Gyógyszerkereső

QUARELIN tabletta

QUARELIN tabletta

Hatóanyag:
összetett

ATC:
Metamizole natrium, kombinációk, kivéve psycholepticumok

Vényköteles

- Normatív TB támogatás: nem
- Közgyógyellátásra adható: nem
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Kiszerelés:
10x


Kedvezményes árak:

762 Ft *

762 Ft

Törzskönyvi szám: OGYI-T-3467/01
Gyártó: sanofi-aventis

( * : az ár tájékozatató jellegű. )

QUARELIN tabletta

Hatóanyag:
összetett

ATC:
Metamizole natrium, kombinációk, kivéve psycholepticumok

Vényköteles

- Normatív TB támogatás: nem
- Közgyógyellátásra adható: nem
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Kiszerelés:
20x


Kedvezményes árak:

2293 Ft *

2293 Ft

Törzskönyvi szám: OGYI-T-3467/02
Gyártó: sanofi-aventis

( * : az ár tájékozatató jellegű. )

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Quarelin tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Quarelin tabletta hatóanyagai a metamizol-nátrium, koffein és a drotaverin-hidroklorid.
Erős vagy egyéb kezelésre nem reagáló fejfájás, illetve enyhe és közepes erősségű migrénes roham kezdeti szakaszában a fájdalom csillapítására szolgáló kombinált készítmény.
2. Tudnivalók a Quarelin tabletta alkalmazása előtt

Ne szedje a Quarelin tablettát
- ha allergiás a metamizolra, a koffeinre, a drotaverinre, illetve egyéb pirazolon-származékokra vagy pirazolidinekre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőire.
- jelentősen csökkent fehérvérsejtszám (<1500/mm3), illetve korábban bármilyen okból bekövetkezett jelentős fehérvérsejtszám csökkenés esetén.
- károsodott csontvelőműködés esetén (pl. daganatellenes kezelést követően) vagy a vérképzőszervi rendszer betegsége esetén.
- ha a fájdalomcsillapítók - mint az acetilszalicilsav, paracetamol, diklofenák, ibuprofén, indometacin, naproxen -használata hörgőgörcsöt vagy más túlérzékenységi reakciót (pl. csalánkiütés, orrüreggyulladás, vizenyő) váltott ki Önnél.
- egyes anyagcsere betegségekben, mint például a hepatikus porfíria (porfíriás rohamok kiváltásának kockázata), valamint örökletes glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz enzim hiány esetén.
- ha súlyos máj-, vese- illetve szívelégtelensége áll fenn.
- szoptatás idején.
- terhesség első három és utolsó három hónapjában.
- 15 éves vagy annál fiatalabb gyermek.
- Figyelmeztetések és óvintézkedések
- A Quarelin tabletta alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- A metamizol okozta súlyos allergiás reakciók kialakulásának a lehetősége különösen magas és ezért fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:
- asztmában - különösen az asztmát kísérő, polippal együttjáró orr-, orrmelléküreg-gyulladásban is - szenvedő betegek esetében,
- idült csalánkiütéses betegeknél,
- színezőanyagokkal (pl. tartrazin) vagy konzerválószerekkel (pl. benzoátok) szembeni allergia esetén (bőrelváltozások, viszketés kíséri),
- alkohollal szembeni túlérzékenység esetén (kis mennyiségű szeszesital fogyasztásakor is tüsszögés, könnyezés, az arc kivörösödése jelentkezik).
Kórosan alacsony fehérvérsejtszám esetén
A metamizol által kiváltott kórosan alacsony fehérvérsejtszám legalább egy hétig tartó allergiás folyamat következménye. Ezen reakció nagyon ritka, de halálos kimenetelű is lehet. Nem függ az adagtól és a gyógyszer alkalmazása során bármikor jelentkezhet. Amennyiben a csökkent fehérvérsejtszámra utaló tünetek bármelyike jelentkezik, mint láz, hidegrázás, torokfájás és szájüregi fekélyek, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését és jelentkezzen a kezelőorvosánál.
Kóros vérképeltérés esetén (metamizol tartalom miatt kialakuló pancitopénia: a vörös- és fehérvérsejtek, és a vérlemezkék alacsony száma): erre utaló tünetek pl. az általános rossz közérzet, fertőzés, szűnni nem akaró láz, bőrvérzések, vérzés, sápadtság. Ilyenkor a kezelést azonnal abba kell hagyni és orvoshoz kell fordulni.
Súlyos bőrreakciók esetén, amelyeket szintén a metamizol válthat ki (a tünetekre különösen a kezelés első heteiben kell figyelni): pl. gyakori hólyagosodással vagy nyálkahártya-elváltozással kísért kiterjedt bőrkiütés, -hámlás), a kezelést azonnal abba kell hagyni, és a későbbiekben sem szabad a gyógyszert újra alkalmazni.

Szigorú orvosi ellenőrzés szükséges:
Egyedileg előforduló, vérnyomáseséssel járó reakciók esetén:
- alacsony vérnyomású betegek, keringési instabilitás, kezdődő keringési elégtelenség, folyadékvesztés vagy kiszáradás esetén,
- magas láz esetén,
- súlyos szívkoszorúér-betegség, agyat ellátó vérerek szűkülete esetén.
Egyéb gyógyszerek és a Quarelin tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Metamizol tartalma miatt:
Együttes adagolását kerülni kell
:
- metotrexáttal (egyes daganatos betegségek, valamint pikkelysömör kezelésére szolgáló gyógyszer), mivel - különösen idős betegek esetében - a metotrexát szintje túlzottan megnövekedhet a vérben.
- Óvatossággal alkalmazható együtt az alábbi gyógyszerekkel:
- alacsony adagokban, szív- és érrendszeri betegségekben megelőzésre szedett acetilszalicilsavval, mivel csökkenhet az acetilszalicilsav vérrögképződést gátló hatása
- bupropionnal (depresszió kezelésére szolgáló gyógyszer), mivel a bupropion vérszintje csökkenhet
- ciklosporinnal (szervátültetések során alkalmazott gyógyszer a beültetett szerv kilökődésének megakadályozására), mivel a ciklosporin vérszintje csökkenhet
Koffein tartalma:
- fokozza a szalicilátok és egyes nem-szteroid gyulladásgátlók felszívódását
- nagyobb adagokban ellensúlyozza az egyes szorongásoldó szerek (benzodiazepinek) okozta álmosságot és szellemi lassúságot
- a cimetidin (gyomorsav-termelést gátló szer), a szájon át szedett fogamzásgátlók, a ciprofloxacin (antibiotikum), a verapamil és a mexiletin (szívritmus szabályzók), valamint a diszulfirám (alkoholról leszoktató szer) pedig növelik a koffein vérszinjét
- egyes izomlazítók (idrocilamid) együttes adása tilos, mert gátolják a gyógyszer koffein hatóanyagának átalakulását.
- a nikotin fokozza a koffein kiürülését
- Drotaverin tartalma miatt:
- levodopával együtt adva, annak Parkinson-kór tüneteit csökkentő hatását gyengíti, illetve a vázizom merevség és a remegés súlyosbodhat.
- A Quarelin tabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
- Alkalmazása alatt szeszesital fogyasztása kerülendő, mivel az alkohol hatását erősítheti.
- Terhesség, szoptatás és termékenység
- Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Terhesség
- A terhesség első három és utolsó három hónapjában a Quarelin tabletta nem alkalmazható, a köztes időszakban (4-6. hónap) pedig csak az előny/kockázat, valamint az orvos által végzett gondos mérlegelést követően alkalmazható.
- Szoptatás
- A szoptatás kerülendő a Quarelin alkalmazása során, valamint az azt követő 48 órán belül, mert a gyógyszer anyagai kiválasztódnak az anyatejbe.
- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- A gépjárművezetői képességet és a baleseti veszéllyel járó munka végzését befolyásolhatja, ezért az orvosnak egyénileg kell meghatározni, hogy a gyógyszer milyen alkalmazása mellett szabad gépjárművet vezetni, illetve baleseti veszéllyel járó munkát végezni.
- A Quarelin tabletta bevételét követően jelentkező szédülés esetén kerülje a veszélyes helyzeteket, és tartózkodjon a gépjárművezetéstől és a gépek kezelésétől.
- 3. Hogyan kell alkalmazni a Quarelin tablettát?

- A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- A készítmény ajánlott adagja:

- Felnőttek és 15 év feletti gyermekek:
- Egyszeri adagja 1/2-1 tabletta. Szükség esetén az egyszeri adag 24 óra alatt legfeljebb háromszor szedhető. A legnagyobb napi adag 3 tabletta.
- A Quarelin adagját csökkenteni kell súlyos vese- és májkárosodás fennállása esetén.
- A tablettát szétrágás nélkül, kevés folyadékkal kell bevenni.
- Ha az előírtnál több Quarelin tablettát vett be
- Túladagolás esetén az alábbi tüneteket jelentették:
- hányinger, hányás, hasi fájdalom,
- szédülés, aluszékonyság, kóma, görcsrohamok,
- veseműködés károsodására utaló tünetek,
- vérnyomásesés (néha sokká súlyosbodhat),
- szívritmuszavarok, szapora szívverés,
- a vizelet vörös elszíneződése, amelyet egy ártalmatlan anyagcseretermék (rubazonsav) kiválasztása okozhat.
- A gyógyszer egyik hatóanyagának, a drotaverinnek jelentős túladagolása szívproblémákat okozhat, esetenként halálos kimenetellel.
- A fenti tünetek észlelésekor azonnal forduljon orvoshoz.
- Ha elfelejtette bevenni a Quarelin tablettát
- A soron következő előírt adagolási időpontban ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, mert ezzel nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát. Folytassa a kezelést az előírtak szerint.
- Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- 4. Lehetséges mellékhatások

- Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
- Leglényegesebb mellékhatásai a metamizollal szembeni esetleges egyéni allergiás reakciók, amelyek többszöri problémamentes alkalmazás után is jelentkezhetnek:
- vérképeltérések, különösen a fehérvérsejtszám jelentős csökkenése;
- allergiás reakciók által kiváltott életveszélyes állapot (anafilaxiás sokk, anafilaxiás/anafilaxia-szerű reakciók, melyek súlyosak és életveszélyesek lehetnek, néha halálos kimenetellel);
- bőr- és nyálkahártya elváltozások.
- Haladéktalanul tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi, metamizollal szembeni allergiás reakciók lépnek fel Önnél:
- Az allergiás reakciók általában az alkalmazást követő egy órán belül jelentkeznek, de órákkal később is kialakulhatnak.
- bőr-, illetve nyálkahártya tünetek (viszketés, égő érzés, kipirosodás, csalánkiütés és duzzanat)
- nehézlégzés, ritkán emésztőrendszeri panaszok
- Az enyhébb reakciók súlyosabb formát ölthetnek:
- vizenyővel (beleértve a gégevizenyőt is)
- csalánkiütéssel
- hörgőgörccsel
- szívritmuszavarral
- vérnyomáseséssel (melyet vérnyomás-emelkedés előz meg)
- keringési elégtelenséggel
- főként acetilszalicilsavra, illetve fájdalomcsillapítókra érzékeny asztmás betegeknél, ezek a reakciók tipikusan asztmás rohamok formájában jelentkeznek
- Azonnal hagyja abba a Quarelin tabletta szedését ha:
- az allergiás reakciók életveszélyessé válnak: hideg verítékezés, vérnyomásesés, szédülés, gyengeség, hányinger, bőrelszíneződés és fulladás. Ehhez társulhat még arcduzzanat, viszketés, szívtáji szorítás, heves szívdobogás és a végtagok hidegérzete (anafilaxiás sokk, anafilaxiás/anafilaxia-szerű reakciók).
- kórosan alacsony fehérvérsejtszám tünetei jelentkeznek: láz, torokfájás, száj-, orr-, garatüregi, valamint genitális (külső nemi szervek környéke) és végbélkörnyéki gyulladások. (Antibiotikum kezelésben részesülő betegek esetén minimálisak lehetnek ezen tipikus tünetek.)
- kóros vérképeltérés, vérképzőrendszeri zavarok, amelyek halálos kimenetelűek is lehetnek:
- a vörösvértestek, fehérvérsejtek számának súlyos fokú csökkenése a vérben (tünetei: általános rossz közérzet, fertőzés, szűnni nem akaró láz, bőrvérzések, vérzés, sápadtság)
- a vérlemezkeszám súlyos fokú csökkenése (fokozott vérzéshajlam és/vagy pontszerű bőr- és nyálkahártyavérzések formájában jelentkezik)
- súlyos bőrreakciók jelentkeznek, különösen a kezelés első heteiben: pl. a nyálkahártyákon - a szájüregben, a szem és a hüvely területén - hólyagos elváltozások, valamint foltos kiütéses bőrterületek alakulnak ki (úgynevezett Stevens-Johnson szindróma vagy Lyell szindróma), vagy a nyálkahártya-elváltozás mellett a bőr kiterjedt hámlása következik be (úgynevezett toxikus epidermális nekrolízis). Mindkét elváltozás életveszélyes állapotot hozhat létre, ezért a kezelést azonnal abba kell hagyni, és a későbbiekben sem szabad a gyógyszert újra alkalmazni.

- Egyéb mellékhatások lehetnek:

- Ritka mellékhatások (1000 betegből legfeljebb 1-nél jelentkezhet):
- az allergiás reakciók enyhébb tünetei: bőrkiütés, viszketés, égő érzés, kipirosodás, csalánkiütés és duzzanat
- kritikusan alacsony vérnyomás (allergiás reakció egyéb tünete nem társul hozzá), vérnyomásesés
- szédülés, fejfájás, álmatlanság
- heves szívdobogásérzés
- székrekedés
- Nagyon ritka mellékhatások (10 000 betegből legfeljebb 1-nél jelentkezhet):
- veseműködés hirtelen romlása (akut veseelégtelenség), különösen, ha korábban előfordult már Önnél vesebetegség, - tünetei lehetnek a vizelet mennyiségének csökkenése, fehérje megjelenése a vizeletben.
- Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- hányás, hányinger, gyomorirritáció, hasmenés
- vizelet vörös elszíneződése
- egyedi esetekben a vese szövet közti gyulladása (akut intersticiális nefritisz) léphet fel
- allergiás eredetű szívkoszorúér görcs (Kounis szindróma)
- mindig ugyanazon a helyen jelentkező (úgynevezett fix) gyógyszerkiütés
- koffein tartalma miatt, nagyobb adagok esetén
- a központi idegrendszer fokozott ingerlékenysége
- szapora légzés és bőrpír,
- heves szívdobogásérzés, a szívverés gyorsulása, szívritmuszavar
- fokozódhat a vizelet-kiválasztás
Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Quarelin tablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25o C-on tárolandó.
A fénytől és a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Quarelin tabletta?

A készítmény hatóanyaga: 400 mg metamizol-nátrium, 60,0 mg koffein, 40,0 mg drotaverin-hidroklorid tablettánként.
Egyéb összetevők: talkum, magnézium-sztearát, povidon, mikrokristályos cellulóz, kukoricakeményítő.
Milyen a Quarelin készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Halványsárga, kerek, szagtalan, lapos felületű, metszett élű tabletta, egyik oldalán bemetszéssel ellátva. A tabletta egyenlő adagokra osztható. Törési felülete halványsárga színű.
10, ill. 20 tabletta PVC/PE/PVDC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár


Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!