Horkolás, légzéskimaradás: a nőkre nagyobb veszély leselkedik!

Az obstruktív alvási apnoéban szenvedő nők agyát több károsodás éri, mint a férfiakét, derült ki egy új kutatásból.

Az obstruktív alvási apnoé miatt alvás közben többször is megakadhat a légvétel. Ha nem kezelik megfelelően, komoly következményei lehetnek, mint például magas vérnyomás, agyvérzés, szívelégtelenség, cukorbetegség és depresszió. Körülbelül 10 évvel ezelőtt a Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatócsoportja kimutatta, hogy a betegségben szenvedő férfiak agysejtjei károsodnak. Az újabb kísérletben 80 személy vett részt. Ugyanez a csapat összehasonlította a beteg és egészséges férfiak és nők agyát.
"Meglehetősen sokan foglalkoztak már az alvási apnoéval és annak egészségre gyakorolt hatásával, de jellemzően csak férfiakat, illetve vegyes csoportokat vizsgáltak. Tudjuk azonban, hogy ez a kór a nőket egészen máshogy érinti" - mondta el a kutatás vezetője, Paul Macey, az UCLA Ápolástani Kar informatikus docense. "Ez a kutatás fényt derített arra, hogy a nőknél súlyosabb az alvási apnoé, mint a férfiaknál, és hogy náluk fokozottabb az agykárosodás mértéke is."A nőknél a döntéshozásért és a kedélyszabályozásért felelős agyi terüeltek érintettek leginkább. Körükben több a depressziós és szorongási tüneteket mutató beteg. Erről számolt be a Sleep decemberi száma. “Ez arra utal, hogy az orvosoknak jobban oda kell figyelniük a női betegekre, mert problémásabbak lehetnek, és korábban igényelhetik a terápiás beavatkozásokat, mint a férfiak" - mondta Macey. "Következő lépésben behatóbban kell tanulmányozni az agyban bekövetkező változásokat, hogy megtudják, a kezelés segít-e ezen bármennyit is. Még nem tudjuk, hogy az alvási apnoé okozza az agykárosodást, vagy éppen fordítva, esetleg a társbetegségek szövődménye az agyelváltozás, és abból fejlődik ki a légzési nehezítettség."

Gerinctorna

További cikkek
Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+4, +15 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a ködök főleg északon, északkeleten tartósan megmaradnak, másutt fokozatosan kisüt a nap, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag