A grillezés is lehet káros az egészségünkre

Tartsuk be az alábbi szabályokat!
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Ízek és Érzések

grillezés, akrilamid, olajban sütés, égett húsok

A nyár a kerti sütés-főzések, grillezések, bográcsos ételek időszaka. Egy finom étel azonban nem csak a friss alapanyagoktól, hanem a megfelelő elkészítési módtól is függ. Hogy mennyire, cikkünkből megtudhatják.

A kiegyensúlyozott táplálkozásban a változatos és friss alapanyagoknak rendkívül fontos szerepe van. Ám az ételek nem csupán az alapanyagok sokféleségétől lehetnek ízletesek és egészségesek, hanem a különböző elkészítési módoktól is. Minél többféleképpen készítjük el ételeinket, a kiegyensúlyozott étkezésnek annál inkább eleget teszünk. Ismerjük meg kicsit közelebbről a különböző konyhatechnológiákat és azok hatását az ételek ízére, állagára.

Ne égessük el a húst grillezéskor!

A sütés az egyik legrégebbi módja az ételek elkészítésének. A sült ételek ízletesek, ropogósak, de elrontani is könnyen lehet, ha túlsütjük vagy szénné égetjük, ami grillezés esetén gyakran megesik. Ám ez nem csak az étel élvezeti értékét csökkenteni, de egészségünkre is káros hatással lehet. A húsfélék túlsütése - ideértve a marha, a sertés, a szárnyasok, és a halak húsát- ugyanis néhány olyan potenciálisan ártalmas anyag képződéséhez vezethet, mint az N-nitrózó vegyületek és a heterociklusos aminok, röviden HCA-k, amelyek DNS károsodáshoz és rákos megbetegedések kialakulásához vezethetnek. Ennek elkerülése érdekében érdemes az alábbiakra nagyobb figyelmet fordítani:

  • húshőmérő használatával nem csak a hús sütési állapotáról bizonyosodhatunk meg könnyedén, de a sütési időt is csökkenteni tudjuk. Szakemberek szerint szárnyashús, hal, húspogácsa, scsevapcsicsa vagy kolbászfélék sütésekor a hús közepének legalább két percig, minimum 70°C-osnak kellene lennie a hőforrásról való levétele előtt. Ha ezt betartjuk, biztosan nem égetjük el ételeinket.
  • kutatások szerint a húsok, halak pácolása - sörben, vörösborban, szójaszószban, olívaolajban, joghurtban stb. - segítheti a veszélyes vegyületek elleni védekezést.
  • ha mindezek ellenére mégis megégne a hús, távolítsuk el róla az elszenesedett, megfeketedett részeket, és kerüljük az égett-zsíros húsrészek felhasználásával készült mártásokat, önteteket is.
  • figyeljünk a magas keményítőtartalmú ételekre is, így például a kenyérfélékre vagy a burgonyára is, magas hőfokon való elkészítésük ugyanis az akrilamid vegyület kialakulásához vezet, mely szintén ártalmas egészségünkre.


Sütéshez csakis tiszta olajat használjunk!

A grillezés mellett a tárcsában, bő zsiradékban való sütés is rendkívül népszerű ételkészítési forma nyáron. Ebben az esetben a túlsütés mellett figyeljünk a sütéshez használt olajra is, ami mindig friss, és ne többször használt legyen. A sokszor használt olajban való sütés ugyanis nemcsak az ételek ízét befolyásolja, de a policiklusos aromás szénhidrogéneknek (PAH-ek) nevezett vegyületek keletkezését is eredményezi, mely szintén ártalmas egészségünkre. A friss olaj használata nemcsak az ízeket javítja, de sokkal egészségesebb is. PAH vegyületek egyéb hőközlő műveletek során is keletkezhetnek, melyekben a magas hőmérséklet és a zsírok/olajok összetalálkoznak. Amikor a húsnedvek és a zsír az étel készítésére szolgáló forró felületre csöpögnek, lángok és füst csaphat föl, ami lehetővé teszi ezen vegyületeknek a hús felületén való megtapadását. Ezért sütés előtt vágjuk le a zsíros részeket a húsról, és sütés közben kerüljük a nagy lángot, füstöt is.

A fenti egyszerű tanácsok betartásával az ételkészítés szórakoztató és biztonságos, az ételek pedig ízletesek és egészségesek lehetnek.

Forrás: Európai Élelmiszer Információs Bizottság

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag