Fertőtlenítési egyszeregy

Minden sérülést el kell látni
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Kiss Éva

  HáziPatika.com

sebkezelés, mikróbák, eszközök, fertőtlenítés, kórokozók

Minden nyílt seb, sérülés kaput nyit a szervezet belseje felé a legkülönbözőbb kórokozó mikroorganizmusok, a baktériumok, gombák, vírusok számára. Ezért nagyon fontos a sebek fertőtlenítése és steril kezelése a teljes gyógyulásig.

Leselkedő kórokozók

A környezetünkben, a levegőben, a ruházatunkon, de még a bőrünk felszínén is kórokozók milliárdjai tanyáznak. Jó esetben ezek ellen megfelelő védelmet jelent a szervezet immunrendszere, amelynek egyik fontos védővonala a bőr. A bőr egyszerre képez fizikai akadályt és a felszínén lévő savas védőköpenye által vegyi védelmet. Ha azonban a bőrön folytonossági hiány, vagyis seb keletkezik, a kórokozók szabad utat találnak a szervezet belseje felé, sőt, a megnyílt szövetek, az elhalt szövettörmelékek meleg, nedves közege ideális táptalajt is jelent például a baktériumok számára.

A sérülések ellátásánál nagyon fontos, hogy ezt a betelepedést, vagyis a sebfertőzést és következményeit lehetőleg megakadályozzuk. A sérült, illetve beteg ember immunrendszere átmenetileg gyengül, így körülöttük a kórokozók elleni védelemre, az általános fertőtlenítésre is jobban oda kell figyelni.

Egy kis fertőtlenítés-tan

A cél a fertőzés megelőzése a kórokozók elpusztításával, illetve a fertőzés terjedésének megakadályozása. A sebfertőtlenítés a sebbe került kórokozókat pusztítja el vagy a fertőzőképességüket szünteti meg, az általános fertőtlenítés pedig a környezetben megbúvó kórokozók ellen irányul, hogy a tárgyak felszínéről érintéssel se juthassanak be az emberi szervezetbe.

A fertőtlenítés (dezinficiálás) elsősorban a patogén kórokozókat pusztítja el, a sterilezés azonban minden élő mikroorganizmust. Fizikai (hő-, fényhatás), kémiai és az ezeket kombináló eljárások egyaránt szolgálhatnak a fertőtlenítésre, és hatásuk a csíraszám csökkentéstől a szaporodásukat gátló hatáson át a teljes elpusztításig terjedhet. Léteznek baktérium-, spóraölő, vírust inaktiváló, gombák és paraziták ellen bevethető eljárások.

A fertőtlenítőszerek akkor töltik be a feladatukat, ha a kórokozók nem válnak velük szemben ellenállóvá, ha a legtöbb fertőzést okozó mikroorganizmus ellen hatásosak, de az alkalmazott koncentrációban az emberi szervezetet nem károsítják, nem okoznak allergiát. Fontos az is, hogy a használatuk laikusok számára is lehetséges legyen, ne igényeljen speciális ismereteket.

A sebfertőtlenítéssel kapcsolatban természetesen a vegyszeres eljárások jöhetnek szóba és ebben az esetben a fertőtlenítés elsősorban a kórokozók ellen irányul.

Sebfertőtlenítés elsősegélyként

A friss sérülések ellátásához a vérzéscsillapítás, a kötözés mellett a sebfertőtlenítés is hozzátartozik. Az erős vérzés a sebet tisztítja, de a gyengén vérző illetve a horzsolásos sérüléseket, illetve a seb környékét meg kell szabadítani a szennyeződésektől és az elhalt szövetektől. A homokos, szennyeződött seb tisztítása langyos, tiszta vízzel, esetleg fiziológiás sóoldattal, majd a fertőtlenítés fertőtlenítőszerrel, például jóddal illetve chlorhexidin oldattal történhet.

A sebben lévő idegen anyagokat (szilánkot, kavicsdarabot, tüskét) fertőtlenített csipesszel lehet eltávolítani, de kézzel belenyúlni, illetve a sebbe netán beékelődött nagyobb tárgyakat (például korlátdarabot, rudat) laikusnak kihúzni nem szabad. Ha a seb erősen szennyezett (például földdel) vagy mély (például szúrt sérülés), esetleg láthatóan összekapcsolásra, összevarrásra van szükség, akkor mindenképpen orvosnak is látnia kell. Mélyebb, másod- és harmadfokú égési sérülések, harapott, szakított sebek esetében szintén sebészi ellátásra szorul a sérült.

A kisebb sérüléseket, vágott, horzsolt sebeket otthon is el lehet látni. Ha azonban egy ilyen, jelentéktelenebb, házilag ellátott sérülés két nap után is fájdalmas, vagy egy hét után sem gyógyul be, esetleg a seb gyulladt, vörös, nedvezik, vagy a sérült belázasodik, akkor mielőbb orvoshoz kell fordulni. Nagyobb a sebfertőzés veszélye cukorbetegek, szteroidos kezelés alatt állók, keringési betegségben szenvedők esetében, mert az ő sérüléseik sokkal lassabban gyógyulnak.

Az első ellátás (tisztítás, fertőtlenítés) után a sebet tanácsos lefedni, hogy a külső hatásoktól a továbbiakban is megóvjuk. Ez történhet gézzel, sebtapasszal. Fontos tudnivaló, hogy nyílt sebre csak steril gézlap vagy fertőtlenítőszerrel átitatott, ún. hydrocolloid kötszer kerülhet, száraz vattát rátenni nem szabad, mert beleragadhat.

Fontos kellékek

Mit tartalmazzon az otthoni vagy az autóban lévő elsősegély-láda? Sérülések alkalmával nagyon fontos a mielőbbi sebfertőtlenítés, így sebfertőtlenítő oldatra mindenképpen szükség van. Ez lehet alkoholos jódoldat, illetve klórhexidin-, alumíniumtartalmú oldat, amelyeket vény nélkül vehetünk a patikákban. Az apróbb háztartási sérülésekre jó szolgálatot tesznek a különböző alakú, nagyságú sebtapaszok, komolyabb sérülések ellátására pedig gézlapokat, géztekercseket, mullpólyákat, ragtapaszt is tartsunk otthon, és legyen mellettük egy olló és egy csipesz is.

A szálkák, szilánkok kihúzására való csipeszt és a seb környékét alkohollal lehet fertőtleníteni, így egy kis üveg 70 százalékos alkohol is jól jöhet. Erősebb vérzés esetén vatta is kellhet, de ezt csak két gézréteg közé szabad tenni, mert a szálai a sebbe ragadva gyulladást, irritációt okozhatnak. A parafinos gézlapokkal megelőzhető, hogy a kötszer beleragadjon a sebbe. Szerencsés, ha fertőtlenítő kendő vagy gyorsan párolgó alkoholos kéztisztító készítmény, zselé is van a dobozban, amivel az elsősegélyt nyújtó a sebesült ellátása előtt és utána is fertőtlenítheti a kezét.

Csatlakozzon több mint 100 000 hírlevélolvasónkhoz!


Hozzászólások

Aktuális

A zikavírus-fertőzés jeleiZIKA

A zikavírus-fertőzés jeleiVajon miről lehet felismerni a fertőzést?

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Ha a családja is elfordul a rákbetegtőlÉbredj fel!

Ha a családja is elfordul a rákbetegtőlA család és a barátok támogatása kulcsfontosságú!

Így turbózhatjuk fel az anyagcserénketFOGYÓKÚRA

Így turbózhatjuk fel az anyagcserénketNéhány egyszerű trükkel a szokásos napi teendőink közepette is van lehetőség arra, hogy kicsit felpörgessük az anyagcserénket.

Ételek, amik csökkentik az étvágyatGASZTRONÓMIA

Ételek, amik csökkentik az étvágyatHa valaki próbál egészségesen étkezni, esetleg diétázik is, fontos, hogy úgy válogassa össze a tányérjára kerülő ételeket, hogy azok a lehető legjobban eltelítsék a lehető legkisebb kalóriabevitel mellett.

Lehet-e bárkiből olimpikon? Számoljunk!OLIMPIA

Lehet-e bárkiből olimpikon? Számoljunk! Lehet-e bárkiből olimpikon? Ha azt nézzük, hogy közönséges származású emberek is világraszóló eredményeket értek el az ötkarikás játékokon, akkor igen. Különben meg nehezen. Nézzük, hogy miért!

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Mitől óvakodjon a nő terhesség alatt?TERHESSÉG

Mitől óvakodjon a nő terhesség alatt?A cél természetesen a fejlődő magzat egészségének védelme. De mitől is kell megvédeni őket?

Humánmeteorológia

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +31 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Derült, gyengén felhős lesz az ég, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag