A fehérbőrűek vannak a legnagyobb veszélyben?

Nagyobb a szívritmuszavar kockázata
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

szívritmuszavar, fehér bőrszín, fehér bőrűek, pirvarfibrilláció

Más faji és etnikai csoportokhoz viszonyítva magasabb a szívritmuszavar kialakulásának kockázata a fehér bőrűeknél - derül ki egy friss amerikai kutatásból, amely európai felmenők génjeit tartja felelősnek a jelenségért.

A pitvarfibrilláció, ami a szív elektromos rendszerének meghibásodására vezethető vissza, olyan tünetekkel jár, mint a szívremegés, a légszomj és a szédülés. Növeli a stroke, a szívroham és a szívelégtelenség veszélyét. Egyes becslések szerint a 40 éven felülieknek 26 százalék esélyük van arra, hogy kialakuljon náluk a betegség.

A friss kutatáshoz több mint 14 millió kaliforniai páciens 2005 és 2009 között gyűjtött adatait vették górcső alá. Kiderült, hogy a fehér bőrűeknél 16 százalékkal magasabb volt a kockázat, mint a feketéknél, és 22 százalékkal magasabb, mint a hispán vagy az ázsiai származásúaknál."Sikerült kimutatnunk, hogy a fehér bőrűeknek minden más csoportnál nagyobb esélyük van az atriális fibrilláció kialakulására" - magyarázta a szerzőként közreműködő dr. Gregory Marcus, a Kaliforniai Egyetem professzora. Az eredmények a Circulation című szakfolyóirat internetes változatában jelentek meg október 8-án, és bekerülnek a novemberi nyomtatott lapba is.

Korábbi eredmények már rámutattak, hogy a feketéknél alacsonyabb a pitvarfibrilláció kockázata, mint a fehéreknél, noha több kockázati tényező áll náluk fenn. Emiatt merült fel a kérdés, hogy az ő szervezetük esetleg eredendően védettebb lehet a probléma ellen

"A fehér bőrűek bizonyos biológiai jellemzői növelik a szívritmuszavar kockázatát. Lehet, hogy egyetlen gén vagy adott génkombináció hordozza a megoldás kulcsát az európai felmenők örökségében, vagy bizonyos környezeti hatások tehetőek felelőssé érte" - tette hozzá a kutatást vezető dr. Thomas Dewland.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag