Gyógyszerkereső

MERCKFORMIN XR 500 mg retard tabletta

MERCKFORMIN XR 500 mg retard tabletta

Hatóanyag:
metformin

ATC:
Metformin

Vényköteles

- Normatív TB támogatás: nem
- Közgyógyellátásra adható: nem
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Kiszerelés:
60x


Kedvezményes árak:

2566 Ft *

2566 Ft

Törzskönyvi szám: OGYI-T-5157/14
Gyártó: Merck

( * : az ár tájékozatató jellegű. )

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Merckformin XR és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Milyen típusú gyógyszer a Merckformin XR?
A metformin-hidroklorid hatóanyagot tartalmazó Merckformin XR a cukorbetegség kezelésére alkalmazott készítmény, a gyógyszerek biguanidoknak nevezett csoportjához tartozik.
Milyen betegségek esetén alkalmazható a Merckformin XR?
A Merckformin XR a 2-es típusú diabéteszben (más néven nem-inzulin-dependens cukorbetegségben) szenvedő betegek kezelésére alkalmas, amikor a diéta és a testmozgás önmagában nem elegendő a vércukorszint megfelelő szabályozásához. Különösen túlsúlyos betegek kezelésére alkalmazzák.
Az inzulin a hasnyálmirigy által termelt hormon, mely lehetővé teszi, hogy a szervezet szövetei a cukrot (glükózt) felvegyék a vérből. A szervezet a glükózt energiatermelésre használja fel, vagy elraktározza későbbi felhasználás céljára.
Ha Önnek diabétesze (cukorbetegsége) van, akkor a hasnyálmirigye nem termel elegendő inzulint, vagy szervezete nem képes megfelelően felhasználni a saját maga által előállított inzulint. Ez a vércukorszint emelkedéséhez vezet. A Merckformin XR elősegíti a vércukorszintnek a normálishoz lehető legközelebbi értékre való csökkentését.
Ha Ön a túlsúlyos felnőttek közé tartozik, a Merckformin XR hosszabb távú szedése segíti a diabétesszel összefüggő szövődmények kockázatának csökkentését. A Merckformin XR szedése együtt jár a testsúly stabilizálódásával vagy enyhe súlyvesztéssel.
A tablettákat különleges technológiával készítették, ezért felszívódásuk elhúzódó, így a szükséges napi adagot egyszerre be lehet venni.
A felnőttek a Merckformin XR-t szedhetik önmagában, vagy a diabétesz kezelésére alkalmas egyéb gyógyszerekkel (szájon át szedhető gyógyszerekkel vagy inzulinnal) együtt.
A Merckformin XR alkalmazható 2-es típusú diabétesz megelőzésére is azoknál a cukorbetegséget megelőző állapotban (prediabétesz) lévő betegeknél, akiknél legalább egy további, az orvos által megállapított kockázati tényező is fennáll, és akiknél az életmódbeli változás önmagában nem eredményezett megfelelő vércukorszint kontrollt.

Prediabétesz kockázati tényezők lehetnek
: IGT (károsodott glükóztolerancia), IFG (emelkedett éhgyomri vércukorszint) vagy HbA1c (glikozilált hemoglobin) e 6%, valamint különösen az elhízás (BMI e 30kg/m2), 60 év alatti életkor, korábban lezajlott terhességi cukorbetegség (gesztációs diabétesz).
A 2-es típusú diabétesz mellitusz további kockázati tényezői a következők: fizikai aktivitás hiánya, elsőfokú rokonnál előforduló cukorbetegség, magas kockázatú etnikum (pl. afro-amerikai, latin, indián, ázsiai amerikai, óceániai), magas vérnyomás (e 140/90 Hgmm vagy hipertónia terápia), emelkedett trigliceridek, csökkent HDL koleszterinszint, nők policisztás ovárium szindrómával, egyéb, inzulinrezisztenciával kapcsolatos klinikai állapot (súlyos mértékű elhízás, sötét, megvastagodott bőrelváltozás ún. akantózis nigrikánsz), illetve a kórtörténetben szereplő szív- érrendszeri betegség.

2. Tudnivalók a Merckformin XR szedése előtt

Ne szedje a Merckformin XR-t, ha:
- allergiás a metforminra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére. Az allergiás reakciók kiütést, viszketést vagy légszomjat okozhatnak.
- májbetegsége vagy veseproblémája van (glomeruláris filtrációs ráta 45 ml/perc alatti).
- nem megfelelően beállított cukorbetegsége (diabétesze) van, amely például hiperglikémiával (magas vércukorszinttel), hányingerrel, hányással, dehidrációval, gyors súlyvesztéssel vagy ketoacidózissal jár. A ketoacidózis lényege, hogy a keton-testeknek nevezett anyagok felszaporodnak a vérben, és ez diabéteszes prekómához vezethet. Ennek tünetei közé tartozik a hasi fájdalom, a szapora és mély légzés, az aluszékonyság vagy a szokatlan, gyümölcsös szagú lehelet.
- szervezete túl sok vizet vesztett (dehidráció), például tartós vagy súlyos fokú hasmenés, ismétlődően előforduló hányás miatt. A dehidráció veseműködési zavarokhoz vezethet, amely fokozza a tejsavas acidózis kialakulásának kockázatát (lásd a Figyelmeztetések és óvintézkedések című részt).
- súlyos fertőzésben szenved, pl. tüdő vagy hörgőrendszeri, illetve veséket érintő fertőzés. A súlyos fertőzések veseműködési zavarokhoz vezethetnek, fokozva a tejsavas acidózis kialakulásának kockázatát (lásd a Figyelmeztetések és óvintézkedések című részt).
- akut szívelégtelenség miatt kezelik, a közelmúltban szívrohama volt, súlyos keringési problémája (mint például sokk) vagy légzési nehézsége van. Ezek az állapotok a szöveti oxigénellátás zavara révén növelhetik a tejsavas acidózis kialakulásának kockázatát (lásd a Figyelmeztetések és óvintézkedések című részt).
- nagymértékben fogyaszt alkoholt.
- még nem töltötte be a 18. életévét.
- Ha a fent említett tényezők bármelyike fennáll Önnél, a gyógyszer alkalmazásának megkezdése előtt értesítse kezelőorvosát.
- Feltétlenül kérje ki kezelőorvosa tanácsát, ha
- Önnél kontrasztanyagos röntgenvizsgálatot vagy más képalkotó vizsgálatot terveznek, amelynek során vérkeringésébe jódtartalmú kontrasztanyagot juttatnak. (Lásd alább az Egyéb gyógyszerek és a Merckformin XR című részt).
- Önnek nagyobb műtétre van szüksége.
- A vizsgálat vagy a műtét előtt és után bizonyos időre fel kell függesztenie a Merckformin XR szedését. Kezelőorvosa dönt arról, hogy ezen idő alatt szükség van-e bármilyen egyéb kezelésre. Fontos, hogy pontosan betartsa a kezelőorvos utasításait.
- Figyelmeztetések és óvintézkedések
- A Merckformin XR szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.

- Kérjük, vegye figyelembe a tejsavas acidózis különleges kockázatát
- A Merckformin XR hozzájárulhat egy nagyon ritka, de nagyon súlyos szövődmény, az úgynevezett tejsavas acidózis kialakulásához, különösen, ha az Ön veséi nem működnek megfelelően. A tejsavas acidózis kialakulásának esélye szintén fokozódik nem kontrollált diabétesz, tartós éhezés vagy alkoholbevitel, valamint súlyos hasmenés vagy hányás következtében kialakuló testfolyadék-hiány (dehidráció), májproblémák és a test egy részének oxigénellátási hiányával járó bármely betegség (mint például súlyos akut szívbetegség) esetén.

- Fontos, hogy Ön betartsa a gyógyszer bevételére, a táplálkozásra és a rendszeres testmozgásra vonatkozó utasításokat, mert ezáltal csökkentheti a tejsavas acidózis kialakulásának kockázatát.
- A tejsavas acidózis észrevétlenül kialakulhat, és tünetei aspecifikusak lehetnek, úgymint hányás, hasi fájdalom izomgörcsökkel, súlyos fáradtságérzéssel járó általános rosszullét, valamint légzési nehézség. További tünetek: csökkent testhőmérséklet és lassú szívverés.
- Ha ezen tünetek közül néhányat tapasztal, Önnek azonnal orvoshoz kell fordulnia, mivel a tejsavas acidózis kómához vezethet. Azonnal hagyja abba a Merckformin XR szedését, és vegye fel a kapcsolatot a kezelőorvosával, vagy haladéktalanul keresse fel a legközelebbi kórházat.

- A Merckformin XR önmagában nem okoz hipoglikémiát (túl alacsony vércukorszint). Ha azonban a Merckformin XR-t más, a cukorbetegség kezelésére alkalmas gyógyszerekkel (például szulfonilureákkal, inzulinnal, meglitinidekkel) együtt alkalmazza, akkor fennáll a hipoglikémia kialakulásának veszélye. A hipoglikémia bármely tünetének - gyengeség, szédülés, fokozott verejtékezés, szapora szívverés, látászavarok vagy koncentrálási nehézségek - jelentkezése esetén cukortartalmú étel vagy ital fogyasztása segíthet.
- Tablettamaradványok jelenhetnek meg a székletben. Emiatt ne aggódjon, ez normális jelenség ennél a típusú tablettánál.
- Gyermekek és serdülők
- Adatok hiányában a Merckformin XR alkalmazása nem javasolt gyermekeknél és serdülőknél.
- Egyéb gyógyszerek és a Merckformin XR
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
- Amennyiben Önnél kontrasztanyagos röntgenvizsgálatot vagy más képalkotó vizsgálatot terveznek, amelynek során vérkeringésébe jódtartalmú kontrasztanyagot juttatnak, a vizsgálat előtt és után bizonyos ideig (legalább 48 óráig) fel kell függesztenie a Merckformin XR szedését (lásd feljebb a Feltétlenül kérje ki kezelőorvosa tanácsát című részt).
- Közölje kezelőorvosával, ha a Merckformin XR-rel egyidejűleg az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi. Gyakoribb vércukorszint-ellenőrzésekre lehet szüksége, illetve lehet, hogy kezelőorvosa módosítja a Merckformin XR dózisát:
- diuretikumok, pl. furoszemid (amelyek több vizelet ürítése mellett kihajtják a felesleges vizet a szervezetből)
- béta-2 agonisták, pl. a szalbutamol vagy terbutalin (az asztma kezelésében alkalmazott szerek)
- kortikoszteroidok, pl. prednizolon, mometazon, beklametazon (számos különféle állapot, például súlyos bőrgyulladás, allergiás reakció vagy asztma kezelésére szolgáló készítmények)
- egyéb diabétesz kezelésére szolgáló készítmények
- szimpatomimetikumok, beleértve az epinefrint és a dopamint, melyek a szívroham és az alacsony vérnyomás kezelésére szolgálnak. Az epinefrint a fogászati érzéstelenítés során is alkalmazhatják.
- A Merckformin XR egyidejű alkalmazása étellel, itallal és alkohollal
- Kerülje az alkohol fogyasztását a gyógyszer szedése idején. Az alkohol megnövelheti a tejsavas acidózis előfordulásának kockázatát, különösen májműködési zavar vagy alultápláltság esetén. Ez az alkoholtartalmú gyógyszerekre is vonatkozik.
- Terhesség és szoptatás
- Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Terhesség ideje alatt a cukorbetegség kezelése inzulin-terápián alapszik. Közölje kezelőorvosával, ha terhes, úgy gondolja, hogy terhes, vagy terhességet tervez, így a kezelőorvos ennek megfelelően módosíthatja a terápiát.
- Ez a gyógyszer nem ajánlott, ha Ön szoptat, vagy azt tervezi, hogy szoptatni fogja csecsemőjét.
- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- A Merckformin XR önmagában nem okoz hipoglikémiát (túlságosan alacsony vércukorszint). Ezért a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket nem befolyásolja.
- Tudnia kell azonban, hogy a Merckformin XR más vércukorszint-csökkentő gyógyszerekkel (pl. szulfonilureák, inzulin, meglitinidek) együtt alkalmazva hipoglikémiát (a vércukorszint túlzott csökkenését) idézhet elő. A hipoglikémia tünetei: gyengeségérzet, szédülés, szapora szívverés, fokozott verejtékezés, látászavarok vagy a koncentrálóképesség csökkenése. Ha ilyen tüneteket észlel, ne vezessen gépjárművet, és ne kezeljen gépeket.
- 3. Hogyan kell szedni a Merckformin XR-t?

- A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- A Merckformin XR nem helyettesíti az egészséges életmód előnyeit. Továbbra is kövesse kezelőorvosa étrendre vonatkozó tanácsait, és mozogjon rendszeresen.
- A készítmény ajánlott adagja
- Felnőtteknél az ajánlott kezdő adag naponta 1 db Merckformin XR 500 mg retard tabletta.
- Kb. 2 hét szedés után kezelőorvosa a vércukorszint-mérésekhez igazítja az adagolást.
- A maximális napi adag 2000 mg metformin-hidroklorid (4 db Merckformin XR 500 mg retard tabletta).
- Vesekárosodásban szenvedő betegeknél (glomeruláris filtrációs ráta 45 és 60 ml/perc közötti érték) a kezdő adag napi egy 500 mg-os vagy 750 mg-os Merckformin XR. A maximális napi adag 1000 mg. A veseműködést szorosan (3-6 havonta) kell ellenőrizni.
- Amennyiben inzulint is kap, kezelőorvosa el fogja mondani Önnek, hogyan kezdje el szedni a Merckformin XR-t.
- Ellenőrzés
- Kezelőorvosa rendszeres vércukorszint-ellenőrzést fog végezni, és hozzáigazítja a Merckformin XR adagolását az Ön vércukorszintjéhez. Beszéljen rendszeresen kezelőorvosával. Ez különösen fontos idős betegek esetében.
- Kezelőorvosa legalább évente egyszer ellenőrzi az Ön veseműködését is. Gyakoribb ellenőrzésekre lehet szükség idős vagy károsodott vesefunkciójú betegeknél.
- Hogyan kell szedni a Merckformin XR-t
- A szükséges napi adagot egyszerre kell bevenni, az esti étkezéssel. Így elkerülhető, hogy emésztést érintő mellékhatások lépjenek fel Önnél.
- Néhány esetben kezelőorvosa javasolhatja a napi kétszeri adagolást. Mindig étkezéssel együtt vegye be a tablettát.
- NE törje össze vagy NE rágja szét a tablettát. A tablettát egészben, egy pohár vízzel vegye be.
- Ha bizonyos idő múltán úgy ítéli meg, hogy a Merckformin XR hatása túlságosan erős, vagy túlságosan gyenge, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Ha az előírtnál több Merckformin XR-t vett be
- Ha az előírt mennyiségnél több Merckformin XR-t vett be, tejsavas acidózis alakulhat ki. A tejsavas acidózis tünetei nem specifikusak, mint például hányás, hasi fájdalom izomgörcsökkel, súlyos fáradtságérzéssel járó általános rosszullét, valamint légzési nehézség. További tünetek: csökkent testhőmérséklet és lassú szívverés. Ha ezek közül néhány tünetet tapasztal, Önnek azonnal orvoshoz kell fordulnia, mivel a tejsavas acidózis kómához vezethet. Azonnal hagyja abba a Merckformin XR szedését, és vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával, vagy azonnal keresse fel a legközelebbi kórházat.

- Ha elfelejtette bevenni a Merckformin XR-t
- Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Vegye be a következő adagot a szokásos időben.
- Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


- 4. Lehetséges mellékhatások

- Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
- Hagyja abba a Merckformin XR szedését és azonnal kérjen orvosi segítséget, ha az alábbiakat észleli:
- váratlan súlyvesztés
- nagyon súlyos hányás vagy hányinger
- súlyos fáradtságérzéssel járó általános rosszullét
- nem múló nagyon szapora légzés
- lassult szívverés
- hasi fájdalom izomgörcsökkel vagy megfázás érzettel
- Ezek a tünetek diabétesszel összefüggő súlyos problémák, melyek egy nagyon ritka mellékhatás, az ún. tejsavas acidózis (túl sok sav található a vérben) jelei lehetnek. Amennyiben ezeket a tüneteket észleli, azonnal keresse fel kezelőorvosát, mert azonnali kezelésre van szüksége.
- májfunkciós eltérések és hepatitis (májgyulladás), amely sárgaságot okozhat. Amennyiben a szem és/vagy a bőr sárgulását tapasztalja, azonnal keresse fel kezelőorvosát.
- Az alábbi egyéb mellékhatások léphetnek fel:
- Nagyon gyakori mellékhatások (10 beteg közül több mint 1-nél léphetnek fel):
- hasmenés, hányinger, hányás, hasi fájdalom vagy étvágytalanság. Ha ilyen tüneteket tapasztal, ne hagyja abba a Merckformin XR szedését, mivel ezek a tünetek normális esetben 2 hét alatt megszűnnek. Segít, ha a tablettákat étellel vagy közvetlenül étel után veszi be.

- Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1-nél léphetnek fel):
- megváltozott ízérzés

- Nagyon ritka mellékhatások (10 000 beteg közül legfeljebb 1-nél léphetnek fel):
- a vér csökkent B12-vitamin szintje
- bőrtünetek, mint a bőrvörösség, viszketés vagy csalánkiütés
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Merckformin XR-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A dobozon vagy a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Merckformin XR?

- A készítmény hatóanyaga: 500 mg metformin-hidroklorid (megfelel 390 mg metformin bázisnak) retard tablettánként.
- Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, karmellóz-nátrium, hipromellóz.
Milyen a Merckformin XR külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Merckformin XR 500 mg retard tabletta fehér, vagy csaknem fehér, kerek, mindkét oldalán domború tabletta, egyik oldalán 500 kódjelzéssel ellátva.
30 db vagy 60 db retard tabletta PVC/PVDC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kapcsolódó betegségek
( hormonbetegségek )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár


Hasonló gyógyszerek (hatóanyag és ár +/- 25%)

Új gyógyszer keresése

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+26, +34 °C
Minimum:
+18, +23 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt változóan felhős lesz az ég, a legtöbb napsütésre a délnyugaton, illetve a középső országrészben élők készülhetnek.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!