Nem vesszük észre magunkon a rák tüneteit

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Tudjuk, hogy a rák az egyik leggyakoribb halálok. Mégis ha a betegség valamely tünetét tapasztaljuk magunkon, hajlamosak vagyunk elhessegetni a gondolatot, hogy mi is lehetünk érintettek.

2012-ben világszerte 14 millió új rákos esetet diagnosztizáltak, és a körülbelül 8,2 millióan haltak bele a rákba ugyanebben az évben. Az ijesztő adatok ellenére a legtöbb ember nem vesz tudomást azokról a tipikus tünetekről, amelyek a betegséget előrejelezhetik; ehelyett igyekeznek inkább azokat valamilyen kevésbé súlyos betegséggel magyarázni. Mindez a University College London kutatójának, Dr. Katriina Whitakernek a felméréséből derül ki, amelynek keretében 1724 ötven év fölötti emberrel töltetett ki egy kérdőívet.

Miért fogynak a rákosok?

A tumoros betegek több mint fele, mire gyógyító kezekbe vagy kórházba kerül, testsúlyának legalább tizedével nyom kevesebbet. A fogyás a tumor miatti alultápláltság jele, sokszor a daganat létére is így derül fény. Az alultápláltságot kezelni kell!Miért fogynak rohamosan a rákos betegek? Olvassa el cikkünket!

A kérdőívben megkérdezte, hogy a felsorolt 17 tünet közül melyeket tapasztalták a résztvevők. A 17-ből 10 tünet a rák klasszikus tünete is lehetett - mint például az állandó köhögés, az anyajegyek alakjának, méretének megváltozása, vérzés, az emésztőrendszer szokásos működésének megváltozása, fogyás, nyelési nehézség, illetve dudorok, daganatok megjelenése. A kérdőív kitöltőinek azt azonban nem árulták el, hogy melyek lehetnek a rákos megbetegedések tünetei. Ezen kívül az alanyoktól azt is megkérdezték, hogy mit gondolnak az általuk tapasztalt tünetek okairól, mennyire ítélték azokat súlyosnak, és felkeresték-e panaszaikkal az orvost.

Az eredmények azt mutatták, hogy a válaszadók 53 százaléka tapasztalt legalább egy rákos megbetegedésre figyelmeztető tünetet a vizsgálat előtti három hónapban. Viszont közülük csupán 2 százalék gondolta, hogy a tüneteik valamelyike rákot jelezhet elő. Még azok sem gyanakodtak rákra, akiknek a tüneteik egészen nyilvánvalóak voltak - mint például a dudorok, daganatok megjelenése vagy az anyajegyek megváltozott színe, alakja. A résztvevők által leggyakrabban tapasztalt tünetek a makacs köhögés és a megváltozott bélműködés voltak; míg a legkevésbé gyakori tünetek a nyelési nehézség és fogyás voltak.

A legtöbb ember nem vesz tudomást azokról a tipikus tünetekről, amelyek a betegséget előrejelezhetik

A legtöbb ember nem vesz tudomást azokról a tipikus tünetekről, amelyek a betegséget előrejelezhetik


"Az emberek még akkor sem gondolnak a rákra, ha egyébként tudják, hogy a tüneteik súlyosak. Ez a betegséggel kapcsolatos félelem miatt lehet: nem emlegetik a rákot, mert nem hiszik, hogy velük is megtörténhet, hogy rákban betegszenek meg. Úgy gondolják, hogy más betegségek jóval valószínűbbek" - magyarázza az eredményeket Dr. Whitaker. Jó hír azonban, hogy a résztvevők ha nem is a ráknak tulajdonították, de felismerték a súlyosabb tüneteket, és elkülönítették a nem rákot jelző tünetektől, mint a torokfájástól, a légszomjtól vagy a fáradtságtól. A rákos betegséget jelző tüneteket tapasztalók 59 százaléka pedig fölkereste orvosát.

Ugyanakkor a súlyosabb tüneteket észlelők többsége nincs tudatában annak, hogy a tünetek rákot is jelezhetnek előre. Ezért nem mennek időben orvoshoz, halogatják a kivizsgálást, ami igen nagy rizikót jelent a számukra. Hiszen a rák esetében a túlélési esély nagyban függ attól, hogy mennyire korán sikerül fölismerni a betegséget.
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Beteg a családban?Influenza

Beteg a családban?Fertőtlenítsünk, előzzük meg a további problémákat!

A gerincízületi gyulladások korai felismeréseBechterew-kór

A gerincízületi gyulladások korai felismeréseMilyen betegségek tartoznak a gerincízületi gyulladások közé?

Minden, amit a pikkelysömörről tudni szeretnePikkelysömör

Minden, amit a pikkelysömörről tudni szeretneA pikkelysömör az egész szervezetet érintő krónikus gyulladásos megbetegedés

Az ízületi fájdalmak kezeléseÍzületi fájdalmak

Az ízületi fájdalmak kezeléseGyulladásszerű, égető érzés, az ízületek forrósága, a végtagok merevsége reggelente?

Vénás betegségek és az aranyérFókuszban

Vénás betegségek és az aranyérAz aranyér igazi népbetegség

Mi a lázgörcs?Lázgörcs

Mi a lázgörcs?Eszméletvesztéssel, izommerevséggel és -rángásokkal járhat

Inkontinencia a világbanInkontinencia

Inkontinencia a világbanVizeletcsepegés: a nyugati kultúra hozadéka

Arthritis pszoriaticaPikkelysömör

Arthritis pszoriaticaA pikkelysömör nevű bőrbetegség ízületi gyulladással együtt járó formája

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag