Megdőlt egy tévhit a szivarozással kapcsolatban

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Sokan gondolják, hogy a szivarozás kevésbé egészségtelen, mint a cigarettázás. Ez azonban tévhitnek bizonyul egy új kutatás eredményei szerint - adta hírül a Medical News Today.

Azt tudjuk, hogy a szivarban ugyanannyi káros anyag van, mint a cigarettában. Mégis sokan úgy képzelik, hogy amiatt, hogy a szivar füstjét nem tüdőzik le úgy, mint a cigaretta füstjét, kevesebb káros anyag jut a szervezetükbe.

Ezt alá is támasztják azok az adatok, amelyek szerint a szivarozók esetében kisebb a valószínűsége annak, hogy a dohányzással összefüggésbe hozható betegségek (tüdőrák vagy szívbetegségek) alakuljanak ki, mint a cigarettázók esetében. A nemdohányzókhoz viszonyítva azonban a szivarozók esetében magasabb ezeknek a betegségeknek az előfordulási valószínűsége.
Mivel az emberek úgy gondolják, hogy a szivarozás kevésbé káros, mind többen kezdenek átszokni a cigarettáról a szivarra az Egyesült Államokban. Olyannyira, hogy 2000-től 2011-ig a szivarozók száma megduplázódott. Egy új kutatás azonban azt mutatja, hogy hiába: a szivarozás ugyanolyan káros, mint a cigarettázás. Dr. Jiping Chen és munkatársai azt találták, hogy a szivarozók vérében jóval több toxikus anyag van, mint a nemdohányzókéban.

Ez még nem annyira meglepő, de ráadásul azt is kimutatták, hogy bizonyos karcinogén anyagok a szivarozók vérében magasabb koncentrációban vannak jelen, mint a cigarettázókéban. A szivarozók vérében magasabb például a kotinin, az NNAL (erősen karcinogén anyag, amely a dohányzással hozható összefüggésbe) és a kadmium koncentrációja, mint a nemdohányzók vérében. A kotinin a nikotin bomlásterméke; a neve a nikotin nevének anagrammája.

A szivarozás nem egészségesebb, mint a cigarettázás

A szivarozás nem egészségesebb, mint a cigarettázásA kutatásban 1999 és 2012 között felvett egészségügyi adatokat elemeztek; összesen 25 522 egyén vérében és vizeletében vizsgálták ötféle - a dohányzással összefüggésbe hozható - anyag koncentrációját. Az öt anyag közül három - az ólom, a kadmium és az arzén - megtalálhatóak a környezetünkben; a másik kettő - a kotinin és az NNAL - kizárólag a dohányból származhat.

Az eredmények azt mutatták, hogy a nemdohányzókéhoz képest a szivarozók esetében magasabb volt a kotinin és a kadmium koncentrációja a vérben, és az NNAL koncentrációja a vizeletben. Ráadásul kiderült egy nagyon rossz hír is az átszokók számára: azoknál a szivarozóknál, akik korábban cigarettáztak, magasabb volt az NNAL koncentrációja, mint azoknál a szivarozóknál, akik korábban nem cigarettáztak. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a cigarettához szokott emberek inkább letüdőzik a szivar füstjét - megszokásból. Ezen kívül az is kiderült, hogy a káros anyagok szervezetbeli jelenlétében nincs különbség a napi szinten cigarettázók és a napi szinten szivarozók között.

Úgy tűnik tehát, hogy a szivarozás nem egészségesebb, mint a cigarettázás. A szivarozók ugyanazoknak a veszélyeknek vannak kitéve, mint a cigarettázók.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32453

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag