Amikor már az orvos is hamis

Óvatosan az internetes gyógyszervásárlással!
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

internetes vásárlás, HENT, gyógyszerhamisítás, hamis gyógyszerek

Interneten szeretne gyógyszert venni? Tudja, honnét ismerheti fel, hogy éppen nem hamis pirulát rendel? Vizsgálja meg a webpatikát tüzetesen! Nem elég, ha egy fehérköpenyes orvos mosolyog az oldalon, mert az orvos is lehet hamis!

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület márciusban kampányt indított az interneten forgalmazott, bizonytalan forrásból származó gyógyszerek keresletének visszaszorítása érdekében. A www.hamisgyogyszer.hu weboldalon nemcsak arra hívják fel a figyelmet, hogy milyen veszélyek leselkednek a gyanútlan vásárlóra az interneten, de tanácsot is adnak, ha bizonytalan forrásból származik a gyógyszer, hogyan vizsgálhatjuk meg és hová fordulhatunk további segítségért.

Ha az egészségünkről van szó, nem lehetünk naivak

Könnyen kezelhető, bizalmat keltő az online patika weboldala? Egy orvos mosolyog ránk, nyakában a hitelességet, szakértelmet is jelképező sztetoszkóppal? Az oldal rendelkezik 24 órás ügyfélszolgálattal, és ha felhívjuk, telefonon keresztül ad tanácsot egy kellemes hang, milyen gyógyszer segít a problémánkon? Vényköteles gyógyszer is rendelhető? Túl szép, hogy igaz legyen, ezek a tipikusan illegális webpatika ismérvei! Ha fontos számunkra az egészségünk, ne rendeljünk innét! Magyarországon vényköteles gyógyszer interneten nem rendelhető. Jelenleg 24 órás ügyfélszolgálat legális webpatikán keresztül, ahol orvos adna telefonon tanácsot, nem létezik. Olvassa el a biztonságos gyógyszervásárlás 5 aranyszabályát!

Csak biztos forrásból

Interneten csak biztos forrásból, megbízható weboldalról vásároljunk! Egyetlen garancia létezik arra, hogy megbizonyosodjunk arról, a webpatika, ahonnét rendelni szándékozunk, legális oldal-e: a weboldalt valóban létező, működő gyógyszertárnak kell üzemeltetnie.

Hazánkban minden gyógyszertár köteles online forgalmazási tevékenységét bejelenteni az ÁNTSZ-nek. Nézzük meg az ÁNTSZ listáját és győződjünk meg arról, rajta van-e a rendelésre kiválasztott weboldalunk! Amennyiben nem szerepel ebben a listában, akkor illegális az oldal és szinte biztos, hogy minden gyógyszer, ami rajta található, hamis!

Egy másik módja az ellenőrzésnek, ha a gyógyszert árusító weboldalon nézzük meg, találunk-e rajta linket az ÁNTSZ oldalára, továbbá hogy névvel és pontos címmel szerepel-e üzemeltetőként egy valóban működő gyógyszertár.

Miért kockázatos bizonytalan forrásból rendelni gyógyszert?

Magyarországon a gyógyszertárakba zárt láncon keresztül érkeznek a gyógyszerek, minőségük garantált. Az interneten is értékesítő gyógyszertárak ebből a készletből árulnak az interneten is. Abban a pillanatban, hogy egy gyógyszer nem ezen a megbízható, zárt rendszeren keresztül jut a fogyasztóhoz, eredete nem garantált. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület filmjéből kiderül, hogy a bűnözők nem törődnek azzal, hogy mit tesznek a hamis készítménybe, milyen körülmények között raktározzák és szállítják azokat, csak a haszon számít nekik.
Hamis gyógyszer alkalmazása súlyos megbetegedést, ritkább esetben halált is okozhat! Ezekben a készítményekben elképzelhető, hogy nincs hatóanyag vagy más van, ami egyéb gyógyszerekkel együtt beszedve komoly szívproblémáktól kezdve egyéb, akár maradandó egészségügyi károsodást is okozhat! A hamis készítményekben megtalálható segédanyagok is veszélyesek, nem egy példát találhatunk arra, amikor krétaporral, aszfaltfestékkel színeztek tablettákat.

Fontosabb az egészségünk, mint a pénztárcánk

Ne válasszunk bizonytalan forrásból származó készítményt akkor sem, ha az ára sokkal alacsonyabb az eredetinél! Éppen ez mutatja, hogy a gyógyszerrel valami nem stimmel. Manapság, pontosan a szigorúan ellenőrzött zárt rendszer miatt szinte kizárt, hogy gyógyszergyárakból nagyobb mennyiségű gyógyszer kerüljön ki. Ne dőljünk be tehát azoknak sem, akik furgonokból, piacon kínálnak gyógyszert és azzal érvelnek, hogy "csak leesett a teherautóról". Nem eredeti készítményeket próbálnak eladni. Olvassa el a tájékoztatót, hogyan ismerheti fel a hamis gyógyszereket, ha találkozik velük!

További kétely felmerülésekor az Országos Gyógyszerészeti Intézet gyógyszeradatbázisának segítségével meggyőződhetünk arról, gyógyszerünk eredeti-e. Az itt megtalálható fotók gyógyszerünk azonosításában nyújtanak segítséget.

Külföldi, nem magyar nyelvű webpatikákból is igen kockázatos rendelni, mert azok 96%-a illegális oldal, ahol hamis gyógyszereket árulnak. Az USA-ban, Nyugat-Európában a bűnszervezetek, korábban, mint itthon, már évekkel ezelőtt felismerték, mennyire jó üzlet hamis gyógyszereket előállítani és azokkal kereskedni. Végül amennyiben továbbra is bizonytalanok vagyunk gyógyszerünk eredetiségét illetően, forduljunk szakemberhez és a hatóságokhoz segítségért!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag