Hírlevelek
Regisztráció

Fókuszban


Gyógyszerkereső

SUMETROLIM 400 mg/80 mg tabletta

Hatóanyag: sulfamethoxazole, trimethoprim

ATC: Sulfamethoxazole és trimethoprim

Kiszerelés: 20x


nagyobb kép

  • vényköteles
Fogyasztói ár: 730 Ft Támogatott ár: 547 Ft

- Normatív TB támogatás: igen
- Közgyógyellátásra adható: igen
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Törzskönyvi szám: OGYI-T-3430/01

gyártó: EGIS

Betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A SUMETROLIM 400 mg/80 mg TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Sumetrolim400 mg/80 mg tabletta szulfonamid és trimetoprim kombinációja, antimikróbás hatású készítmény.
A kombinációra fogékony kórokozók okozta fertőzések kezelésére szolgál, például:
- légúti fertőzések: hörghurut, arcüreggyulladás, középfülgyulladás, egyes tüdőgyulladások,
- emésztőrendszeri fertőzések: bélgyulladás, utazók hasmenése, hastífusz,
- vese-, húgyúti fertőzések: heveny hólyaghurut,
- nemi szervek fertőzései: nők kismendencei gyulladása, bizonyos húgycsőgyulladás,
- bőrfertőzések: furunkulus, tályog, sebfertőzés.
2. TUDNIVALÓK A SUMETROLIM 400 mg/80 mg TABLETTA SZEDÉSE ELŐTT
Ne szedje a Sumetrolim 400 mg/80 mg tablettát
- ha allergiás (túlérzékeny) a szulfametoxazolra vagy a trimetoprimre vagy a Sumetrolim 400 mg/80 mg tabletta egyéb összetevőjére,
- ha korábban más szulfonamid származékokra, illetve hasonló szerkezetű gyógyszerekre allergiás reakcióval válaszolt (ide tartoznak bizonyos fertőzés elleni szerek, szulfanilurea típusú vércukorcsökkentők, thiazid típusú vízhajtók).
- Heveny májgyulladás, súlyos májkárosodás, anyagcserebetegség (akut máj eredetű porfíria),
- vérképzőszervi megbetegedések, fólsavhiányos vérszegénység, glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz-hiány,
- súlyos veseelégtelenség (ha nincs lehetőség művese-kezelésre),
- terhesség, szoptatás esetén.
Hat éves kor alatt a tabletta helyett a Sumetrolim szirup alkalmazása javasolt.
A Sumetrolim 400 mg/80 mg tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
Ha az alább felsorolt állapotok közül bármelyik vonatkozik Önre, akkor erről tájékoztatnia kell orvosát a Sumetrolim 400 mg/80 mg tabletta bevétele előtt:
- ha korábban súlyos allergiás reakció vagy asztma miatt kezelés alatt állt.
- ha a következő betegségekben szenved: immunkárosodás, művese kezelés, idült alkoholizmus, szerzett immunhiányos megbetegedés /AIDS/, krónikus májbetegség, illetve fólsavhiány okozta vérszegénység, felszívódási zavar, alultápláltság, mivel nagyobb a mellékhatások gyakorisága.
- ha vesebetegsége van, mert Önnél az adag csökkentésére, illetve a kálium szint gyakoribb ellenőrzésére lehet szükség.
- Ha Önnek tudomása van pajzsmirigy megbetegedésről, illetve porfíriáról (ez ritka anyagcsere-betegség) vagy közvetlen hozzátartozói szenvedtek ebben a betegségben, mert a kombináció mindkét összetevője a betegség kiújulását, a tünetek rosszabbodását okozhatja.
- Sumetrolim kezelés során az idős betegek hajlamosabbak mellékhatásokra, különösen más betegségek (máj-, ill. vesebetegség) fennállása és más gyógyszerek egyidejű szedése esetén.
- X-kromoszóma károsodáshoz társuló szellemi fogyatékosság esetén a készítmény súlyosbíthatja a tüneteket.
- ha fenilketonúriás, mert a trimetoprim ronthatja a fenilalanin metabolizmusát (főként a diéta be nem tartása esetén).
- három hónapos kor alatt csak kivételes esetekben, szigorú egyedi elbírálás alapján rendeli az orvos.
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
A Sumetrolim 400 mg/80 mg tablettát együtt szedve más gyógyszerekkel (véralvadásgátlók, vízhajtók, vércukorcsökkentők, epilepszia elleni szerek, a beültetett vese kilökődését gátló gyógyszerek, egyes kemoterápiás szerek), kölcsönösen befolyásolhatják egymás hatását, emiatt együttszedésükkor a véralvadás, a vércukorszint, illetve bizonyos esetekben a gyógyszer szintjének gyakoribb ellenőrzése válik szükségessé. Feltétlenül említse meg orvosának, ha Ön a felsorolt szerek valamelyikét szedi.
A gyógyszerkölcsönhatások az elmúlt időszakban, ill. a közeljövőben szedendő gyógyszerekre is vonatkozhatnak. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Sumetrolim kezelés idején más receptköteles vagy recept nélkül kapható gyógyszert csak a kezelőorvos tudtával szabad alkalmazni.
A Sumetrolim 400 mg/80 mg tabletta alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal
Nincs adat arra vonatkozóan, hogy valamely étel vagy ital fogyasztása a kezelés ideje alatt kedvezőtlenül befolyásolná a Sumetrolim 400 mg/80 mg tabletta hatását.
Terhesség és szoptatás
A kombináció mindkét összetevője befolyásolja a magzat egészséges fejlődéséhez nélkülözhetetlen fólsav anyagcserét, ezért terhesség idején csak az orvos kifejezett utasítására szedhető.
Mivel a Sumetrolim átjut az anyatejbe, szoptatás alatt nem alkalmazható. Ha használata mégis szükséges, akkor a tabletta szedésének ideje alatt, majd azt követően három napig a szoptatást fel kell függeszteni.
Terhesség, szoptatás esetén bármely gyógyszer szedése előtt forduljon orvosához, gyógyszerészéhez!
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nincs arról szóló vizsgálati adat, hogy a Sumetrolim befolyásolná a járművezetéshez, illetve balesetveszélyes munka végzéséhez szükséges képességeket.
3. HOGYAN KELL SZEDNI A SUMETROLIM 400 mg/80 mg TABLETTÁT?
A Sumetrolim 400 mg/80 mg tablettát kizárólag az orvos által előírt adagban, módon és ideig, orvosi ellenőrzés mellett alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
A tablettákat bő folyadékkal, lehetőleg étkezés után kell bevenni. A teljes gyógyulás érdekében fontos, hogy akkor is az előírt ideig szedje a készítményt, ha tünetei az előírt időtartam előtt javulást mutatnak. A kezelés ideje alatt bő, legalább napi másfél liter folyadékot kell fogyasztani, ezzel megelőzheti a szulfonamid kristályok képződését a vizeletben.
Hosszan tartó kezelés alatt rendszeres vérkép, vese- és májfunkció ellenőrzésre fogja küldeni kezelőorvosa. Fólsav szedését is elrendelheti orvosa, ami nem veszélyezteti a készítmény antimikróbás hatását, viszont a hosszan tartó kezelés során előforduló vérképzőszervi mellékhatásokat ellensúlyozza.
Mivel a Sumetrolim fényérzékenységet okozhat, a direkt napfényhatástól tartózkodjon a készítmény szedése alatt, illetve megfelelő ruházattal, vagy fényvédőszerekkel védekezzen.
Amennyiben kezelőorvosa másképp nem rendeli, szokásos adagja felnőtteknek és 12 éven felüli gyermekeknek:
Naponta 2 x 2 tabletta. Hosszan tartó kezelés esetén fenntartó adagja napi 2 x 1 tabletta.
Maximális napi adagja 2 x 3 tabletta.
Gyermekeknek:
Hat éven aluli gyermekek kezelésére a szirup készítményforma választandó.
6-12 éves korig szokásos adagja naponta 2 x 3/4-1 tabletta.
Speciális betegcsoportok
Vesekárosodás esetén az orvos az adagolást a vesefunkció függvényében és a fertőzés típusának megfelelően fogja meghatározni.
Idős korban az adagolást az orvos a fertőzés súlyosságának megfelelően, a kísérő-betegségek és az egyidejűleg szedett gyógyszerek figyelembe vételével állapítja meg.
Csökkent veseműködésű betegeknél az adagolást a vesefunkció függvényében kell módosítani.
Ha az előírtnál több Sumetrolim 400 mg/80 mg tablettát vett be
Azonnal forduljon orvosához! A túladagolás tünetei lehetnek: étvágytalanság, hányinger, hányás, hasmenés, fejfájás, a szemek és/vagy a bőr besárgulása, csökkent vizeletmennyiség, sötét vizelet, kóma.
Ha elfelejtette bevenni a Sumetrolim 400 mg/80 mg tablettát
Igyekezzen mielőbb pótolni a kimaradt adagot. Ha már a következő adag bevétele esedékes, ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének teszi ki magát.
Ha idő előtt abbahagyja a Sumetrolim 400 mg/80 mg tabletta szedését
A teljes gyógyulás érdekében fontos, hogy akkor is az előírt ideig szedje a készítményt, ha tünetei az előírt időtartam előtt javulást mutatnak.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Sumetrolim 400 mg/80 mg tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
A javasolt adagok mellett a kombináció általában jól tolerálható. Mellékhatásként leggyakrabban gyomor-bél panaszok, valamint allergiás bőrreakciók fordulhatnak elő.
Igen ritkán, súlyos, esetleg halálhoz vezető mellékhatások, súlyos, a szervezet egészét, illetve egyes szerveket (pl. bőr, máj, tüdő, vérképzőszervek) érintő túlérzékenységi reakciók is előfordulhatnak.
A súlyos következmények az előírások betartásával és a tünetek korai észlelésével megelőzhetők.
Ha az alábbi tünetek bármelyikét észleli, a készítmény szedését hagyja abba, azonnal értesítse orvosát, vagy jelentkezzen a legközelebbi kórház ügyeletén, illetve értesítse a mentőket:
- a kezek, a lábfejek, valamint az ajkak, a száj vagy a torok duzzadása, nyelési vagy légzési nehézség,
- ájulás:
Ezek a tünetek súlyos túlérzékenységi (allergiás) reakció jelei. Ezen rendkívül súlyos mellékhatások gyakorisága nagyon kicsi.
- csalánkiütés, bőrpír, viszketés:
Allergiás reakció jele lehet ez a tünet is. A gyógyszer szedését feltétlenül hagyja abba, a további teendőket beszélje meg kezelőorvosával. Ha a kiütések intenzíven, testszerte jelentkeznek, az esetleges súlyos tünetek megelőzése érdekében forduljon azonnal orvoshoz!
Ha Ön az alábbi tünetek valamelyikét észleli, azonnal hagyja abba a Sumetrolim 400 mg/80 mg tabletta szedését, és haladéktalanul forduljon orvoshoz:
- újonnan fellépő köhögés, nehézlégzés,
- más okkal nem magyarázható láz, torokfájás, ízületi fájdalom,
- bőrén testszerte apró piros bevérzések,
- szemek és a bőr besárgulása, sötét vizelet,
- bőrén forrázáshoz hasonló bőrelváltozások.
A Sumetrolim használata során, hasonlóan más antimikrobás szerekhez, előfordulhat ún. antibiotikumszedéshez társuló hasmenés. Ha gyógyszer szedése alatt tartós, súlyos, tartós hasmenés jelentkezik, hagyja abba a készítmény szedését és haladéktalanul forduljon orvoshoz.
A készítmény szedése során az eddig említetteken kívül a következő mellékhatások is előfordulhatnak: hányinger, hányás, étvágytalanság, fényérzékenység, fejfájás, szédülés, gyengeség, húgyúti kristályképződés, izom- és ízületi fájdalom, veseműködés, májműködési és vérképzőszervi zavarok.
Ha a felsorolt tünetek tartósan fennállnak, forduljon orvosához.
Sumetrolim 400 mg/80 mg tabletta szedésekor a vér epefesték (bilirubin) szintjének, egyes máj- és vesefunkciós paraméterek és a káliumérték emelkedése előfordulhat. A kezelés kezdetén a vércukorszint csökkenhet.
5. HOGYAN KELL A SUMETROLIM 400 mg/80 mg TABLETTÁT TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Sumetrolim 400 mg/80 mg tablettát.
A készítmény gyártási száma, gyártási és lejárati ideje a dobozon található.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Sumetrolim 400 mg/80 mg tabletta
- A készítmény hatóanyagai: 400 mg szulfamethoxazol és 80 mg trimetoprim tablettánként.
- Egyéb összetevők: sztearin, glicerin, nátrium-karboxi-metil-amilopektin (A-típus), magnézium-sztearát, zselatin, talkum, burgonyakeményítő.
Milyen a Sumetrolim 400 mg/80 mg tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Fehér vagy szürkésfehér, kerek, lapos felületű, metszett élű tabletták, egyik oldalukon mélynyomású "SUMETROLIM" jelöléssel, a másikon kereszt alakú negyedelő bemetszéssel.
20 db tabletta dobozonként.

Hol van a legközelebbi kórház? Keresse meg!

Hol van a legközelebbi patika? Keresse meg!

Az adatbázis utolsó frissítése: 2015. 06. 11.

PHARMINDEX
Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja.
© Vidal Hungary Kft. 2015

Szponzorált hirdetések

     
     
     
     

Gyógyszerkereső

gyógyszerhatóanyag