Gyógyszerkereső

SUMETROLIM 400 mg/80 mg tabletta

SUMETROLIM 400 mg/80 mg tabletta

Hatóanyag:
sulfamethoxazole, trimethoprim

ATC:
Sulfamethoxazole és trimethoprim

Vényköteles

- Normatív TB támogatás: igen
- Közgyógyellátásra adható: igen
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Kiszerelés:
20x


Kedvezményes árak:

730 Ft

547 Ft

Törzskönyvi szám: OGYI-T-3430/01
Gyártó: EGIS

( * : az ár tájékozatató jellegű. )

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Sumetrolim 400 mg/80 mg tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Sumetrolim 400 mg/80 mg tabletta szulfametoxazol és trimetoprim hatóanyagok kombinációja, úgynevezett antimikrobás hatású készítmény.
A kombinációra fogékony kórokozók okozta fertőzések kezelésére szolgál, például:
- légúti fertőzések: hörghurut, arcüreggyulladás, középfülgyulladás, egyes tüdőgyulladások, krónikus hörgőgyulladás heveny szakasza;
- emésztőrendszeri fertőzések: bélgyulladás, utazók hasmenése, hastífusz;
- vese-, húgyúti fertőzések: bakteriális, nem komplikált húgyúti fertőzések, mint például heveny és krónikus hólyaghurut, visszatérő hólyaghurut megelőzése, húgycsőgyulladás;
- nemi szervek fertőzései: nők kismedencei gyulladása, prosztatagyulladás, egyes nemi úton terjedő fertőzések;
- bőrfertőzések: furunkulus (szőrtüsző gennyes gyulladása), tályog, sebfertőzés;
- egyéb fertőzések: pl. toxoplazmózis megelőzése és kezelése, nokardiózis, meliodozis, macskakarmolási betegség, alacsony fehérvérsejtszámmal járó betegség esetén a fertőzések megelőzése, száj-garat- és bélflóra fertőtlenítése, kutya és macskaharapás után.
- 2. Tudnivalók a Sumetrolim 400 mg/80 mg tabletta szedése előtt
- Ne szedje a Sumetrolim 400 mg/80 mg tablettát
- ha allergiás a szulfametoxazolra vagy a trimetoprimre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha korábban más szulfonamid származékokra, illetve hasonló szerkezetű gyógyszerekre allergiás reakcióval válaszolt (ide tartoznak bizonyos fertőzés elleni szerek, szulfonilurea-típusú vércukorszint-csökkentők, tiazid-típusú vízhajtók).
- heveny májgyulladás, súlyos májkárosodás, anyagcsere-betegség (akut májeredetű porfíria) esetén.
- vérképzőszervi megbetegedések, folsavhiányos vérszegénység, bizonyos fehérje (glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz)-hiány esetén.
- súlyos veseelégtelenség esetén (ha nincs lehetőség művese-kezelésre).
- ha terhes, kivéve kifejezetten orvosi utasításra.
- ha szoptat.
- Gyermekek
- Hat éves kor alatt a tabletta helyett a Sumetrolim szirup alkalmazása javasolt.
- Figyelmeztetések és óvintézkedések
- A Sumetrolim 400 mg/80 mg tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- A Sumetrolim használatával kapcsolatban potenciálisan életveszélyes bőrkiütéseket jelentettek (Stevens-Johnson szindróma, toxikus epidermális nekrolízis), melyek főként piros, célpontszerű kiütésként, vagy kerek foltként jelennek meg a törzsön, a folt közepén gyakran hólyagokkal. További jelek lehetnek a szájban, torokban, orrban, illetve nemi szerveken előforduló fekélyek, valamint a piros és duzzadt szemek (konjunktivitisz).
- Ezek a potenciálisan életveszélyes kiütések gyakran influenzaszerű tünetekkel társulnak, valamint hólyagok vagy bőrhámlás alakulhat ki testszerte. A súlyos bőrreakció előfordulásának kockázata a kezelés első heteiben a legnagyobb.
- Ha Önnél a Sumetrolim használata során Stevens-Johnson szindróma vagy toxikus epidermális nekrolízis alakult ki, a Sumetrolim 400 m/80 mg tablettát tilos Önnél újra alkalmazni.
- Bár nagyon ritkán, de a készítmény alkalmazása során előfordulhatnak egyéb súlyos, potenciálisan halálos kimenetelű mellékhatások, mint pl. gyors lefolyású (fulmináns) májnekrózis, vérképeltérések, súlyos túlérzékenységi reakciók (korai tünetei: más okkal nem magyarázható torokfájás, láz, ízületi fájdalom, sápadtság, pontszerű bevérzések, sárgaság).
- Ha Önnél kiütések, a fent említett bőr- és egyéb tünetek alakulnak ki, azonnal hagyja abba a Sumetrolim 400 mg/80 mg tabletta szedését, és sürgősen kérjen segítséget kezelőorvosától, valamint tájékoztassa, hogy ezt a gyógyszert szedi.

- Ha az alább felsorolt állapotok közül bármelyik vonatkozik Önre, akkor erről tájékoztatnia kell orvosát a Sumetrolim 400 mg/80 mg tabletta bevétele előtt:
- ha korábban súlyos allergiás reakció vagy asztma miatt kezelés alatt állt.
- ha a következő betegségekben szenved: immunkárosodás, művese kezelés, idült alkoholizmus, szerzett immunhiányos megbetegedés (AIDS), krónikus májbetegség, illetve folsavhiány okozta vérszegénység, felszívódási zavar, alultápláltság, mivel nagyobb a mellékhatások gyakorisága.
- ha vesebetegsége van, mert Önnél az adag csökkentésére, illetve a káliumszint gyakoribb ellenőrzésére lehet szükség.
- ha Önnek tudomása van pajzsmirigy megbetegedésről, illetve porfíriáról (ez ritka anyagcsere-betegség) vagy közvetlen hozzátartozói szenvedtek ebben a betegségben, mert a kombináció mindkét összetevője a betegség kiújulását, a tünetek rosszabbodását okozhatja.
- Sumetrolim-kezelés során az idős betegeknél nagyobb valószínűséggel jelentkeznek mellékhatások, különösen más betegségek (máj-, ill. vesebetegség) fennállása és más gyógyszerek egyidejű szedése esetén.
- X-kromoszóma károsodáshoz társuló szellemi fogyatékosság esetén a készítmény súlyosbíthatja a tüneteket.
- ha aminosavanyagcsere-zavara (fenilketonúriája) van, mert a készítmény egyik hatóanyaga (trimetoprim) ronthatja a fenilalanin (aminosav) anyagcseréjét (főként a diéta be nem tartása esetén), és a betegség tünetei fokozódhatnak.
- kemoterápiás kezelésben részesülő betegeknél.

- Főként a kezelés első napjaiban a Sumetrolim 400 mg/80 mg tabletta cukorbetegeknél és nem cukorbetegeknél egyaránt vércukorszint-csökkenést okozhat.
- Mivel a Sumetrolim 400 mg/80 mg tabletta fényérzékenységet okozhat, a direkt napfényhatástól tartózkodjon szedése alatt, illetve megfelelő ruházattal vagy fényvédőszerekkel védekezzen.
- Egyéb gyógyszerek és a Sumetrolim 400 mg/80 mg tabletta
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
- Feltétlenül említse meg kezelőorvosának, ha Ön a felsorolt szerek valamelyikét szedi:
- vízhajtók (olyan gyógyszerek, melyek megnövelik a vese által előállított vizelet mennyiségét) (pl. acetazolamid, tiazidok)
- pirimetamin, amelyet malária és más parazitafertőzések kezelésére alkalmaznak
- rifampicin, tuberkulózis kezelésére alkalmazott gyógyszer
- ciklosporin, az átültetett szervek kilökődését gátló gyógyszer
- véralvadásgátló gyógyszerek, pl. warfarin
- fenitoin, epilepszia kezelésére alkalmazott gyógyszer
- cukorbetegég kezelésére alkalmazott bizonyos (szulfonilurea csoportba tartozó) gyógyszerek, mint pl. glibenklamid, glipizid
- szívritmuszavarok kezelésére alkalmazott bizonyos gyógyszerek (pl. digoxin vagy prokainamid)
- amantadin, Parkinson-kór és influenzás fertőzés kezelésére alkalmazott gyógyszer
- HIV-fertőzés kezelésére alkalmazott bizonyos gyógyszerek (pl. zidovudin vagy lamivudin)
- a vér káliumszintjét emelő gyógyszerek
- metotrexát, egyes daganatos betegségek, reumatoid artritisz vagy pikkelysömör kezelésére alkalmazott gyógyszer
- fájdalomcsillapításra szedett nem-szteroid gyulladáscsökkentők, pl. indometacin
- depresszió kezelésére alkalmazott bizonyos gyógyszerek (triciklusos antidepresszánsok)
- Együtt szedésükkor a véralvadás, a vércukorszint, illetve bizonyos esetekben a gyógyszer szintjének gyakoribb ellenőrzése válhat szükségessé.
- Sumetrolim-kezelés idején más receptköteles vagy recept nélkül kapható gyógyszert csak a kezelőorvos tudtával szabad alkalmazni.
- A Sumetrolim zavarhatja egyes laboratóriumi vizsgálatok eredményét, ezért tájékoztassa a vizsgálatot végző egészségügyi szakembert, hogy Sumetrolim 400 mg/80 mg tablettát szed.
- Terhesség és szoptatás
- Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- A kombináció mindkét összetevője befolyásolja a magzat egészséges fejlődéséhez nélkülözhetetlen folsav-anyagcserét, ezért terhesség idején csak az orvos kifejezett utasítására szedhető.
- Mivel a Sumetrolim 400 mg/80 mg tabletta hatóanyaga átjut az anyatejbe, szoptatás alatt nem alkalmazható. Ha a szoptatás ideje alatt alkalmazása mégis szükséges, akkor az anya kezelése alatt, majd azt követően három napig az újszülött más anya tejét, illetve mesterséges táplálást kaphat csak.

- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- Nincs arra vonatkozó adat, hogy a Sumetrolim 400 mg/80 mg tabletta befolyásolná a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

- 3. Hogyan kell szedni a Sumetrolim 400 mg/80 mg tablettát?
- A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által előírt adagban, módon és ideig, orvosi ellenőrzés mellett alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- A tablettákat bő folyadékkal, lehetőleg étkezés után kell bevenni.
- A teljes gyógyulás érdekében fontos, hogy akkor is az előírt ideig szedje a készítményt, ha tünetei az előírt időtartam előtt javulást mutatnak.
- A kezelés ideje alatt bő, legalább napi másfél liter folyadékot kell fogyasztani, ezzel megelőzheti a szulfonamid-kristályok képződését a vizeletben.
- Hosszan tartó kezelés alatt rendszeres vérkép, vese- és májfunkció-ellenőrzés szükséges.
- Folsav szedését is elrendelheti az orvos, ami nem veszélyezteti a készítmény antimikrobás hatását, viszont a hosszan tartó kezelés során esetleg előforduló vérképzőszervi mellékhatásokat ellensúlyozza.
- Ajánlott adagja

- Felnőtteknek és 12 éven felüli gyermekeknek:
- Naponta 2-szer (reggel és este) 2 tabletta.
- Hosszan tartó kezelés esetén fenntartó adagja napi 2-szer 1 tabletta.
- Maximális napi adagja 2-szer 3 tabletta.
- Hat éves kortól 12 éves korig: naponta 2-szer 3-1 tabletta.
- Hat éven aluli gyermekek kezelésére a szirup gyógyszerforma választandó.
- Speciális betegcsoportok

- Vesekárosodás esetén az orvos az adagolást a vesefunkció függvényében és a fertőzés típusának megfelelően fogja meghatározni.
- Idős korban az adagolást az orvos a fertőzés súlyosságának megfelelően, a kísérőbetegségek és az egyidejűleg szedett gyógyszerek figyelembe vételével állapítja meg. Csökkent veseműködésű betegeknél az adagolást a vesefunkció függvényében kell módosítani.

- Ha az előírtnál több Sumetrolim 400 mg/80 mg tablettát vett be
- Azonnal forduljon orvoshoz! A túladagolás tünetei lehetnek: fejfájás, hányinger, hányás, szédülés, étvágytalanság, hasi görcs, látászavar, mentális zavarok, zavartság, láz, pontszerű bevérzések a bőrön és a nyálkahártyán, sárgaság (a szemek és/vagy a bőr besárgulása), csökkent vizeletmennyiség, sötét vizelet, kóma.

- Ha elfelejtette bevenni a Sumetrolim 400 mg/80 mg tablettát
- Igyekezzen mielőbb pótolni a kimaradt adagot. Ha már a következő adag bevétele esedékes, ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének teszi ki magát. Folytassa a kezelést az előírtak szerint.

- Ha idő előtt abbahagyja a Sumetrolim 400 mg/80 mg tabletta szedését
- A teljes gyógyulás érdekében fontos, hogy akkor is az előírt ideig szedje a készítményt, ha tünetei az előírt időtartam előtt javulást mutatnak.

- Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

- 4. Lehetséges mellékhatások
- Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
- Mellékhatásként leggyakrabban gyomor-bél panaszok, valamint allergiás bőrreakciók fordulhatnak elő.
- Igen ritkán, súlyos, esetleg halálhoz vezető mellékhatások, súlyos, a szervezet egészét, illetve egyes szerveket (pl. bőr, máj, tüdő, vérképzőszervek) érintő túlérzékenységi reakciók is előfordulhatnak.
- A súlyos következmények az előírások betartásával és a tünetek korai észlelésével megelőzhetők.
- A Sumetrolim használatával kapcsolatban nagyon ritkán potenciálisan életveszélyes bőrkiütéseket (Stevens-Johnson szindróma, toxikus epidermális nekrolízis) jelentettek (lásd 2. pont).
- Ha az alábbi tünetek bármelyikét észleli, a készítmény szedését hagyja abba, azonnal értesítse orvosát, vagy jelentkezzen a legközelebbi kórház ügyeletén, illetve értesítse a mentőket:
- a kezek, a lábfejek, valamint az ajkak, a száj vagy a torok duzzadása, nyelési vagy légzési nehézség
- ájulás
- Ezek a tünetek súlyos túlérzékenységi (allergiás) reakció jelei. Ezen rendkívül súlyos mellékhatások gyakorisága nagyon kicsi.
- csalánkiütés, bőrpír, viszketés
- Allergiás reakció jelei lehetnek ezek a tünetek is. A gyógyszer szedését feltétlenül hagyja abba, a további teendőket beszélje meg kezelőorvosával. Ha a kiütések intenzíven, testszerte jelentkeznek, az esetleges súlyos tünetek megelőzése érdekében forduljon azonnal orvoshoz!
- Ha Ön az alábbi tünetek valamelyikét észleli, azonnal hagyja abba a Sumetrolim 400 mg/80 mg tabletta szedését, és haladéktalanul forduljon orvoshoz:
- újonnan fellépő köhögés, nehézlégzés
- más okkal nem magyarázható láz, torokfájás, ízületi fájdalom
- bőrén testszerte apró piros bevérzések
- szemek és a bőr besárgulása, sötét vizelet
- bőrén forrázáshoz hasonló bőrelváltozások
- A Sumetrolim 400 mg/80 mg tabletta használata során, hasonlóan más antimikrobás szerekhez, előfordulhat úgynevezett antibiotikum szedéshez társuló hasmenés. Ha gyógyszer szedése alatt súlyos, tartós hasmenés jelentkezik, hagyja abba a készítmény szedését, és haladéktalanul forduljon orvoshoz.
- A készítmény szedése során a következő mellékhatások fordulhatnak elő:
- Nagyon gyakori (10 betegből több mint 1 beteget érinthet)
- a vér magas káliumtartalma (ami - súlyos esetekben - izomgörcsöket és rendellenes szívritmust okozhat)

- Gyakori (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Candida (gombás)-fertőzés
- fejfájás
- hányás
- hasmenés
- allergiás bőrkiütés

- Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- hányinger

- Ritka (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- nyelvgyulladás
- szájnyálkahártya-gyulladás

- Nagyon ritka (10 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- a fehérvérsejtek számának csökkenése a vérben, ami fogékonyabbá teheti a fertőzésekkel szemben
- a vérlemezkék számának csökkenése a vérben (szokatlan vérzés, véraláfutás jelentkezhet)
- vérszegénység
- methemoglobinémia (Olyan állapot, amikor a vérben túl nagy mennyiségben található meg az oxigén szállítását végző hemoglobin egyik rendellenes formája. A folyamat miatt általános oxigénhiány léphet fel a szövetekben.)
- az eozinofil sejtek szaporodása a vérben
- számos apró vérzés a bőrön és a nyálkahártyán
- bőrkiütéssel, viszketéssel és csalánkiütéssel járó allergiás reakciók; láz, ízületi duzzanat, ízületi fájdalom, izomfájdalom, duzzadt nyirokcsomók és/vagy influenzaszerű tünetek jelentkezhetnek (szérumbetegségre utaló jelek)
- szívizomgyulladás
- súlyos allergiás reakció, ami az arc és a torok duzzanatát okozza
- láz
- visszatérő bőrvérzés, hasi/ízületi fájdalom, bélvérzés/szurok-széklet, véres vizelet (Henoch-Schönlein purpura)
- verőérgyulladás (periarteritisz nodóza)
- szisztémás lupusz eritematózusz nevű immunrendszeri betegség, ami a természetes védekezőképességét befolyásolja
- alacsony vércukorszint
- a vér alacsony nátriumszintje (ami - súlyos esetekben - fáradtságot, zavartságot, izomrángást és/vagy -görcsöket okozhat)
- étvágytalanság
- hallucinációk
- depresszió
- erős fejfájás, nyakmerevség, hirtelen magas láz (agyhártyagyulladás)
- görcsrohamok
- ideggyulladás, ami gyengeséget, bizsergést vagy zsibbadást okoz
- az izomkoordináció zavara
- szédülés, forgó jellegű szédülés
- fülzúgás
- szemgyulladás
- köhögés
- nehézlégzés
- hasnyálmirigy-gyulladás, ami kifejezett rossz közérzettel társuló súlyos hasi és hátfájdalmat okozhat
- a vér epefesték (bilirubin) szintjének átmeneti emelkedése, egyes máj- és vesefunkciós paraméterek emelkedése
- májgyulladás (hepatitisz), sárgaság, májsejt-elhalás
- a bőr fokozott érzékenysége a napfényre
- hámló bőrgyulladás, kiütés, bőrpír
- súlyos bőrreakciók: Stevens-Johnson szindróma és toxikus epidermális nekrolízis
- ízületi- és izomfájdalom, izomkárosodás (AIDS-ben szenvedőknél)
- csökkent vesefunkció (néha veseelégtelenséget is jelentettek), a vese szövetközti állományának gyulladása
- emelkedett májenzim-értékek
- Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg)
- gyengeség
- fáradtság
- álmatlanság
- közöny
A készítmény szedése során az eddig említetteken kívül húgyúti kristályképződés is előfordulhat.
Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell a Sumetrolim 400 mg/80 mg tablettát tárolni?
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható/Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A készítmény gyártási száma és lejárati ideje a dobozon található.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Sumetrolim 400 mg/80 mg tabletta?
- A készítmény hatóanyagai: 400 mg szulfametoxazol és 80 mg trimetoprim tablettánként.
- Egyéb összetevők: sztearin, glicerin, nátrium-karboxi-metil-amilopektin (A-típus), magnézium-sztearát, zselatin, talkum, burgonyakeményítő.
Milyen a Sumetrolim 400 mg/80 mg tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér vagy szürkésfehér, kerek, lapos felületű, metszett élű tabletták, egyik oldalukon mélynyomású `SUMETROLIM` jelöléssel, a másikon kereszt alakú negyedelő bemetszéssel. Törési felülete csaknem fehér színű.
20 db tabletta színtelen, átlátszó PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Kapcsolódó betegségek
( tüdő- és légúti megbetegedések, bőr- és nemi betegségek, vese és húgyutak betegségei, fül-orr-gégészeti betegségek, felnőttkori fertőző betegségek )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár


Hasonló gyógyszerek (hatóanyag és ár +/- 25%)

Új gyógyszer keresése

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+8, +25 °C
Minimum:
+5, +14 °C

Hazánkban pénteken délelőtt északnyugaton erősen felhős, borult lesz az ég, szórványosan esőre is készülni kell.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!