Társfüggőség tünetei és kezelése

Legútóbb frissült: 2015.07.03 10:45

Szabó Emese

 Szabó Emese

 

Faludi Viktória tanácsadó szakpszichológus, krízisterapeuta

 Faludi Viktória tanácsadó szakpszichológus, krízisterapeuta

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi a társfüggőség?

A társfüggőség nem külön pszichés betegség, ezt a megfogalmazást csak a laikusok használják. Maga a jelenség pszichológiai értelemben kísérő tünete valamilyen mentális zavarnak: semmi mást nem jelent, mint dependenciát, tehát egyfajta függőségi viszonyt, kapcsolódási problémát. A kifejezést gyakran arra is használják, hogy valaki számára a magány elfogadhatatlan. Ilyen esetben az érintetteknek mindig együtt kell lenniük valakivel annak érdekében, hogy ne érezzék magukat egyedül, ne szembesüljenek önmagukkal.

A társfüggőség előfordulása

Az előfordulási gyakoriságok nem ismertek, de tapasztalati alapon ki lehet jelenteni, hogy a nők veszélyeztetettebbek. Ennek hátterében valószínűleg régi, férfiaknak alárendelt szerepükből áll.

A társfüggőség diagnózisa

A diagnózis felállítása a páciensek elbeszélése alapján történik, ezek alapján lehet felállítani a tünet mögött álló pszichés betegség diagnózisát.

A társfüggőség okai és tünetei

A társfüggőség hétköznapi fogalom, pszichológiai szempontból nézve általában valamilyen személyiségzavar áll mögött. Ez lehet például a dependens személyiségzavar: ez olyan függő személyiséget jelent, aki alárendelt viszonyban bármit megtesz azért, hogy kapcsolódhasson az adott partnerhez. Ezek a páciensek a saját szükségleteiket mindig alárendelik a másik félnek.

A társfüggők általában azzal keresik fel a pszichológusokat, hogy egyik rossz kapcsolatból a másikba lépnek át, kilépni, szakítani viszont nem tudnak, nem bírnak egyedül maradni. Ez az egyik legjellemzőbb tünet.

A társfüggők egyik rossz kapcsolatból a másikba lépnek

A társfüggők egyik rossz kapcsolatból a másikba lépnek


Állhat a háttérben szorongás is, ami gyakran onnan eredeztethető, hogy a csecsemő anyához való kötődése sérült. Ezzel szintén magyarázható az, ha valaki saját szükségleteit képtelen saját megküzdéssel kiegyenlíteni, csakis "szimbiózisban" képes létezni.

A társfüggőség kezelése

A kezelés minden esetben pszichoterápia, kognitív viselkedésterápia, gyógyszerek nem jöhetnek szóba. Ezek egyedül akkor használhatók, ha a háttérben elviselhetetlen, más módon kezelhetetlen szorongás áll. Ilyen esetben szorongásoldókra is szükség lehet.

Mivel ilyen esetekben általában személyiségzavarról, személyiségtorzulásról van szó, a terápia mindenképpen több hónapig, gyakran több évig is eltart. Még a sématerápia alkalmazása is éveket vehet igénybe. Utóbbi annak megtanulása, hogyan lehet a rossz sémákat, a rossz viselkedésformákat átformálni, megfelelővé tenni.

A társfüggőség gyógyulási esélyei

Ha a terápia sikeres, az érintett pedig megtanul egy új sémát, akkor a visszaesés esélye kicsi, az érintett ha nem is gyógyult, de tünetmentes lesz. Ennek híján a visszaesésnek nagy az esélye.

A társfüggőség megelőzése

A megelőzést a jó szülői kapcsolat, a szeretet, az önállóságra való nevelés, a gyerek önbizalmának erősítése segíti, mellette pedig fontos a mentális egészség fenntartása is.

A társfüggőség szövődményei

Annak, hogy valaki egy kapcsolatban boldogtalan, és csupán a függőség miatt nem lép ki belőle, számtalan mentális következménye lehet. Lehet ez hangulatzavar, durvább szorongásos kórkép és személyiségzavar. Emellett a pszichés betegségek pszichoszomatikusan testi tüneteket is okozhatnak.

Hasznos tudnivalók

Mivel az érintettek önbizalma nagyon gyenge, maguk csak elvétve ismerik föl a problémát . Emiatt a családnak és a barátoknak komoly szerepük lehetnek abban, hogy fölhívják rá a figyelmet, szakemberhez irányítsák az érintettet.

A cikk elkészítéshez nyújtott segítséget köszönjük Faludi Viktória tanácsadó szakpszichológusnak.

Kategória: Pszichiátriai betegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Társfüggőség kezelésére! További kérdésem van Társfüggőség témában
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Kérdése van? Orvosaink válaszolnak!

Gyetvai Viktóriamentálhigiénés szakember, transzperszonális terapeuta, meddőség-tanácsadó


Kérdezek tőle

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+18, +26 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Tiszántúlon a vékonyabb felhőzet mellett némi napsütésre is számíthatunk, másutt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag