FIGYELMEZTETÉS

18

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek
az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V.
kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.

A szüzesség elvesztése

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A felnőtté válás legizgalmasabb része a nemi élet rejtelmeinek felfedezése. A felejthetetlen első alkalom, és amiről beszélni nem könnyű, de érdemes.

Bródy János: Mit tegyen egy kislány?

"... Ó én jó anyám, azt kérdi a lány, Megtegye vagy ne, amit a kedvese kíván, és számít rá nagyon, hogy dönt a válaszom, Hogy mit tegyen

Mondhatnám azt is, hogy jobb lesz, ha vár még, Hiszen nem tart sokáig egy szerelem. Mondhatnám azt is, hogy jobb, ha már holnap, Hiszen nem tart sokáig egy szerelem. ..."

Testi vonatkozások

A szűzhártyával kapcsolatos biológiai ismeretek szintje messze elmarad a szüzességről szóló erkölcsi és kulturális intelmek ismeretétől, ezért előfordul, hogy vannak, akik abban a tévhitben élnek, hogy a szűzhártya a hüvely mélyén van. A nemi élet lecsengésének a szinonimája a "kapuzárás", azonban a kezdete, a "kapunyitás": az első behatolás, amely átszakítja a szűzhártyát.
Anatómiailag a szűzhártya a hüvely bemeneti gyűrűjénél található, s egy részlegesen záródó, hártyaszerű képződmény. Ennek folytatása a szerelem csatornájának nevezett hüvely, ami egy 8-10 cm hosszú, vékony falú, izmos cső, más néven a vagina, amely a nők szexuális érdeklődését, izgalmát a hüvely nedvesedésével jelzi. A hüvely elülső és hátulsó fala egymással érintkezik, de közösüléskor és szüléskor szétválik. Igen nagy mértékű tágulásra képes, és a körülötte lévő izomrostok segítségével a mozgathatósága fejleszthető. Intim torna néven alakítottak ki olyan gyakorlatokat, melyekkel a hüvely izmai nagyon jól erősíthetők. Felső részén található a méhnyak, amely belóg a hüvelybe, előtte és mögötte vannak a hüvelyboltozatok.
A szűzhártya rendszerint nem takarja teljes mértékben a hüvelybejáratot, így a havi vérzés a szűzhártya résein, nyílásán keresztül távozik.
Sajnálatos módon a természet néha hibázik, és teljesen lezárja a hüvelybejáratot, aminek következtében az el nem távozó vér felgyűlik és ez fájdalmat, gyulladást, s a fertőzés miatt szélsőséges esetben halált is okozhat. Ez a rendellenesség nagyon ritka, orvosi beavatkozással helyrehozható.
Hangsúlyozom, hogy ez a jelenség annyira ritka, hogy 10-12 éves praxissal rendelkező orvos legfeljebb egyszer-kétszer találkozik ilyen esettel. Akkor kell rá figyelni, ha az ivarérett lány vérzése nem jelentkezik, de erős alhasi fájdalmat érez. Ilyenkor a dekompenzált vér és a hüvelyváladék kitölti a hüvelyt és a szűzhártya előre boltosul.
A szűzhártya anatómiailag legérdekesebb vonatkozása, hogy rengeteg formában variálódik.
Hymen Gallery
A szüzesség elvesztése nem jár feltétlenül fájdalomérzettel, sőt vérzéssel sem. Ilyen esetben sokan nem hiszik el, hogy szűzlánnyal kerültek kapcsolatba. Előfordulhat, hogy ezek a hiedelmek azokhoz a lányokhoz kapcsolódnak, akik kissé bohókás, ám ártatlan gyerekkorukban olyan dolgokat tettek, ami idő előtt elszakította a szűzhártyát. Ilyen lehet a lovaglás, jóga, spárga, és egyéb fizikai aktivitás.
A tampon is lehet tettes, azonban a tampon beillesztésekor, óvatosan felhelyezve, a szűzhártya rugalmassága miatt nem szakad el, bár eltávolításkor okozhat kellemetlenséget.
A szűzhártya szakadását gyakran csak egy jelentéktelen égető vagy szúró érzés kíséri. Sokszor a fájdalomtól való félelem okoz feszültséget, és az sem ritka, hogy az első behatolás után is kellemetlen érzések párosulnak a szerelmeskedéshez. Természetes dolog, hogy sok nőnél eltelik egy bizonyos idő, míg megtanulja saját testi adottságait, és elsajátítja, a közösülés örömét. Ha a párok több időt és figyelmet fordítanak a komfortérzés kialakítására, a test ellazítására, ez nagyban segíthet a kellemetlen érzés megszűnésében.

Beszélgetni tudni kell

Annak ellenére, hogy a nemiség fogalma kezd megszabadulni a prűdség béklyóitól, egy szexuális életet kezdő fiatalnak bőven vannak megrázó pillanatai. A biológiai érettség általában nagyon erős kíváncsisággal párosul, és ezt természetesen igen intenzív érzelmi ellentmondások kísérhetik. A nehézségeket még inkább fokozzák az esetleges kudarcélmények, vagy ezek sorozata.
Az érzelmi bonyodalmak egy része abban gyökerezik, hogy a gyerekek, mikor rácsodálkoznak saját nemiségükre, nem tudják eldönteni, hogy a saját maguknak okozott örömérzetet szabad-e megélniük. Az önkielégítés a fejlődésnek természetes velejárója. A saját test iránti érdeklődés, a nemi szervekkel való ismerkedés, az ilyen játék pici kortól mindenkinél előfordul. Az is normális dolog, hogy már kb. 6 éves kor körül a gyerekek megtapasztalják, hogy saját nemi szervük simogatása kellemes dolog. Ha a szülő ilyenkor ezt megtiltja, vagy büntetést helyez kilátásba, akkor lehet, hogy a gyerek abbahagyja az efféle örömök keresését, de a későbbi szégyenérzet, bűntudat csirái kialakulnak benne. Sok családban a testiség elsősorban tiltások közt alakul: nem járnak egymás előtt meztelenül, vigyáznak az intimitással a gyerek előtt - mindez meghatározója lehet a gyermek későbbi kapcsolati mintáinak, szexualitáshoz való viszonyulásának. Ezeknek a trivialitásoknak az a jelentősége, hogy a szexuális felvilágosítás nem a pubertás vagy felnőttkor kezdetén történik, amikor már beszélni is kellene róla, hanem kisgyerekkorban. Ilyenkor a gyerekek nagyon kifinomult szenzorokkal letapogatják a családtagok közti viszonyt, és ráéreznek a kényes kérdésekre, a tabu témákra, és akaratlanul megtanulnak viselkedési formákat, amiket esetleg felnőttkorban már úgy használnak, hogy eredetüket nem is ismerik. Ha nem volt téma a családban az intimitás, nem fognak tudni beszélni róla akkor sem, amikor már éppen aktuális lenne a gyereknek megtanulni az udvarlás, a hódítás és az örömszerzés tudományát.
A kamaszok a nemiség mítoszát, akkor is megélik, ha ehhez semmilyen betanult rítus, vagy más esemény nem kötődik. Az első együttlét mindenki számára beavatást jelent, ami jó esetben segíti a felnőttség felelősségének kialakítását. Habár sok emberben pont a nemi érés kelti a felnőttség érzetét, valójában sokan lelkileg mégsem felkészültek a közös örömök megszerzésére. A szexuális nevelés nem csak azért fontos, hogy jó szeretőkké váljanak a serdülők, de ami még fontosabb, hogy hogyan védjék ki a szexussal járó gyötrődéseket. Még csak nem is a nemi betegségeket és a korai terhességet értve ez alatt, hanem azoknak az attitűdöknek, viselkedéseknek az elsajátítását, amiben egy fiatal felnőtt kényelmesen felvállalhatja az érzéseit. A testiség és a szex azért is nehéz téma, mert nehéz róla beszélni, könnyebb azt mondani, hogy "azt csinálni kell, nem beszélni róla". Pedig nyíltan beszélni azért is érdemes, mert a szexuális élményekre vágyó fiatalok megtalálják a módját, hogy hogyan találják meg egymást, az azonban sokkal nagyobb problémát jelenhet számukra, hogy az érzéseikkel mit kezdjenek. Ha nincs tapasztalatuk - már pedig honnan lenne -, hogy a női férfi szerepekkel mit kell kezdeni ebben a korban, ez sokszor bizonytalanságban tarthatja őket.

Hol lehet a segítség?

Intézményesen sem dicsekedhetünk a szexuális kultúránk nagyon kifinomult szintjével, bár a fejlődés jelei tapasztalhatók.
Az iskolákban szerepel a szexuális felvilágosítás, de többnyire évente csak egy órában, és ez is elsősorban biológiai és higiénés felvilágosításokat tartalmaz. Fontos lenne ezek mellett a párkapcsolat nehézségeiről szóló beszélgetés is - akár kortárs segítők bevonásával. Nagyon nagy segítség lehet egy lánynak, ha felkereshet egy nőgyógyászt, akinek felteheti a szexualitással kapcsolatos kérdéseit, és akár megbeszélheti a fogamzásgátlás legmegfelelőbb módjait is. Sokszor az anyukák segítenek ebben, de sok szülő-gyerek kapcsolatban ez nem olyan magától értetődő, még akkor sem, ha bensőséges kapcsolatban élnek.
Ha a szexszel járó tudnivalók titokban voltak, kevesebb az esély, hogy a szexualitáshoz tartozó egymás iránti tisztelet a kapcsolat részévé válik. Születhetnek elhamarkodott házasságok, melyek sokszor a nagyon intenzív érzések félreértéséből adódnak, vagy csalódások, amelyek nagyon sokszor az önismeret mélyítésével elkerülhetők lennének.
Tanárok, a fiatal felnőttekkel kapcsolatban álló rokonok, ismerősök gyakran ki tudnak alakítani olyan bizalmi viszonyt, amiben a szexualitás nagy kérdései megbeszélhetők. Az ilyen kapcsolatokat, a szülők is tudják segíteni, főleg ha átérzik gyerekük nem kis gondjait. Ezelőtt húsz évvel 12-16 éves korban kezdődött a nemi érés, ami manapság előretolódott és 10 évesek között sem ritka már a pubertáskor kezdetét jelző testi jegyek kialakulása. Hivatalos felmérések nincsenek ilyen adatokról, de nőgyógyászok és tanárok egyértelműen nyilatkoznak erről. Ezek tények, és jobb, ha számolunk velük, mint ha elutasítjuk őket, hiszen felkészülve szembesülni valamivel, mindig jobb, mint pironkodva hallgatni róla.

forrás: Clifford Bishop: Szex, szerelem, szentség Helikon Kiadó és Magyar Könyvklub közös gondozásában Budapest 1997 Dr Hárdi István: Lelki élet, lelki bajok Medicina Kiadó Budapest 1982
Rita L. Atkinson, Richard C. Atkinson Edward E. Smith, Dary J. Bem Pszichológia Osiris Kiadó Budapest, 1995
Michael Cole, Sheila R.Cole Fejlődéslélektan Osiris Kiadó Budapest 1998
Helmut Leonhardt: DH atlasz Anatómia II. Springer kiadó Budapest 1996
Eric Berne: Szex a szerelemben Osiris Kiadó budapest 1997
Bácskai Júlia - Bóna János: Beszélgetések a szexről és más dolgokról Gondolat Kiadó 1981
www.healthystrokes.com/hymengallery.html

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32441

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag