Agyunkat pusztítja el a dohányzás

Nem csak tüdőrákban halhatunk meg
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

agyműködés, szellemi hanyatlás, agykéreg, dohányzás

Korábban már megállapították, hogy a dohányzástól nagyobb eséllyel kaphatunk rákot vagy tüdőbajt. Újabb kutatások azt is állították, hogy ínyproblémákkal, korai öregedéssel, Alzheimer-kórral és szívrohammal is esélyesebben találkozhatunk, ha nem szokunk le.

Brit és kanadai kutatók nemrégiben publikált tanulmánya viszont azt állítja: a dohányzás az agyra is igen kártékony hatással van, tekintve hogy vékonyítja azt a külső agykérget, amely többek között emlékeinkért, nyelvhasználatunkért vagy észlelésünkért is felelős. A kutatók csak óvakodva merik megjegyezni: a leszokást követően apró esély van csak arra, hogy a külső agykéreg visszanyeri eredeti vastagságát. A tanulmány a Molecular Psychiatry szaklapban olvasható.

Ön mennyiért dohányzik?

Kiszámolta már, mennyit költött életében cigarettára? Vigyázat, sokkolni fogja, hogy egy családi házat is vehetett volna az árából. A kalkulátorért kattintson!

A kutatás 224 férfi és 260 nő MRI-szkenjeit és egészségügyi vizsgálatainak eredményeit gyűjtötte össze: átlagéletkoruk 73 év volt és körülbelül felük dohányzott vagy korábban aktív dohányos volt. "Ilyen korban is megállapítható, hogy az agykéreg sokkal vékonyabb a dohányosoknál, mint a nemdohányzóknál" - jegyezte meg Dr. Sherif Karama, a McGill University kutatója. Majd hozzátette: "akik abbahagyták a dohányzást, részlegesen visszanyerték a kéreg vastagságát, azonban ehhez éveknek kellett eltelniük, a regenerációs folyamat ugyanis lassú és nem ad 100 százalékos eredményt."

A dohányosok agykérge sokkal vékonyabb

A dohányosok agykérge sokkal vékonyabbAzon ex-aktív dohányosoknál ugyanis, akik már több mint 25 éve nem gyújtottak rá, vékonyabb agykérget lehetett észlelni. Az agykéreg ugyan vékonyodik az életkor előrehaladtával, de a dohányzás pont hogy gyorsítja ezt a folyamatot. Ennek eredményeképpen pedig az agyi képességek gyors romlása figyelhető meg.

Dr. Karama szerint a dohányosokat figyelmeztetni kellene arra, hogy a dohányzás idővel szellemi romláshoz is vezethet és ez az állapot a leszokás után is fennmaradhat. A kutatók megjegyezték: arra mindenképpen érdemes felfigyelni, hogy akik a legrégebben szoktak le, vastagabb agykérget mondhatnak magukénak, mint azok, akik csak nemrégiben, tehát számíthatunk a szervezet természetes regenerációs folyamatára, de sajnos nem nagyon. Ugyanakkor a vizsgálat eredményei egyértelműek: a dohányzás nemcsak tüdőnkre és szívünkre van rossz hatással, hanem agyunkra is: ami még egy jó ok arra, hogy ne gyújtsunk rá többet.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag