Pellagra tünetei és kezelése

Szabó Emese

 Szabó Emese

 

dr. Kádár János belgyógyász-immunológus

 dr. Kádár János belgyógyász-immunológus

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi a pellagra?

A pellagra egyfajta B-vitamin-hiány, konkrétan a niacin (B3-vitamin) hiánya okozza. Maga a probléma a kizárólag kukoricára épülő, egyoldalú táplálkozáshoz és étrendhez köthető. Mert bár a kukoricában van niacin, az nem szívódik fel belőle az emberi szervezetbe. Amikor viszont a kukoricát a tartósítás miatt savas lébe áztatják, a niacin, mint vízben oldható anyag, oldatba kerül, és így már felhasználhatóvá válik.

A pellagrát régen a kukoricához kötötték

A pellagrát régen a kukoricához kötötték


Emiatt ez a betegség régebben is csak azon területeken fordult elő, ahol a kukoricát és kukoricalisztet külön kezelés nélkül, kizárólagos táplálékként - például éhínséggel sújtott területeken - fogyasztották.

A pellagra előfordulása

Ez a betegség jószerivel már megszűnt. Tüneteit először 1700-as évek elején írták le, a probléma előfordulása pedig a későbbi évszázadokban is gyakori volt minden olyan területen, ahol az egyik fő és szinte kizárólagos táplálékot a kukorica jelentette. A hiánybetegség manapság már leginkább csak Indiát és a dél-afrikai országokat sújtja.

Európában és a tengerentúlon ilyen betegség gyakorlatilag már egyáltalán nem létezik, méghozzá azért, mert a táplálkozási szokások teljesen átalakultak, és szó szerint kizárt, hogy valaki ne jusson elég niacinhoz. Ha kronológiailag nézzük, akkor elmondhatjuk, a probléma a mi térségünkben a 18. században jelentkezett utoljára és, és bár a Pallas Lexikon még a 20. század elején is emlegeti ezt a betegséget, akkor már nem volt jelen Európában ez a hiányállapot.

A pellagra okai

A betegség konkrét oka a niacin, azaz a B3-vitamin hiánya. Ez a vitamin vízoldékony, így a vizelettel távozik, emiatt pedig napi szinten pótolni kell. Emiatt van az, hogy aki kizárólag feldolgozatlan kukoricára épülő táplálékot fogyaszt, nem jut folyamatosan niacin utánpótláshoz.

A kiváltó ok felfedezésében segített az is, hogy a Mexikóban a pellagra nem volt jellemző, pedig a kukoricát széles körben fogyasztották az országban. Viszont Mexikóban a szemeket a szokásostól eltérő módon dolgozták fel, lime-os vízzel finomították, így a niacin már elérhetővé, "biológiailag hozzáférhetővé" vált az emésztés számára.

A pellagra tünetei

Speciális tünetegyüttesről van szó, ugyanis e hiányállapot miatt a bőr fényérzékeny lesz és pirosassá, durvává, burjánzóvá és sérülékennyé válik, sötétebb foltok jelennek meg rajta. Emellett pedig a nyálkahártya és a bélnyálkahártya is érintett lehet, leválhat, ez utóbbi leválása pedig hasmenést okozhat. Ezenkívül ez a hiánybetegség idegrendszeri tünetekkel is járhat. Az orvosoknak egyébként úgy tanítják ezt a ma már inkább történeti érdekességnek számító betegséget, hogy tüneteit három d-betűs szóval le lehet írni: ez a diarrhea (nyálkahártyatünet), a demencia (idegrendszeri tünet) és a dermatitis (a bőr gyulladékonysága, napfényre való érzékenysége).

A pallegra diagnózisa

E betegség diagnózisa a tünetek alapján és a táplálkozás ismeretében történhet.

A pallegra kezelése

Régen, amikor e betegség még előfordult, eleve nem tudták, mi az oka. Emiatt kezelését még az 1900-as évek elején sem tudták másképp megoldani, mint úgy, hogy azt javasolták, a beteget vigyék el lakóhelyéről, és adjanak neki "erősítő szereket". Mivel a lakhelyről való kimozdulás nagy eséllyel étrendváltozással járt, a probléma magától is rendeződhetett. Később, amikor már tudták a betegség kiváltó okát, a probléma kezelése megfelelő étrenddel, nem kizárólag kukoricára épülő vegyes táplálkozással megoldhatóvá vált.

A pallegra megelőzése

A betegség gyakorlatilag csak akkor alakulhat ki, ha valaki kizárólag feldolgozatlan kukoricára épülő étrenden él. Emiatt vegyes táplálkozás esetén egészen biztosan nem kell számolni a probléma megjelenésével. Niacinból egyébként a javasolt napi beviteli mennyiség 16 milligramm férfiak, míg 14 milligramm nők esetében.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Kádár János belgyógyász és immunológus szakorvosnak.

Szövődmények

Ugyan nem a pellagra szövődménye, de e betegséghez gyakran fehérje alultápláltság is társul. Ennek oka, hogy a kukoricában nagyon kevés triptofán van, ami egy esszenciális aminosav, így hiánya végzetes lehet. Emiatt a pellagra régen azért is végződhetett halállal, mert a kizárólag feldolgozatlan kukoricából álló étrendből a niacin mellett a triptofán is hiányzott, emiatt pedig sérült a fehérjefelvétel, és így fehérje alultápláltság alakult ki. Ha pedig a pellagra halálhoz vezetett, akkor ahhoz ez az aminosavhiány is hozzájárult.

Kategória: Táplálkozási betegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Pellagra kezelésére! További kérdésem van Pellagra témában
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+18, +26 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Tiszántúlon a vékonyabb felhőzet mellett némi napsütésre is számíthatunk, másutt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag