Hipermodern helyen gyógyulnak a rákbetegek

Kövessen minket!

Egy új osztrák ionterápiás centrum 2016 végétől kezdve kezeli a rákbetegeket. Egész Európában mindössze négy ilyen létesítmény található. Az osztrák MedAustron Centrum nincs messze a magyar határtól - autóval Sopronból körülbelül félóra alatt Bécsújhelyre érhetünk. A MedAustront a CERN-nel, a Svájcban lévő Európai Nukleáris Kutatási Szervezettel együttműködve fejlesztették.

A létesítmény szíve egy kör alakú részecskegyorsító, amely proton- és szénionsugarat hoz létre.  Az ionterápia egy kímélő formája a sugárkezelésnek, amelyet elsősorban olyan tumorok esetében alkalmaznak, amelyek sugárzásra érzékeny szervek közelében helyezkednek el. A tipikus indikációk (azaz olyan esetek, amikor ilyen kezelés javallott): agytumorok, koponyaalapi tumorok, a gerincvelő mentén előforduló daganatok és a medencetájéki daganatok. A MedAustron jelenleg protonterápiát folytat, 2020-tól Bécsújhelyen a szénionok segítségével is küzdeni fognak a rák ellen. 

A MedAustront a HáziPatika.com kérdezte a jelenlegi kezeléseikről és jövőbeni terveikről.

HáziPatika.com: Hány páciens érkezik évente Bécsújhelyre, a MedAustronhoz? Milyen országokból érkeznek a betegek?

MedAustron: A betegek kezelésének 2016. decemberi megkezdése óta eddig 70 pácienst kezeltek a MedAustronban. Júliustól már egy második kezelési helyiség is rendelkezésre áll. Amikor a "teljes üzem" megkezdődik, egy harmadik helyiséget is berendezünk. 2018-ban akár 250 beteget is kezelhetünk, akik Ausztriából, Európából, illetve az egész világból érkeznek. 

HáziPatika.com: Menyibe került az egész projekt? A MedAustron állami vagy magánintézmény?

MedAustron: A Zentrum MedAustron az Osztrák Köztársaság, Alsó-Ausztria Tartomány és Bécsújhely városa pénzügyi támogatásával jöhetett létre. Az EBG MedAustron GmbH Alsó-Ausztria (Niederösterreich) tartomány közvetett tulajdonában van, és a tartomány üzemelteti a létesítményt, amelyre 200 millió eurót költöttek.

rákgyógyítás, MedAustron, ionterápia
Az ausztriai centrumba a világ számos pontjáról érkeznek betegek (fotó: Kästenbauer/Ettl)

HáziPatika.com: Milyen a gyógyulási arány - ha nem is a frissen létesített MEdAustronban -, a hasonló ionterápiás intézményekben?

MedAustron: A rákbetegségeknél a kiújulás lehetőségét sajnos sosem lehet teljesen kizárni. Ezért az orvostudomány nem gyógyulásról beszél, hanem tumorkontrollról. Az ionterápia sem "csodaszer" a rák ellen. Mégis a kezelési sikerek azt mutatják egyes ráktípusoknál, ahol a túlélési esélyek mindeddig nagyon alacsonyak voltak, hogy lényegesen magasabb sikerarány érhető el.

HáziPatika.com: Mi a hatásmechanizmusa az Önök kezelésének? Miért jó egy betegnek, ha ilyen terápiához jut hozzá?

MedAustron: Általánosságban elmondható, hogy a hagyományos (fotonokkal végzett) sugárkezeléshez képest az ionterápia kisebb dózisterhelést jelent a tumort körülvevő normál szöveteknek, illetve az érintett, kockázatnak kitett szerveknek. A kisebb ionterápiás dózis alkalmazása csökkenti a mellékhatások előfordulását és azok súlyosságát is mérsékli. Ez a betegek életminőségét és jóllétét is döntő mértékben befolyásolja.  

HáziPatika.com: Kapcsolatban állnak magyar privát vagy állami egészségügyi intézményekkel és betegbiztosítókkal?

MedAustron: Már kezeltünk magyar betegeket, és vannak kapcsolataink magyarországi intézményekkel is. Az ügyintézés minden esetben gyorsan és problémamentesen történt.


HáziPatika.com: Hogyan juthat el Önökhöz egy magyar beteg? Hogyan kezelteti magát, milyen adminisztrációt, ügyintézést igényel mindez?

MedAustron: Alapvetően többféle lehetőség létezik a velünk való kapcsolatfelvételre. A kezelőorvosok, de maguk a betegek is kapcsolatba léphetnek az intézménnyel. A weboldalunkon van egy "Consultation Portal", ahol a leleteiket elküldhetik, de telefonon vagy e-mailben is jelentkezhetnek. Ha szakorvosaink pozitívan értékelik a leleteket - tehát az ionterápia indikációi fennállnak - a beteget meghívjuk az első megbeszélésre.

HáziPatika.com: Mik a tervek, az új szénion-terápia tényleg 2018-tól fog üzemelni?

MedAustron: Jelenleg két kezelési helyiség üzemel, ezek vízszintes protonsugár-kibocsátásra alkalmasak. 2018 áprilisától a vertikális, azaz függőleges sugárirányítású kezelések is elérhetőek lesznek. A következő években pedig folytatjuk a centrum előreütemezett kiépítését, melynek végeredményeként elérjük a "teljes üzemet". Így a terveink szerint három kezelőhelyiség lesz, és ebben a három helyiségben mind a protonok, mind a szénionok rendelkezésre állnak majd. Az első szénionos betegkezelések várhatóan 2019-ben kezdődhetnek el.  

Életmódváltók

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban hétfon délelőtt keleten több órára kisüt a nap, nyugaton megnövekszik a felhőzet és kisebb havazás lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag