Aki nassol a moziban, arra kevésbé hat a reklám

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

A mozifilmek előtt szinte mindig tekintélyes mennyiségű reklámot vetítenek. Aki közben rágcsál valamit, öntudatlanul is megakadályozza, hogy hassanak rá a reklámok.

Bár a szánk és az ajkunk automatikusan utánoznák az először hallott márkanevek kiejtését, a pattogatott kukorica és más csemegék rágcsálása hátrányosan befolyásolja ezt a folyamatot.
Olyannyira, hogy akik ropogtatnak, hajlamosabbak elfelejteni a hirdetéseket. Az eredmények ellentmondanak azon korábbi vizsgálatoknak, amelyek szerint a rágás az agyi vérkeringés fokozásával javítja a memóriát.

Egy friss német kutatás viszont bebizonyítja, hogy a pattogatott kukorica "a legjobb védelem a reklámok agymosó hatása ellen". A vásznon megjelenő márkák tudatosítását, a "belső beszédnek"; is hívott reflexet ugyanis megakadályozza a nassolás, pontosabban a vele járó rágás.

Nassoljon, és nem hat a reklám!

Nassoljon, és nem hat a reklám!

Az ujjakkal vagy lábbal végzett ütemes dobogáshoz hasonlóan a rágás is kölcsönhatásba léphet a rövidtávú memória működésével - csakúgy, mint minden folyamatosan végzett ismételt mozdulat.

A Kölni Egyetem munkatársai 96 embert hívtak moziba. Egyik felüknek pattogatott kukoricát adtak, míg másik felüknek egy kockacukrot. Egy héttel a vetítés után megkérték őket, hogy értékeljenek bizonyos termékeket, amelyek egy részéről reklámot is láttak a film előtt. A kockacukros csoport tagjai pozitívabban értékelték a hirdetett cikkeket, mint a többiek.

A következő vizsgálathoz 188 embert hívtak filmnézésre, majd pénzt adtak nekik, hogy áldozzák jótékony célra. A kockacukros csoportba tartozók több adományt adtak a hirdetett szervezeteknek, míg a pattogatott kukoricát evők nem részesítették előnyben a reklámozottakat.

"A reklámozás bizonyos helyzetekben, például evés vagy beszélgetés közben fölösleges lehet, ami igen ironikus, tekintve, hogy ezek a szituációk meglehetősen gyakoriak" - magyarázzák a kutatók, akik azt javasolják: pattogatott kukorica helyett kínáljanak a mozik valami kevesebb rágást igénylő csemegét. Tavaly a Cardiff Egyetem szakértői kimutatták, hogy a rágógumizók kisebb hatékonysággal képesek betűkre és számokra emlékezni.

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag