Korai halálban elsők vagyunk

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A várható élettartamot tekintve sereghajtók vagyunk, a visegrádi országok közül mindenhol kedvezőbbek a születéskori kilátások, mint nálunk.

Nem jobb a helyzet akkor sem, ha a fejlett gazdasággal rendelkező OECD-országokat nézzük, mert közülük is csak Mexikónál vagyunk jobbak.

  • Magyarországon a születéskori várható átlagos élettartam 76 év, miközben az uniós átlag 80,9 esztendő.
  • Nálunk még a nők várható élettartama is 80 év alatt marad: ennek születéskor becsülhető hossza 79,4 év.
  • Hogy a számokon életmóddal, szűrővizsgálatokkal és kezeléssel jelentősen lehet javítani, jól mutatja, hogy az uniós országokban az elmúlt 50 évben átlagosan közel 10 évvel nőtt a várható élettartam.

 

Magyarországon 76 év a születéskor várható átlagos élettartam, ami nem csak a 80,9 éves uniós átlagtól marad el, hanem még a visegrádi országokétól is: ebben a tekintetben a csehek, a szlovákok és a lengyelek egyaránt megelőznek minket, a négy állam közül nálunk a legalacsonyabb a születéskor várható élettartam. A mi átlagos 76 évünket a szlovákok egy évvel haladják meg, majd a lengyelek jönnek 77,8 évvel, végül a csehek következnek átlagosan 78,9 éves élethosszukkal. A várható élettartamot tekintve úgy vagyunk sereghajtók, hogy ez az adat az elmúlt 50 évben átlagosan közel 10 évvel javult az unióban, jobbára a javuló társadalmi, gazdasági és környezeti körülményeknek, valamint a fejlettebb orvosi ellátásnak és gondozásnak köszönhetően.

Az élettartamra ható tényezőket mi magunk is befolyásolhatjuk
Az élettartamra ható tényezőket mi magunk is befolyásolhatjuk

Nálunk még a nők várható élettartama is 80 év alatt marad: ennek statisztikai értéke 79,4 év, miközben Szlovákiában 80,5 év, Lengyelországban 81,7 év, Csehországban pedig kerek 82 év. A magyar férfiak élete még kedvezőtlenebb kilátásokkal indul, a statisztikák szerint ők mindössze 72,3 életévre számíthatnak. Ugyanez az élethossz Szlovákiában 73,3, Lengyelországban 73,7, Csehországban pedig 75,8 év. 

Számok bűvkörében

Mint az iménti számokból is látjuk, az Európában várható átlagos élettartamot ma még aligha remélhetjük, pedig elérése nem lehetetlen. Jól mutatja ezt, hogy a kontinensen 45 olyan régió is van, amelyben a számok az átlagosat jócskán meghaladják, ezek pedig nem csak a legfejlettebb területeken helyezkednek el: a születéskor várható élettartam tizenhat olasz, tizenegy spanyol, nyolc francia, két brit, egy-egy osztrák, görög és finn, továbbá öt svájci régióban 83 év vagy ennél is több. A legmagasabb várható élettartamot 2014-ben egy spanyol régióban regisztrálták, ahol 84,9 év volt ez az érték.


A rosszabbul szereplő európai régiók túlnyomórészt keleti államokban vannak, a visegrádi négyek területei mellett köztük van Bulgária, Horvátország és Románia, valamint Törökország sok régiója. A születéskor várható élettartam 2014-ben egy bolgár régióban volt a legalacsonyabb, mindössze 73 év. Ehhez viszont hozzátartozik, hogy ez a régió volt az unió 28 tagállamának legszegényebbike. Mindebből tehát jól látszik, hogy a várható élettartam erősen összefüggésben van a gazdasági kérdésekkel, illetve abból adódóan azzal, hogy a lakosság mennyire tud egészségesen élni, sportolni, mennyire fér hozzá egészséges élelmiszerekhez, vitamindús táplálékhoz, szűrővizsgálatokhoz, megfelelő gyógyszerekhez és korszerű orvosi ellátáshoz. A stresszmentesebb élet és az egészségesnek tartott mediterrán diéta szerepét jól mutatja az is, hogy az élettartam azokban a mediterrán országokban is jobb az átlagosnál, amelyek gazdaságilag kevésbé fejettek.

A D-vitamin számos fontos élettani folyamat megfelelő működésében szerepet játszik, nélkülözhetetlen például azimmunrendszerműködéséhez, a krónikus gyulladások csökkentéséhez, a sejtnövekedéshez és sok krónikus betegség megelőzéséhez.

Itt jön képbe, hogy az élettartamra számtalan tényezőnek lehet ráhatása. A daganatos betegségek kockázatát például több esetben csökkentheti a megfelelő D-vitamin-ellátottság, amely a napsütötte mediterrán vidékeken könnyebben elérhető. Pontos mértéke nem ismert, de számítanak a szociális kapcsolatok is, és még megannyi dolog, amiről ma még információnk is alig van. Látszik tehát, hogy az élettartamra sok tényezőnek hatása van, ezek közül viszont nem mindegyikre lehet ráhatásunk. A szűrővizsgálatok nem ezek közé tartoznak: minden esetben egyéni felelősség kérdése, hogy részt veszünk-e rajta.

Keressük az Év magánrendelőjét!

Ossza megmásokkal is személyes
tapasztalait!

Szavazatával wellness hétvégét nyerhet!

Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Csicseriborsó-levesCsicseriborsó

Csicseriborsó-levesKülönleges finomság, melyet az egész család szívesen fogyaszt

Aranyér és a sportSport

Aranyér és a sportMozogjon a keringéséért!

Van megoldás?Striák

Van megoldás? Mik azok a striák, és mit lehet tenni ellenük?

Természetes bőrápolókBőrápolás

Természetes bőrápolókA 8 legnépszerűbb szépítő növény

A zsíros korpaKorpásodás

A zsíros korpaEgy alattomos fertőzés eredménye

TSH-szintPajzsmirigy

TSH-szintMekkora az ideális érték?

A fogamzásgátló elhagyásának következményeiFogamzásgátló

A fogamzásgátló elhagyásának következményeiOlykor felborul a ciklus és rendszertelenül jelentkezik a vérzés

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+11, +17 °C
Minimum:
+1, +7 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Dunántúlon sok napsütésre van kilátás, és a középső tájakon is előbukkan hosszabb-rövidebb időre a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag