FIGYELMEZTETÉS

18

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek
az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V.
kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.

A fizikai munka kimeríti a spermiumokat

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A fizikailag kimerítő munkahely, a magas vérnyomás és számos gyógyszer is hatással lehet egy férfi nemzőképességére - derítette ki egy amerikai kutatás. A szakemberek szerint ezek a tényezők mind rontják a spermiumok minőségét.

A National Institute of Health és a Stanford University kutatása az első, mely a munkahelyi környezet (elsősorban a fizikai igénybevétel), a férfiak egészsége és a spermiumok minősége közötti kapcsolattal foglalkozik. "Az amerikai párok 15 százalékánál nem sikerül a fogantatás a próbálkozás első évében, ebben pedig a férfiak nemzőképessége hatalmas szerepet játszik" - mondta Germaine Buck Louis, a kutatás vezető szerzője. A céljuk az volt, hogy feltérképezzék: a környezeti hatások, elsősorban a munkahelyi környezet, illetve az általános egészségi állapot milyen hatással lehet a férfiak termékenységére.
A spermiumok minőségét azok száma, alakja, mozgékonysága és egyéb tényezők határozzák meg. Minél jobb egy spermium minősége, annál valószínűbb, hogy képes lesz sikeresen megtermékenyíteni egy petesejtet.

A kutatásban közel 500 michigani és texasi pár vett részt, akiket egy éven keresztül követtek. A párok nem használtak semmilyen fogamzásgátló módszert. A kutatás kezdetén minden férfit kikérdeztek az egészségi állapotáról, az életmódjáról, a foglalkozásáról. Emellett az általuk leadott spermamintákat is elemezték. Végül 456, átlagosan 31,8 éves férfit vontak be a kutatásba, a nagy részük kaukázusi rasszba tartozott, felsőfokú diplomával rendelkezett, és 50 százalékuknak nem volt még gyermeke.

Ondó, spermium, magömlés - mit kell tudni róluk?

Úgy találták, hogy a kemény fizikai megterheléssel járó munka csökkentette a spermiumok számát, míg semmilyen más munkahelyi hatás nem volt befolyással a spermiumok minőségére, sem a hő, sem a zaj vagy éppen az ülőmunka. A krónikus betegségek közül egyedül a magas vérnyomás volt hatással a spermiumokra, méghozzá azok alakjára - a magas vérnyomással küzdő férfiak esetében több volt a szabálytalan spermium. Sem a cukorbetegség, sem pedig a magas koleszterinszint nem volt erre hatással.

"A gyermekvállalás egyre későbbre tolódik, ezért bizonyos betegségekre jobban oda kell figyelni. Korábban úgy gondoltuk, hogy ezeket el lehet választani a termékenységtől, azonban ez nem igaz" - mondta dr. Michael L. Eisenberg, a kutatás vezető szerzője, a Stanford University férfitermékenységgel foglalkozó központjának vezetője. - Azonban további kutatásokra van szükség annak megállapításához, hogy maga a hipertónia, vagy éppen a kezelésére alkalmazott terápiák befolyásolják negatívan a férfiak termékenységét.

A fizikai munka kimeríti a spermiumokat

A fizikai munka kimeríti a spermiumokatA kutatás során azt is kiderítették, hogy minél többféle gyógyszert szed egy férfi, annál nagyobb a rizikója az alacsony spermiumszámnak: azoknál a férfiaknál, akik semmilyen gyógyszert nem szedtek, ez 7 százalék volt, míg a két vagy többféle gyógyszert szedőknél ez az arány ennek nagyjából a duplája, 15 százalék.

- Szerencsére, ezeket a befolyásoló tényezőket viszonylag könnyen meg lehet változtatni! - tette hozzá dr. Buck Louis. A munkahelyváltással vagy éppen a gyógyszerszedés csökkentésével a spermiumok számán és minőségén is javítani lehet. Természetesen azonban további kutatásokra is szükség van, amelyek pontosíthatják az eredményeinket.

A kutatással összefüggő tanulmány a Fertility and Sterility című szaklapban jelent meg.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32724

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +21 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban szerdán délelőtt keleten pár órára kisüthet a nap, másutt az erősen felhős égből eső, zápor alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag