A halál idejének előrejelzése egyszerűbb lehet, mint gondolták

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Nem a DNS korral járó átalakulása mutatja meg legprecízebben, hogy még mennyi van hátra, hanem az életkor és a mozgáskészség.

Nem a DNS-szálak végét burkoló telomerek vizsgálta a legjobb előrejelző módszer annak megállapítására, hogy az adott személy még meddig fog élni. Ehelyett egyszerűbb megoldások sokkal célravezetőbbek és pontosabbak, például jobb azt megfigyelni, hogy egy adott életkorban egy adott személy mennyire képes felmenni a lépcsőn, vagy végiggyalogolni egy rövid távolságot.
Az erről szóló tanulmány idősödő vagy idős emberek - az Egyesült Államokban (60 évnél idősebb), Costa Ricában (61 évnél idősebb) és Tajvanon (53 évnél idősebb) - halálozási arányszámait elemezte egy több mint öt éves időszakban. A cél az volt, hogy megtudják, milyen alapvető mérésekkel - például az életkor, a mozgásképesség és a dohányzás - lehet kiváltani a telomerek hosszának vizsgálatát a halál bekövetkezésének előrejelzésére egy ötéves időszakban. A DNS végét burkoló telomerek a sejtreprodukciók során megrövidülnek, mígnem az élet végén már képtelenné válnak önmaguk lemásolására, és a sejtek megújítására.

Amióta felfedezték, hogy a telomerek úgy járnak, mint valamiféle molekuláris óra, hatalmas az érdeklődés annak megállapítására, hogy a telomer hosszát lehet-e használni egy adott személy hátralévő élethosszának meghatározására, más szóval megmondható-e ennek alapján, hogy mikor fog meghalni.

De a mostani tanulmány, amely a PLoS One folyóiratban jelent meg, azt állítja, hogy a telomer hosszának vizsgálata alig jobb a pénzfeldobásnál. Az aktuális életkor messze legjobb előrejelzője a halál időpontjának.

Egyszerűen jelezhető a halál időpontja?

Egyszerűen jelezhető a halál időpontja?

"A telomer hosszának szerepével kapcsolatos tudományos bizonyítékokat szenzációként tálalták, és bizonyos esetekben el is túlozta a média és azok a vállalatok, amelyek a kutatásokat kihasználva több terméket tudtak szállítani a piacra" - mondta Dana Glei, a tanulmány szerzője, a washingtoni Georgetown University népesedési és egészségtudományi központjának vezető kutatója.

A rákban szenvedő embereknek rövidebb telomerei vannak. Ezek a kromoszómák végén lévő "védőkupakok" védik meg a DNS-t a károsodástól. Részletek!

Noreen Goldman, a tanulmány társszerzője, a Princeton University demográfia professzora a következőt közölte: "Meglepett minket, hogy a mutatók zöme jobban teljesített, mint a telomer hosszának vizsgálata, beleértve az olyan mérőszámokat, amelyek az egészségi állapotot, a mozgási képességet, a kognitív (mentális) funkciókat, a dohányzást, a testmozgást, a gyulladásos állapot jelzéseit és a vese funkciót jellemezték."

Az eredmények szerint - állítják a tanulmány szerzői - nincs rá bizonyíték, hogy az orvosok tesztelhetnék a telomer hosszát az adott betegek hátralévő élethosszának megállapítása érdekében.

"Sokkal könnyebb és olcsóbb megkérdezni valakitől a korát, mint vért venni tőle, kivonni a DNS-ét, és megmérni telomer hosszát" - jelentette ki Glei. A vizsgálat eredményei fontosak a fogyasztók és a kutatók számára is.

"Az interneten ugyanis már árulnak "teszteld a saját telomer hosszodat" készleteket és étrend kiegészítőket, amelyek lehetővé teszik az embereknek, hogy fenntarthassák a telomerük hosszát. "Felhívjuk a figyelmet, hogy óvakodjanak a vevők" - figyelmeztetett Glei.

FORRÁS: Princeton University és nlm.nih.gov
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag