Milyen hatással van a Facebook az önbecsülésünkre?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az ausztráliai Queensland Egyetem Pszichológiai Iskolájának kutatói annak jártak utána, miként hat a Facebook az önbecsülésünkre és a valahova tartozásunk érzésére.

A különféle közösségi oldalaknak egyértelműen nagy befolyása van arra, miként alakulnak a modern világ baráti kapcsolatai. Mivel mindenki folyamatosan megosztja a többiekkel, hogy éppen hol van, mit csinál, mire gondol és mit érez, az embernek állandóan az az érzése, hogy kapcsolatban van másokkal, tartozik valahová, nincs egyedül.
Ugyanakkor ennek a kapcsolattartási módnak megvan a veszélye is, hiszen lehetőséget ad arra, hogy valakit kiközösítsenek, esetleg virtuálisan zaklassanak és lejárassanak. Számos tanulmány készült már a fenti kérdéskörrel kapcsolatban, ezek egy része inkább a közösségi oldalak pozitív, míg más része inkább a negatív oldalát emelte ki, a legutóbbi vizsgálat azonban azt a kérdést járta körül, vajon mások profiljának nézegetése, vagyis a passzív részvétel, illetve a közösségi oldalakon történő kiközösítés milyen befolyással van egy egyén önbecsülésére és a csoporthoz tartozás érzésére.

Milyen hatással van a Facebook a valahova tartozás érzésére? (Fotó: Europress)

Milyen hatással van
a Facebook a valahova tartozás érzésére?
(Fotó: Europress)

Az első vizsgálat során olyan Facebook-felhasználókat követtek nyomon, akik rendszeresen posztoltak a közösségi oldalon, majd random módon két csoportra osztották őket. Az egyik csoportot arra kérték, hogy két napon át posztoljanak továbbra is olyan rendszerességgel, ahogy azt eddig tették, a másik csoportnak viszont két napon át nem engedték meg, hogy bármit is posztoljanak, ám mindkét csoport tagjai felmehettek az oldalra és elolvashatták a mások által feltett információkat.

Az eredmények azt mutatták, hogy utóbbiak kevésbé érezték magukat úgy, hogy tartoznának valahová, ugyanakkor a továbbra is posztolók sem voltak teljesen elégedettek, mivel kevesebb visszajelzést kaptak a megnyilvánulásaikra, mint amihez korábban hozzá voltak szokva.

A második vizsgálatra laboratóriumi körülmények között került sor, ahol a kutatók által felállított Facebook felhasználó névhez kellett egy állapot frissítést írniuk az alanyoknak, ám a kísérletet úgy befolyásolták, hogy csupán a csapat fele kapott bármilyen reakciót is a posztolt üzenetéhez. A kísérlet kimutatta, hogy azok a résztvevők, akikhez semmilyen visszacsatolás nem érkezett, rosszabbul értékelték önmagukat, kevésbé érezték magukat valahová tartozónak, mint azok, akikhez érkeztek reakciók. Ugyanakkor, mivel a körülmények mesterségesen voltak felállítva, nem lehet tudni, vajon ugyanez az eredmény született volna akkor is, ha saját Facebook profiljukon történt volna mindez.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban kedden délelőtt a Dunántúlon, illetve keleten több helyen megnövekszik a gomolyfelhőzet, máshol jellemzően derült idő várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag