A leheletünk is elárulja a stresszt

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Amikor stressz ér bennünket, időnként azt javasolják, hogy vegyünk mély lélegzetet, és lazuljunk el. A kutatók most azt állítják, hogy a leheletünkből egy szép napon azt is ki lehet majd mutatni, pontosan mennyire vagyunk stresszes állapotban.

Hat olyan biológiai jelzőanyag (biomarker) van a leheletünkben, amelyek megváltoznak, amikor a stressz magas szintjének vagyunk kitéve - derül ki a Journal of Breath Research szaklap legújabb számában megjelent kutatásból. "Ha objektív, nem invazív módon tudjuk mérni a stressz szintjét, azzal segíthetjük a betegeket és az olyan sérülékeny embereket, akik számára nehézséget jelent stressz-válaszuk megosztása ápolóikkal (például az Alzheimer-kóros betegek)" - magyarázta a tanulmány egyik szerzője, Paul Thomas, a Loughborough Egyetem kutatója.

A kísérlet során 22 fiatal felnőttet tettek ki stresszes helyzetnek (nehéz matematikai feladat), majd ugyanezek az alanyok nyugodt komolyzenét hallgattak kényelmes körülmények között. A kísérlet fázisai előtt és után a kutatók megmérték az alanyok vérnyomását és pulzusszámát, valamint gázkromatográfia-tömegspektrometriával elemezték a leheletükben lévő kémiai anyagokat. A leheletvizsgálat azt mutatta, hogy két vegyület, az indol és a 2-metil-pentadekán szintje jelentősen megemelkedett a stresszes helyzetet követően. Ezen kívül további négy vegyületről azt mutatták ki, hogy a stresszes esemény után kisebb mennyiségben fordult elő a leheletben.Számos korábbi kutatás mutatta ki, hogy leheletvizsgálattal kimutathatók bizonyos betegségek. A Vermonti Egyetem a Journal of Breath Research szaklapban közzétett tanulmányából például az derült ki, hogy a teszt segítségével pontosan diagnosztizálhatók az olyan bakteriális fertőzések, mint például a Staphilococcus fertőzések. A Georgia Műszaki Egyetem 2012 júniusában közzétett eredménye pedig azt mutatta, hogy egy olcsó, nem invazív leheletvizsgáló rendszerrel hatékonyan szűrhető az emlőrák és a tüdőrák.

Sőt, még a kutyák is szerephez juthatnak az ilyen típusú diagnosztizálásban: 2011-ben a Gut szaklapban megjelent egyik tanulmányból az derült ki, hogy a kutyákat ki lehet képezni arra, hogy már a korai stádiumában kiszagolják az emberi leheletből vagy székletből a béldaganatok jelenlétét.

A stressz leheletvizsgálatát végző kutatók azonban hangsúlyozták, hogy mivel kutatásuk meglehetősen szűk körű volt, a módszer pontosságát nagyobb szabású, változatosabb alanyokkal végzett kutatásokkal is alá kell támasztani.
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag