A legdurvább műhibák: hány forint egy élet?

Kártérítéssel végződő ügyek
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

kórházi baleset, műhibaper, per

Elhalt magzatnak tekintett élő kisbaba, mandulaműtétben elhunyt kislány, összecserélt injekciók, elnézett gyógyszerezés, sebfertőződés miatt félbetört focistakarrier - csak néhány példa az utóbbi évek műhibaperei közül.

Egyre gyakoribbak a kártérítéssel végződő ügyek, azonban az orvosokat gyakorlatilag soha nem sújtják elzárással vagy eltiltással. A szakemberek véleménye megoszlik: van, aki szerint nagyon is el kellene tiltani a hibázót, mások szerint azonban akkor kiürülne az orvos szakma - írja az Index.

  • Egy kétéves gyereknek branült szerettek volna beültetni a lábába, ami rosszul sikerült, a lába üszkös lett, majd amputálni kellett.
  • Egy négyéves kislány mandulaműtéten esett át, ami közben visszaejtettek a torkába egy manduladarabot, kómába esett, és meghalt.
  • Ikergyerekek születése közben az első baba feje már látszott, de a másik baba elakadt, ezért az orvosok császármetszésről döntöttek. A félig kibújt babát visszahúzták a szülőcsatornából az anya hasába, de az eljárás miatt a kisbaba meghalt.
Legutóbbi ügyeit sorolja Ábrahám László, műhibaperekre szakosodott ügyvéd, de adatvédelmi és személyiségi jogokra hivatkozva az ügyekben több részletet nem árult el a lap megkeresésére. Azt azonban nem titkolta, hogy egy műhibaper olykor nagyon összetett és hosszadalmas folyamat.

Gyakoriak a műhibaperek (Fotó: Europress)

Gyakoriak a műhibaperek (Fotó: Europress)


A legtöbb műhibaper a szülészet-nőgyógyászat területén van. A szülészet-nőgyógyászat területén legtöbbször azért indul műhibaper, mert későn vagy egyáltalán nem végeznek a szülés során császármetszést, aminek visszafordíthatatlan következményei lehetnek. Per lehet a nem megfelelő diagnózisból is, akár terhességnél, akár más betegségeknél. Terhességnél ilyen mulasztásnak számít, ha nem veszik időben észre, hogy a gyerek Down-kóros, végtaghiányos vagy nyitott gerincű.

Mekkora a megítélt összeg?

A peren kívüli megegyezéseknél nem ritkák az 5-20 millió forint körüli összegek (a 20 millió már nagyon magasnak számít), a pontos összeg függ a műhiba súlyosságától, a felperesek számától, a per hosszától, és hogy pontosan milyen vagyoni és nem vagyoni kártérítéseket kérnek. Amikor eljut egy per az ítéletig, nagyobb összegekről is szó lehet: Magyarországon körülbelül tíz 100 millió körüli ítélet volt, a 30-40 milliós ítélet már nem ritka, de ezek jellemzően több felperes között oszlanak meg, fejenként 20-25 milliós kártérítés már jónak számít.

Az orvosok elzárása vagy eltiltása nagyon ritka, 2003 óta csak két orvost tudtak felidézni, akik börtönbe kerültek műhiba miatt. Két nőgyógyászról van szó, egyiküket 2003-ban, másikukat 2013-ban ítélték letöltendő börtönre. A tavalyi eset középpontjában egy szentesi orvos állt, akit három évre ítéltek, mivel átfúrta egy nő méhfalát, majd úgy tett, mintha semmi sem történt volna, és abban bízott, hogy nem lesz baja a betegnek. A nő meghalt.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag