Ezen is múlik, hány embert menthetünk meg

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Növekedett a hirtelen szívmegállás utáni túlélési arány Dániában, miután a lakosság megfelelő képzést kapott a CPR típusú újraélesztés elsajátítására, ami a mesterséges lélegeztetés és a keringés biztosításának kombinációját jelenti.

"A módszer gondoskodik az agy és a szív vérkeringésének biztosításáról, amíg megérkezik az orvosi segítség. A hirtelen szívmegállások négyötöde kórházon kívül következik be" - magyarázta Dr. Joseph Anthony Zito amerikai szakértő, aki nem vett részt a kutatásban. "Az életmentő technika elsajátítása növeli az áldozat túlélési esélyét. Ilyenkor a másodperceknek is óriási jelentőségük van."
Az elmúlt években több program is indult Dániában az újraélesztésre képes személyek számának növelésére. A lakosság több mint 15 százaléka vett részt CPR-tréningen 2008 és 2010 között - olvasható a Dr. Mads Wissenberg koordinálta tanulmányban.

Mindenkinek kellene újraélesztést tanulnia

Mindenkinek kellene újraélesztést tanulnia

"Sok esetben számottevő idő telik el a hirtelen szívmegállás és a szakszerű segítség megérkezése között, ami lehetőséget biztosít a helyszínen tartózkodóknak az életmentésre. Ennek ellenére az áldozatok kisebb hányada részesül újraélesztésben" - magyarázta a Koppenhágai Egyetemi Kórház orvosa.

A friss tanulmányban Dr. Wissenberg és kollégái több mint 19 400 páciens adatait vizsgálták, akik kórházon kívüli hirtelen szívmegállást szenvedtek az elmúlt tíz évben. Az életkoruk mediánja (középértéke) 72 év volt. A vizsgáltak kétharmada férfi.

A vizsgálati időszakban a járókelők által újraélesztettek aránya 21 százalékról csaknem 45-re nőtt - áll a Journal of the American Medical Association című szakfolyóiratban. A hirtelen szívmegállás után életben kórházba kerülők aránya is növekedett, 8 százalékról majdnem 22-re. A harmincnapos túlélési ráta 3,5-ről 10,8-re emelkedett, az egyéves pedig 2,9-ről 10,2-re.

Dániában más kampányok is zajlanak a hirtelen szívhalál áldozatainak megmentésére, így nem lehetett direkt kapcsolatot megállapítani a CPR-tréning és az arányok javulása között.

Felnőtt újraélesztés terén hazánkban a szájból orrba lélegeztetés terjedt el, a 2006-os norma szerint két befújást harminc mellkaskompresszió követ. Csecsemő és gyermekkorban azonban az újraélesztés néhány ponton eltér a felnőtteknél alkalmazottól. Míg felnőttek esetében a klinikai halál beálltának elsődleges oka keringési elégtelenség, addig a gyermekeknél többségében légzési elégtelenségre vezethető vissza. Ezzel magyarázható, hogy a csecsemők és gyermekek újraélesztését nem mellkas-kompresszióval, hanem 5 lassú befújással kezdjük, majd az újraélesztést 15:2 (kompresszió:befújás) arányban folytatjuk. Ezt alkalmazzuk pubertáskorig. Fontos azonban megjegyezni, hogy az sem követ el hibát, aki a felnőttekre vonatkozó 30:2 arányt alkalmazza gyermekeknél is.Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban kedden délelőtt a Dunántúlon, illetve keleten több helyen megnövekszik a gomolyfelhőzet, máshol jellemzően derült idő várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag