön, a kullancscsípés helyén, bár később testszerte több tájon is megjelenhet. Ahogyan képünkön is látszik, a kullancscsípés helye ilyenkor "kitisztul", fehéres lesz, míg körülötte koncentrikus körben vagy körökben bőrpír látható. Persze ez sem mindenkinél és minden esetben jelenik meg, tehát elmaradása továbbra is utalhat Lyme-kórra, ha a kullancscsípés lehetősége fennáll.
  • Ugyancsak gyakoriak ilyenkor az influenzaszerű tünetek, úgymint láz, fejfájás, végtagfájdalmak, izomgyengeség, rossz közérzet, hidegrázás.
  • A kései tünetek hetekkel vagy akár hónapokkal (néhány embernél évekkel) a feltételezett kullancsfertőzés után jelenhetnek meg. A Lyme-kór diagnózisa és kezelése ilyenkor is megoldható, csak sokkal nehezebb, és sokkal tovább tart. Ilyenkor testszerte ízületi fájdalmakat észlelhetünk. Legtöbben térfájdalmakra panaszkodnak, de mivel a Lyme-kór egyik ízületről a másikra terjed, egyre több testrészünk lehet érintett.
  • Hónapokkal vagy akár évekkel a fertőződés után neurológiai problémákkal is számolhatunk. Bekövetkezhet agyhártyagyulladás (meningitis), az arc egyik oldalának időleges bénulása (Bell-féle bénulás), a végtagok gyengülése, izomműködésének zavara.
Néha egészen megtévesztő tünetek jelentkezhetnek, melyeknél orvos legyen a talpán, aki kiszúrja, hogy itt Lyme-kórról van szó. Ezek:
  • májgyulladás
  • szemek gyulladása
  • szívproblémák, rendszertelen szívdobogással

Teendőink

A Lyme-kór azért szerencsére nem mindennapos betegség, és ha résen vagyunk, ügyelünk a megelőzésre, illetve a tünetek megjelenésekor időben orvoshoz fordulunk, nem kell rettegnünk tőle. Fontos, hogy a természetben (erdőben, mezőn) töltött idő után gondosan vizsgáljunk át magunkat és családtagjainkat (beleértve velünk kiránduló háziállatainkat is), hogy nincs-e valakiben kullancs. Amennyiben van, távolítsuk el minél hamarabb: nagyszerű eszközök (pl. különböző kullancs-eltávolító kanalak, csipeszek) állnak ehhez rendelkezésünkre. Az eltávolításhoz ne használjunk gyufát vagy olajat! A kullancsnak 36-48 órára van szüksége ahhoz, hogy a baktériumokat keringésünkbe juttassa, ha előbb kivesszük őket, valószínűleg nem fertőződünk.Ha az előbb felsorolt tünetek valamelyikét észleljük, ne késlekedjünk: forduljunk minél hamarabb háziorvosunkhoz, aki, ha szükséges, a megfelelő helyre fog továbbirányítani minket. Mindenképpen említsük meg gyanúnkat a Lyme-kórra, és azt is, ha kullancsot szedtünk ki magunkból az elmúlt napokban/hetekben, illetve azt is mondjuk el, ha nem találtunk ilyen vérszívót, de a természetben jártunk.

Diagnózis

Amennyiben a jellegzetes kokárda formájú bőrpírt megtaláltuk a kullancscsípés helyén, a diagnózis egyértelműbb. A legtöbbször azonban sokféle panaszunk van, a helyeztet pedig tovább bonyolítja, hogy a kullancsok a Lyme-kóron kívül más betegségeket is terjeszthetnek, akár egy időben, egy csípéssel is. Ezért előfordulhat, hogy labortesztekre lesz szüksége a diagnózis felállításához. Az ELISA és Western-blot tesztekkel a vérből a baktérium antitesteit mutatják ki. A PCR-vizsgálattal az ízületi folyadék antitest-tartalmát vizsgálják krónikus Lyme-kór gyanúja esetén.

Gyógykezelés

A Lyme-kór gyógykezelése a betegség diagnosztizálása után hosszú antibiotikum-kúrával történik. A leggyakrabban doxyciklin, amoxicillin, illetve cefuroxime hatóanyagokat alkalmaznak szájon át: azaz 10, 14, de akár 28 napig is nagy dózisú antibiotikum tablettát kell szednünk. Fontos, hogy a kúrát tartsuk is be, ellenkező esetben a betegség újra fellángolhat, vagy nem gyógyul tünetmentesen. Egyes pácienseknél intravénás antibiotikum-kúrát is szükségesnek tarthat a kezelőorvos.Megelőzés

Ha betartjuk szükséges óvintézkedéséket, minimalizálhatjuk Lyme-kór esélyét. Ha kirándulni megyünk, válasszunk hosszú nadrágot, és ha nincs túl meleg, akár hosszú ujjú felsőt, használjunk kullancsriasztó spray-ket, és mindig gondosan vizsgáljuk át magunkat nap végén, hogy van-e bennünk kullancs. Ha találunk, minél hamarabb távolítsuk el. Ne gondoljuk, hogy immúnisak vagyunk: hiába volt már Lyme-kórunk, bármikor lehet újra, ezért a megelőzés kulcsfontosságú. És még egy fontos információ: a kullancs elleni védőoltás nem véd a Lyme-mal szemben, és jelenleg sajnos nincs még teljes védelmet nyújtó vakcina!

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32455

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag