Hírlevelek
Regisztráció

Fókuszban

ATORVASTATIN HEXAL 10 mg filmtabletta

Gyógyszerkereső

ATORVASTATIN HEXAL 10 mg filmtabletta

Hatóanyag: atorvastatin

ATC: Atorvastatin

Kiszerelés: 30x


  • vényköteles
Fogyasztói ár: 629 Ft Támogatott ár: 486 Ft

- Normatív TB támogatás: igen
- Közgyógyellátásra adható: igen
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Törzskönyvi szám: OGYI-T-20199/01

gyártó: Sandoz Hungária

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Atorvastatin HEXAL filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az Atorvastatin HEXAL filmtabletta a "sztatinok" csoportjába tartozik, amelyek a lipid (vérzsír) szintet szabályozó gyógyszerek.
Az Atorvastatin HEXAL filmtablettát a vérben lévő, koleszterin- és trigliceridként ismert vérzsírok (lipidek) csökkentésére alkalmazzák, ha az alacsony zsírtartalmú diéta és az életmódbeli változtatások önmagukban nem hoznak kellő eredményt. Amennyiben Önnél fokozott a szívbetegség kialakulásának kockázata, az Atorvastatin HEXAL filmtabletta alkalmazható a kockázat csökkentésére abban az esetben is, ha az Ön koleszterinszintje megfelelő. A kezelés alatt folytassa a standard alacsony koleszterintartalmú étrendet.

2. Tudnivalók az Atorvastatin HEXAL filmtabletta szedése előtt

Ne szedje az Atorvastatin HEXAL filmtablettát
- ha allergiás az atorvasztatinra vagy bármely hasonló, a vérzsírszint csökkentésére alkalmazott. gyógyszerre, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha májbetegsége van vagy volt korábban;
- ha Önnél vérvizsgálat során a máj működését jellemző, tisztázatlan eredetű, kóros eredményt találtak;
- ha fogamzóképes korú nő és nem használ megbízható fogamzásgátló módszert;
- ha terhes vagy teherbe kíván esni;
- ha szoptat.

- Figyelmeztetések és óvintézkedések
- Az Atorvastatin HEXAL szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.
- A következőkben felsorolt okok azok, amelyek miatt lehet, hogy az Atorvastatin HEXAL filmtabletta nem megfelelő Önnek:
- ha korábban agyvérzéssel járó szélütése (sztrók) volt vagy az agyában korábbi sztrókból visszamaradó kicsi, folyadékkal telt üregek vannak;
- ha veseproblémái vannak;
- ha Önnél pajzsmirigy-alulműködés (hipotireózis) áll fenn;
- ha ismételt vagy tisztázatlan eredetű izomfájdalma volt, valamint ha Önnél vagy családjában izombetegség fordult elő;
- ha egyéb lipidcsökkentő gyógyszerekkel (pl. "sztatinok" vagy "fibrátok" néven ismert gyógyszerek) történő kezelés során korábban izomproblémái voltak;
- ha rendszeresen nagy mennyiségű alkoholt fogyaszt;
- ha kórelőzményében májbetegség szerepel;
- ha 70 évnél idősebb.
- Az Atorvastatin HEXAL filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, vagy gyógyszerészével
- ha súlyos légzési elégtelensége van.
- Ha a fentiek bármelyike igaz Önre, kezelőorvosa az Atorvastatin HEXAL kezelés megkezdése előtt és a kezelés során vérvizsgálatot rendelhet el az izmokat érintő mellékhatások kockázatának meghatározása céljából. Ismert, hogy bizonyos gyógyszerek egyidejű szedése során a vázizomzattal összefüggő mellékhatások, mint például a vázizomsejtek szétesésének (rabdomiolízis) a kockázata emelkedett (lásd 2. pont "Egyéb gyógyszerek és az Atorvastatin HEXAL filmtabletta").
- Amíg Ön ezt a gyógyszert szedi, orvosa szoros megfigyelés alatt fogja tartani, amennyiben cukorbeteg, vagy fennáll Önnél a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Önnél valószínűleg fennáll a cukorbetegség kialakulásának kockázata, ha vérének magas a cukor- és a zsírszintje, ha túlsúlyos és magas vérnyomása van.
- Egyéb gyógyszerek és az Atorvastatin HEXAL filmtabletta
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy a nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
- Néhány gyógyszer megváltoztathatja az Atorvastatin HEXAL filmtabletta hatását, vagy az Atorvastatin HEXAL változtathatja meg ezek hatását. Az ilyen típusú kölcsönhatás az egyik vagy mindkét gyógyszer hatásosságát csökkentheti. Ugyanakkor megnövelheti a mellékhatások kockázatát és súlyosságát, köztük pl. a fontos, izomkárosodással járó állapot, a rabdomiolízisként ismert betegségét (amelynek leírását lásd a 4. pontban):
- a szervezet immunrendszerének működését befolyásoló gyógyszerek, pl. ciklosporin;
- bizonyos antibiotikumok és gombafertőzés elleni gyógyszerek, pl. eritromicin, klaritromicin, telitromicin, ketokonazol, itrakonazol, vorikonazol, flukonazol, pozakonazol, rifampicin, fuzidinsav;
- a vérzsírszintet szabályozó egyéb gyógyszerek, pl. gemfibrozil, egyéb fibrátok, kolesztipol; niacin
- anginára vagy magas vérnyomásra használt kalcium-csatorna blokkolók, pl. amlodipin, diltiazem; szívritmust szabályozó gyógyszerek, pl. digoxin, verapamil, amiodaron;
- HIV fertőzés kezelésére használt gyógyszerek, pl. ritonavir, lopinavir, atazanavir, indinavir, darunavir, tipranavir és ritonavir kombinációja, delaviridin, efavirenz, fozamprenavir, nelfinavir, szakvinavir stb.;
- egyes, hepatitisz C fertőzés kezelésére használt gyógyszerek, pl. telaprevir, boceprevir;
- egyéb gyógyszerek, melyekről ismert, hogy kölcsönhatásba lépnek az Atorvastatin Hexal filmtablettával: ezetimib (koleszterinszint-csökkentő), warfarin (amely csökkenti a vérrögképződést), szájon át szedendő fogamzásgátlók, sztiripentol (epilepszia kezelésére használt görcsgátló), cimetidin (gyomorégésre és fekélyekre), fenazon (fájdalomcsillapító), kolhicin (köszvény kezelésére) és savmegkötők (alumínium vagy magnézium tartalmú emésztési zavar esetén alkalmazott termékek);
- Vény nélkül kapható gyógyszerek: közönséges orbáncfű tartalmú készítmények.
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy a nemrégiben szedett, valamint a szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
- Az Atorvastatin HEXAL filmtabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
- Az Atorvastatin HEXAL filmtabletta alkalmazására vonatkozó utasításokért lásd 3. pont. Kérjük, vegye figyelembe a következőket:
- Grépfrútlé
- Ne fogyasszon egy vagy két kis pohár grépfrútlénél többet naponta, mert a nagy mennyiségű grépfrútlé megváltoztathatja az Atorvastatin Hexal filmtabletta hatását.
- Alkohol
- A gyógyszer szedése során kerülje a nagy mennyiségű alkohol fogyasztását. További információért lásd 2. pont "Figyelmeztetések és óvintézkedések".
- Terhesség, szoptatás és termékenység
- Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

- Ne szedje az Atorvastatin HEXAL filmtablettát, ha Ön terhes, vagy teherbe kíván esni.
- Fogamzóképes korban lévő nők az Atorvastatin HEXAL filmtablettát kizárólag akkor szedhetik, ha megbízható fogamzásgátló módszereket alkalmaznak.
- Ne szedje az Atorvastatin HEXAL filmtablettát, ha Ön szoptat.
- Az atorvasztatin biztonságossága terhesség és szoptatás ideje alatt eddig nem bizonyított.
- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- Általában ez a gyógyszer nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Azonban ne vezessen, ha ez a gyógyszer befolyásolja a gépjárművezetéshez szükséges képességeit. Ne használjon eszközöket vagy gépeket, ha ez a gyógyszer befolyásolja az alkalmazáshoz szükséges képességeit.
- Az Atorvastatin HEXAL filmtabletta laktózt (tejcukor) tartalmaz
- Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
- 3. Hogyan kell szedni az Atorvastatin HEXAL filmtablettát?

- A kezelés megkezdése előtt a kezelőorvos koleszterinszegény diétát fog előírni, amit az Atorvastatin HEXAL kezelés ideje alatt is be kell tartani.
- A készítmény ajánlott kezdő adagja felnőtteknél és 10 éves vagy idősebb gyermekeknél naponta 1-szer 10 mg. Kezelőorvosa szükség esetén emelheti az adagot az Ön számára szükséges adag eléréséig. Kezelőorvosa az adagot 4 hetes vagy hosszabb időközönként fogja módosítani. Felnőtteknek az Atorvastatin HEXAL filmtabletta maximális adagja naponta egyszer 80 mg és gyermekeknek naponta egyszer 20 mg.
- Az Atorvastatin HEXAL filmtabletta 10 éven aluli gyermekek számára nem javasolt.
- Az Atorvastatin HEXAL filmtablettát kevés folyadékkal, egészben nyelje le. A tablettát a nap folyamán bármikor, étkezés közben, vagy attól függetlenül beveheti, azonban próbálja meg a tablettát minden nap azonos időben bevenni.
- A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- Az Atorvastatin HEXAL filmtabletta kezelés időtartamát a kezelőorvos állapítja meg.

- Kérdezze meg kezelőorvosát, ha úgy gondolja, hogy az Atorvastatin HEXAL filmtabletta hatása túl erős vagy túl gyenge.
- Ha az előírtnál több Atorvastatin HEXAL filmtablettát vett be
- Ha véletlenül túl sok Atorvastatin HEXAL filmtablettát vett be, értesítse kezelőorvosát vagy menjen el a legközelebbi kórházba.
- Ha elfelejtette bevenni az Atorvastatin HEXAL filmtablettát
- Ha elfelejt bevenni egy adagot, csak a következő adagot vegye be a szokásos időben. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
- Ha idő előtt abbahagyja az Atorvastatin HEXAL filmtabletta szedését
- Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, vagy abba szeretné hagyni a kezelést, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- 4. Lehetséges mellékhatások

- Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
- Ha a következő súlyos mellékhatások bármelyikét tapasztalja, hagyja abba a gyógyszer szedését, és azonnal értesítse kezelőorvosát vagy menjen el a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára.
- Ritka (10 000-ből 1-10 beteget érint):
- Súlyos allergiás reakció, mely az arc, a nyelv és a torok duzzanatához vezet, amely súlyos légzési nehézséget okozhat (angioneurotikus ödéma).
- A bőr súlyos hámlásával és duzzanatával, a bőrön, a szájban, a szemek és nemi szervek környékén felhólyagosodással és lázzal járó súlyos betegség. Rózsaszín-piros bőrkiütések különösen a tenyereken és talpakon, melyek felhólyagosodhatnak (Stevens-Johnson szindróma, toxikus epidermális nekrolízis, bullózus dermatitisz).
- Az izomgyengeséget, az izomérzékenységet vagy az izomfájdalmat kóros izomlebomlás is okozhatja, különösen, ha egyidejűleg rossz közérzet vagy magas láz jelentkezik. A kóros izomlebomlás nem mindig szűnik meg az atorvasztatin-szedés abbahagyása után sem, ez pedig életet veszélyeztető lehet, és veseproblémákhoz vezethet.
- Nagyon ritka (10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érint):
- Ha váratlan vagy szokatlan vérzés vagy véraláfutás jelentkezik Önnél, ez májpanaszokra utalhat. Beszéljen kezelőorvosával, amint lehetséges.
- Az Atorvastatin HEXAL filmtabletta egyéb lehetséges mellékhatásai:

- Gyakori mellékhatások (100-ból 1-10 beteget érint):
- az orrjáratok gyulladása, torokfájás, orrvérzés;
- allergiás reakciók ;
- a vércukorszint emelkedése (ha Ön cukorbeteg, folytassa vércukorszintjének gondos ellenőrzését), a vér kreatin-kináz-szintjének emelkedése;
- fejfájás;
- émelygés, székrekedés, puffadás, emésztési zavarok, hasmenés;
- ízületi fájdalom, ízületi duzzanat, izomfájdalom és hátfájás;
- kóros májműködésre utaló vérvizsgálati eredmények.
- Nem gyakori mellékhatások (1 000-ből 1-10 beteget érint):
- étvágycsökkenés (anorexia), testtömeg-növekedés, vércukorszint-csökkenés (ha Ön cukorbeteg, folytassa vércukorszintjének gondos ellenőrzését);
- rémálmok, álmatlanság;
- szédülés, a kéz, illetve a láb ujjainak zsibbadása vagy érzéketlensége, a fájdalom- és tapintásérzés csökkenése, az ízérzékelés megváltozása, emlékezetvesztés;
- homályos látás;
- zúgás a fülben és/vagy a fejben;
- hányás, böfögés, felső és alsó hasi fájdalom, hasnyálmirigygyulladás, mely gyomorfájást okozhat (pankreatitisz);
- májgyulladás (hepatitisz);
- kiütés, bőrkiütés, bőrviszketés, csalánkiütés, hajhullás;
- nyakfájás, az izmok fáradékonysága;
- nagyfokú fáradtság, rossz közérzet, gyengeség, mellkasi fájdalom, duzzanat különösen a bokák környékén (ödéma), emelkedett testhőmérséklet;
- fehérvérsejtek jelenlétét kimutató vizeletvizsgálat.
- Ritka mellékhatások (10 000-ből 1-10 beteget érint):
- látászavarok;
- váratlan vérzés vagy véraláfutás;
- epepangás (a bőr és a szemfehérje besárgulása);
- ínsérülés;
- idegbántalom (perifériás neuropátia).
- Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érint):
- allergiás reakció - tünetei lehetnek a hirtelen zihálás és mellkasi fájdalom vagy szorítás, a szemhéj, az arc, az ajkak, a száj, a nyelv vagy a torok duzzanata, légzési nehézség, ájulás;
- halláscsökkenés;
- férfiaknál és nőknél az emlő megnagyobbodása (ginekomasztia).
- A következő mellékhatásokat jelentették még néhány "sztatin" (azonos csoportba sorolható gyógyszer) alkalmazása során:
- cukorbetegség. A cukorbetegségnek nagyobb a valószínűsége, amennyiben az Ön vérében magas a cukor- és a zsírszint, ha túlsúlyos és magas vérnyomása van. Amíg Ön ezt a gyógyszert szedi orvosa megfigyelés alatt fogja tartani;
- szexuális nehézségek;
- depresszió;
- légzési problémák, mint a tartós köhögés és/vagy légszomj vagy láz.
Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Atorvastatin HEXAL filmtablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a fólián feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Ne szedje az Atorvastatin HEXAL filmtablettát, ha a bomlás látható jeleit észleli.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Atorvastatin HEXAL filmtabletta
- A készítmény hatóanyaga az atorvasztatin
Atorvastatin HEXAL 10 mg filmtabletta
Filmtablettánként 10 mg atorvasztatint tartalmaz (atorvasztatin-kalcium formájában)
Atorvastatin HEXAL 20 mg filmtabletta
Filmtablettánként 20 mg atorvasztatint tartalmaz (atorvasztatin-kalcium formájában)
Atorvastatin HEXAL 40 mg filmtabletta
Filmtablettánként 40 mg atorvasztatint tartalmaz (atorvasztatin-kalcium formájában)
Egyéb összetevők:
Atorvastatin HEXAL 10 mg filmtabletta:
Mag: magnézium-sztearát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, hidroxi-propil-cellulóz, poliszorbát 80, kroszkarmellóz-nátrium, nehéz magnézium-oxid, laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz
Filmbevonat: talkum, makrogol 6000, hidroxi-propil-cellulóz, titán-dioxid (E171), hipromellóz
Atorvastatin HEXAL 20 mg filmtabletta:
Mag: magnézium-sztearát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, hidroxi-propil-cellulóz, poliszorbát 80, kroszkarmellóz-nátrium, nehéz magnézium-oxid, laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz
Filmbevonat: sárga vas-oxid (E172), talkum, makrogol 6000, hidroxi-propil-cellulóz, titán-dioxid (E171), hipromellóz
Atorvastatin HEXAL 40 mg filmtabletta:
Mag: magnézium-sztearát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, hidroxi-propil-cellulóz, poliszorbát 80, kroszkarmellóz-nátrium, nehéz magnézium-oxid, laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz
Filmbevonat: sárga vas-oxid (E172), talkum, makrogol 6000, hidroxi-propil-cellulóz, titán-dioxid (E171), hipromellóz
Milyen az Atorvastatin HEXAL filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Küllem:
10 mg: fehér vagy majdnem fehér, kerek, mindkét oldalán domború filmtabletta, egyik oldalán "HLA 10" jelöléssel.
20 mg: halvány sárga, kerek, mindkét oldalán domború filmtabletta, egyik oldalán "HLA 20" jelöléssel.
40 mg: halvány sárga, kerek, mindkét oldalán domború filmtabletta, egyik oldalán "HLA 40" jelöléssel.
Csomagolás:
10 db (1x10), 30 db (3 x 10), 60 db (6x10) és 90 db (9x10) filmtabletta Al/Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kapcsolódó betegségcsoportok

Hol van a legközelebbi kórház? Keresse meg!

Hol van a legközelebbi patika? Keresse meg!

Az adatbázis utolsó frissítése: 2015. 02. 18.

PHARMINDEX
Az adatokat a PHARMINDEX gyógyszer-információs adatbázis szolgáltatja.
© Vidal Hungary Kft. 2015

Legjobb cikkek és szolgáltatások a témában

Kérdése van? Lehet, hogy itt választ talál!

Ha vizsgálni kell...

Ami fontos lehet: címek, adatok

Szponzorált hirdetések

     
     
     
     

Gyógyszerkereső

gyógyszerhatóanyag