bezár

FIGYELMEZTETÉS

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek
az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V.
kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.

Elmúltam 18 évesNem múltam el 18 éves

A fizikai munka kimeríti a spermiumokat

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

A fizikailag kimerítő munkahely, a magas vérnyomás és számos gyógyszer is hatással lehet egy férfi nemzőképességére - derítette ki egy amerikai kutatás. A szakemberek szerint ezek a tényezők mind rontják a spermiumok minőségét.

A National Institute of Health és a Stanford University kutatása az első, mely a munkahelyi környezet (elsősorban a fizikai igénybevétel), a férfiak egészsége és a spermiumok minősége közötti kapcsolattal foglalkozik. "Az amerikai párok 15 százalékánál nem sikerül a fogantatás a próbálkozás első évében, ebben pedig a férfiak nemzőképessége hatalmas szerepet játszik" - mondta Germaine Buck Louis, a kutatás vezető szerzője. A céljuk az volt, hogy feltérképezzék: a környezeti hatások, elsősorban a munkahelyi környezet, illetve az általános egészségi állapot milyen hatással lehet a férfiak termékenységére.
A spermiumok minőségét azok száma, alakja, mozgékonysága és egyéb tényezők határozzák meg. Minél jobb egy spermium minősége, annál valószínűbb, hogy képes lesz sikeresen megtermékenyíteni egy petesejtet.

A kutatásban közel 500 michigani és texasi pár vett részt, akiket egy éven keresztül követtek. A párok nem használtak semmilyen fogamzásgátló módszert. A kutatás kezdetén minden férfit kikérdeztek az egészségi állapotáról, az életmódjáról, a foglalkozásáról. Emellett az általuk leadott spermamintákat is elemezték. Végül 456, átlagosan 31,8 éves férfit vontak be a kutatásba, a nagy részük kaukázusi rasszba tartozott, felsőfokú diplomával rendelkezett, és 50 százalékuknak nem volt még gyermeke.

Ondó, spermium, magömlés - mit kell tudni róluk?

Úgy találták, hogy a kemény fizikai megterheléssel járó munka csökkentette a spermiumok számát, míg semmilyen más munkahelyi hatás nem volt befolyással a spermiumok minőségére, sem a hő, sem a zaj vagy éppen az ülőmunka. A krónikus betegségek közül egyedül a magas vérnyomás volt hatással a spermiumokra, méghozzá azok alakjára - a magas vérnyomással küzdő férfiak esetében több volt a szabálytalan spermium. Sem a cukorbetegség, sem pedig a magas koleszterinszint nem volt erre hatással.

"A gyermekvállalás egyre későbbre tolódik, ezért bizonyos betegségekre jobban oda kell figyelni. Korábban úgy gondoltuk, hogy ezeket el lehet választani a termékenységtől, azonban ez nem igaz" - mondta dr. Michael L. Eisenberg, a kutatás vezető szerzője, a Stanford University férfitermékenységgel foglalkozó központjának vezetője. - Azonban további kutatásokra van szükség annak megállapításához, hogy maga a hipertónia, vagy éppen a kezelésére alkalmazott terápiák befolyásolják negatívan a férfiak termékenységét.

A fizikai munka kimeríti a spermiumokat

A fizikai munka kimeríti a spermiumokatA kutatás során azt is kiderítették, hogy minél többféle gyógyszert szed egy férfi, annál nagyobb a rizikója az alacsony spermiumszámnak: azoknál a férfiaknál, akik semmilyen gyógyszert nem szedtek, ez 7 százalék volt, míg a két vagy többféle gyógyszert szedőknél ez az arány ennek nagyjából a duplája, 15 százalék.

- Szerencsére, ezeket a befolyásoló tényezőket viszonylag könnyen meg lehet változtatni! - tette hozzá dr. Buck Louis. A munkahelyváltással vagy éppen a gyógyszerszedés csökkentésével a spermiumok számán és minőségén is javítani lehet. Természetesen azonban további kutatásokra is szükség van, amelyek pontosíthatják az eredményeinket.

A kutatással összefüggő tanulmány a Fertility and Sterility című szaklapban jelent meg.
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag